За
блатовете:
½ чаена чаша
мед
½ чаена чаша захар
120 грама масло½ чаена чаша захар
1 чаена лъжичка сода за хляб
3 големи яйца
щипка сол
1 чаена лъжички ванилова есенция
3 и ½ чаени чаши бяло брашно
За крема:
900 грама заквасена сметана
400 грама подсладено кондензирано мляко
2 чаени лъжички ванилов екстракт
1 пакет желатин
3 супени лъжици студена вода
За
шоколадовия ганаш:
100 милилитра млечна сметана
Направете
тортата един ден преди да бъде консумирана, за да може крема да попие в блатовете и тортата да
стане мека и нежна.
Приготете си
4 листа хартия за печене и две големи тави.Направете тестото, като в средно голяма тенджера смесите захарта, меда и маслото на средна температура. След като сместа започне да къкри, гответе за 3 до 4 минути, докато стане с по-тъмен карамелен оттенък и миризмата започне да ви пленява J. Махнете сместа от огъня и прибавете содата, разбъркайте енергично, докато се разтвори. Поставете на огъня за 1 минута и разбъркайте непрекъснато. Махнете сместа от котлона и оставете настрана за 2 до 3 минути. Тя няма да се охлади много, просто ще се утаи.
Леко разбийте яйцата в малка купа. Прибавете ги на тънка струйка към медната смес, като през цялото време разбърквате енергично с телена бъркалка. Прибавете солта, ванилията и 3 чаши от брашното и разбъркайте с дървена лъжица. Когато тестото се сгъсти, оставете лъжицата и с ръка прибавете и останалото брашно. Омесете добре, като набрашнявате ръката си от време на време, за да не се липи тестото по нея.
Разделете тестото на 9 равни части. И докато тестото е още топло и с него се работи по-лесно, от всяка част разточете тънък блат с диаметър 22 сантиметра. С помощта на ринг за оформяне на торти или около чиния с такъв диаметър, изрежете излишното тесто.
От изрезките на тестото можете да изпечете още един блат или да ги изпечете и да ги смелите на трохи, с които да украсите тортата, когато е готова.
Печете всеки блат за 6-7 минути.
Пригответе крема, като смесите заквасената сметана, кондензираното мляко и ваниловия екстракт. Разбъркайте желатина във водата и го оставете да набъбне. След това го затоплете на водна баня или в микровълнова фурна, докато се разтвори. Затоплете леко и една чаша от крема и прибавете желатина към затопления крем. Затопления крем с желатина, прибавете към студения крем и разбъркайте добре. Оставете го в хладилника за 30 минути.
Сглобете тортата директно върху подходящ поднос за сервиране.
Поставете блат и около него ринг за оформяне на торти. От вътрешната страна на рина, поставете и ацетатно фолио, ако решите да оформите тортата като мен, така ще бъде гладка от външната страна. Върху блата поставете от крема и така редувайте до изчерпване на количествата, като завършите с крем.
Поставете тортата в хладилника за 3-4 часа.
Пригответе ганаша, като начупите шоколада и го залеете с горещата сметана. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Залейте тортата, докато ганаша е още топъл и го разлейте равномерно. Приберете тортата отново в хладилника за 4-5 часа.
След това време извадете готовата торта от хладилника, махнете ринга и ацетатното фолио и декорирайте по свой вкус.
Да ви е
сладко!
Снимките са направени от Ева Тонева.
Няма коментари:
Публикуване на коментар