четвъртък, 20 юли 2017 г.

Пухкави палачинки с рикота и малиново сладко с мащерка


Необходими продукти:

1 чаша бяло брашно
1 супена лъжица гранулирана захар


1 супена лъжица ванилова захар
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
1 чаша сирене рикота
2/3 чаена чаша прясно мляко
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
2 големи яйца, разделени
масло, за намазване на тигана при пържене

Приготвяне:

В голяма купа разбъркайте заедно брашното, захарта и бакпулвера.
В друга по малка купа, разбийте рикотата, жълтъците, ваниловата захар и млякото. Трябва да получите абсолютно гладка смес.

Поставете удобен тиган с незалепващо покритие на среден огън (от 9 степени на 4 и ½)

Отделно с помощта на миксер, разбийте белтъците докато станат пухкави но не прекалено сухи.
С помощта на дървена лъжица, смесете мокрите съставки с брашнената смес и разбъркайте добре, но не прекалявайте. Накрая прибавете разбитите белтъци на два пъти и разбърквайте много внимателно отдолу нагоре, за да остане сместа пухкава.

Поставете масло колкото грахово зърно на тигана и размажете леко със силиконова четка. Поставете 2 супини лъжици от тестото в тигана и оформете в кръг. Печете палачинката  по 1 минута от всяка страна, или докато станат със златиста коричка.
Довършете по същия начин до изчерпване на количеството.
Аз сервирах палачинките с прясно сварено сладко от малини, овкусено с мед и мащерка.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар