Необходими продукти:
6 големи
кори прясна паста за лазаня
70 грама
масло
3 и ½ супени
лъжици бяло брашно750 милилитра прясно мляко
½ чаена лъжичка сол
¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
¼ чаена лъжичка индийско орехче
За доматения сос:
З супени
лъжици зехтин
1 глава лук5 скилидки чесън
1 килограм месести домати
5 стръка пресен босилек
1 и ½ чаени лъжички захар
сол и черен пипер на вкус
Допълнително:
600 грама
култивирана печурка
2 супени
лъжици масло3-4 скилидки чесън
1 чаена лъжичка сушен риган
сол
За поръсване:
300 грама
кашкавал
½ чаена
лъжичка сушен риган
Приготвяне на гъбите:
Почистете
гъбите с четка и ги нарежете на филийки.
Загрейте голям тиган на висока
температура и поставете ½ супена лъжица масло. Наредете гъби на един ред и ги
запържете до златисто и от двете страни. По същия начин, пригответе и
останалите гъби, като всеки път добавяте по ½ чаена лъжичка масло.
Готовите гъби овкусете със сол, сушен босилек и ситно нарязан
чесън.
Приготвяне на доматения сос:
Нарежете
лука на ситно и го запържете в зехтина, докато стане златист. Прибавете чесъна
и запържете за кратко.
Обелете и
нарежете доматите на кубчета. Най-лесно се обелват, като ги залеете с вряла
вода и преседят 2-3 минути в нея.Нарежете ги на кубчета и ги прибавете към лука и чесъна. Варете доматите, докато омекнат. Накрая прибавете захарта, солта, черния пипер и босилека. Пасирайте соса и заврете за още 1 минута.
Приготвяне на соса Бешамел:
Загрейте добре
прясното мляко.
Поставете
маслото в малка тенджера и след като се разтопи на средна температура
прибавете брашното. Разбъркайте за 2 минути, докато брашното стане златисто.
Прибавете прясното мляко постепенно, като разбърквате енергично, с помощта на
тел за разбиване през цялото време.Варете соса, докато се сгъсти. Накрая прибавете сол, черен пипер и индийско орехче.
Готовия сос разбърквайте често, за да не хваща коричка, докато го използвате.
Настържете
кашкавала.
Сглобяване:
Включете
фурната на 190⁰С.
В керамична
тавичка с диаметър 20х25 сантиметра, поставете две, три супени лъжици от соса
Бешамел и го разпределете добре по дъното. Отгоре поставете един лист от прясната паста. Върху
пастата поставете 5-6 супени лъжици от доматения сос, върху него подредете
гъби, отгоре поставете от соса Бешамел и малко от настъргания кашкавал. Повторете
до изчерпване на количеството продукти или докато се напълни тавичката, но не
до самият и връх, защото лазанята при печенето увеличава обема си и при
варенето може да изкипи. Най-отгоре лазанята трябва да е покрита със сос Бешамел, поръсена обилно с кашкавал и сушен риган.Поставете тавичката в предварително загрятата фурна. Печете 40-45 минути. Коричката на лазанята трябва да бъде кафеникава и апетитна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар