За тези питки използвах тестото от тази рецепта, половин доза.
Следвах стандартните стъпки при приготвянето на тестото. След като беше
втасало за 1 час, го разделих на парчета по 70 грама всяко. Оформих от всяко
парче топчета и ги оставих да се отпуснат за 20 минути покрити с найлон, за да
не хващат коричка.
През това време сварих предварително обелените и нарязани 1 килограм картофи. Измих и
нарязах 2 стръка праз лук и го задуших в 4 лъжици зехтин. Накрая прибавих сварените и оцедени картофите към праза
и намачках всичко с вилица. Овкусих с мащерка, сол и черен пипер и оставих
плънката да изстине.
Всяко топче разточих леко и поставих по 2 чаени лъжички от плънката по
средата. Притиснах крайчетата на тестото, така че плънката да остане отвътре.
Разточих отново леко и поставях така
оформените питки върху леко набрашнения плот. Включих котлона на средна
температура и загрях тиган с незалепващо покритие. Изпекох всички питки и от
двете страни да златисто-кафяво, като върху тигана поставях капак по време на
печенето.
Получиха се страхотни пухчета с ароматна и много вкусна плънка.
Красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Габи :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни питки, Танче! Плънката много ми допадна и ми е любопитно дали кефирът придава един по-различен вкус.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Не мисля, че вкусът е по-различен, но със сигурност питките са много пухкави. Може би това, че в тестото има освен мая и малко сода, кефирът помага тя да се угаси, защото е доста кисел.
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват, Светле!
Танче,
ОтговорИзтриванечудесни, много красиви и вкусни питки.Великолепно предложение за лятно - есенния сезон.Ще ги изпробвам и аз тези питки.
Поздрави и лек ден !
Благодаря ти, Ели!
ИзтриванеЗдравейте! Дали мога да замеся тестото от вечерта и да го използвам на следващия ден?
ОтговорИзтриванеМожете, но преди да започнете приготвянето след като го извадите от хладилника, където трябва да го съхранявате, размесете леко тестото леко и го оставете да втаса отново и да достигне до стайна температура.
Изтриване