неделя, 1 октомври 2017 г.

Зебра кейк

Необходими продукти:

3 яйца
200 грама захар
2 пакета ванилова захар
300 грама обикновено брашно
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
80 милилитра слънчогледово олио
150 милилитра прясно мляко
5 чаени лъжички  натурално какао
 
За ганаша:
 
100 грама тъмен шоколад
100 милилитра течна сметана
 
Приготвяне:
 
Намажете с мазнина форма за кекс и поръсете с брашно. Така ще сте сигурни, че кейка няма да се залепи за нея.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Разделете яйцата, жълтъци от белтъци. (Яйцата трябва да са на стайна температура).
С помощта на миксер, разбийте жълтъците с половината захар и ваниловата захар в продължение на 5 минути, докато побелеят и станат пухкави.  Добавете олиото и млякото, като отделите 3 супени лъжици от него и разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Накрая добавете брашното и разбъркайте отново.
Разбийте белтъците с останалата захар с миксера, докато белтъците станат пухкави и захарта се стопи. Прибавете ги на три пъти към тестото, като ги разбърквате внимателно, с помощта на силиконова шпатула отдолу-нагоре.
Готовото тесто разделете на две части и към едната добавете пресятото какао, разбъркайте добре. Прибавете и четирите супени лъжици прясно мляко към какаовото тесто.
С помощта на супена лъжица, изсипвайте в единия край на формата от двата вида тесто едно върху друго, до изчерпване на количествата.
Поставете формата в предварително загрятата фурна и печете 45-50 минути.
Извадете кейка от фурната и го оставете да се охлади за 15 минути във формата преди да го обърнете.

Когато кейка е абсолютно изстинал го гарнирайте с шоколадовия ганаш.
 
Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Танче,
    чудесен е кейка, много красиво изглежда.Правила съм подобен, чудесно предложение за празнични почерпки.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,
    чудесен е кейка, много красиво изглежда.Правила съм подобен, чудесно предложение за празнични почерпки.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, бихте ли сподели ли каква е формата, в която сте пекли кейка?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване