четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Пържени Възглавнички



Това тесто прилича на козуначено, въпреки че се приготвя с вода. Аз ви препоръчвам да го опитате и съм сигурна, че ще ви хареса. От него можете да си приготвите всякакви сладки тестени изкушения, освен бухтички като тези. Предишният път направих кифлички с мармалад, които бяха превъзходни!

Необходими продукти:

25 грама прясна мая
½ чаена чаша топла вода + 1 чаена чаша хладка вода
½ чаена чаша + 1 супена лъжица захар

100 грама меко масло, на стайна температура
1 пакет ванилова захар
½ чаена лъжичка сол
3 яйца
около 800 грама брашно
400 милилитра растителна мазнина за пържене, зависи от съда, който ще ползвате

Канелено масло с мед:


½ чаша меко масло, на стайна температура
¼ чаша мед
1 чаена лъжичка канела

Приготвяне:


В малка купа смесете маята, ½ чаша топла вода и 1 супена лъжица захар. Оставете настрани, докато маята се активира.
Разбийте яйцата с ½ чаша захар.
Пресейте 500 грама от брашното в голяма купа и направете по средата кладенче.
В кладенчето изсипете яйцата със захарта, маята, хладката вода и мекото масло. Разбъркайте всичко добре, с помощта на дървена лъжица. След това омесете тестото с ръка, като си добавите и останалото брашно, докато получите много меко тесто, което все още се лепи леко по ръката ви.
Намажете добре с мазнина голяма купа и поставете тестото в нея. Покрийте го с найлон и го оставете да втасва за 1 час в топло помещение.
След това време, откъснете половината тесто и го разточете върху добре набрашнен плод. Нарежете го на квадрати и по средата на всеки направете разрез, за да може тестото да не се надуе неконтролирано след пърженето.
Загрейте растителната мазнина на среден огън и изпържете Възглавничките и от двете страни. Поставете  готовите върху кухненска хартия, за да попие мазнината от тях.

Пригответе и канеленото масло с мед, като смесите всички продукти много добре. Чудесно подхожда на пържени закуски, но вкъщи този път предпочетоха да хапват Възглавничките само с пудра захар, така че го пропуснах.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар