Необходими продукти:
4 яйца
80 грама масло
130 грама
захар80 грама масло
120 грама брашно
1 лимон
½ чаена лъжичка бакпулвер
пудра захар (по желание)
шоколад за декорация
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Разделете белтъците от жълтъците.
Разтопете
леко маслото.Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Разделете белтъците от жълтъците.
В купа разбийте жълтъците със захарта, докато побелеят. Добавете сока от 1 лимон (около 70 милилитра), след това маслото и разбъркайте
до получаване на хомогенна смес. Добавете
пресятото брашно и бакпулвера, разбъркайте добре.
Разбийте белтъците с щипка сол и ги прибавете внимателно към основното тесто.
Разпределете сместа във формички за мъфини, като внимавате да са пълни само на ¾ от обема им.
Поставете
формите в предварително загрятата фурна и печете за 15-20 минути. Времето
зависи от големината на формите, в които ще печете. Моите са малки и пекох 15
минути. Разбийте белтъците с щипка сол и ги прибавете внимателно към основното тесто.
Разпределете сместа във формички за мъфини, като внимавате да са пълни само на ¾ от обема им.
Оставете кексчетата да се охладят за 5 минути във формите, преди да ги извадите да изстиват върху метална решетка.
Ако използвате силиконови форми за печене, можете да декорирате кексчетата с бял или кафяв шоколад.
Когато са напълно изстинали, разтопете 200 грама бял шоколад на водна баня. Разпределете шоколада във чистите форми за мъфини, кото ги напълните наполовина. Отгоре поставете изстиналите кексчета и притиснете съвсем леко, само докато шоколада стигне до края на формата.
Поставете кексчетата в хладилника, докато шоколада се втвърди.
Извадете ги внимателно от формите и сервирайте.
Ако предпочитате, поръсете само с пудра захар и сервирайте.
И в двата
случая, кексчетата са много вкусни.
Танче,
ОтговорИзтриванемного обичам лимоновия аромат и го добавям към почти всичко.Твоите лимонови кексчета изглеждат с тази глазура перфектни.Ще ги пробвам , лимоновият аромат е прекрасен.
Поздрави и лека седмица !
Танче,
ОтговорИзтриванемного обичам лимоновия аромат и го добавям към почти всичко.Твоите лимонови кексчета изглеждат с тази глазура перфектни.Ще ги пробвам , лимоновият аромат е прекрасен.
Поздрави и лека седмица !
Здравей Таня
ОтговорИзтриванеСкоро со купих силиконови формички за кексчета. Хареса ми твоята рецепта и искам да е направя. Въпросът ми е за белтъците на твърд сняг ли се разбиват или не е необходимо
Поздрави Катя
Здравейте,
Изтриванеда необходимо е за да бъдат кексчетата пухкави, белтъците да се разбият с миксер на пухкав крем. Не бива да се пералява, защото стават сухи от преразбиване и остават на парчета, когато ги привяме към основното тесто.
Ще се радвам да споделите дали са ви харесали кексчерата, след като ги опитате :)
Поздрави, Катя!
Здравей мило момиче!
ОтговорИзтриванеДнес направих тези сладки кексчета. Съмняваш ли се в резултата? Много са хубави. Благодаря ти рецептата. Оставих ги само с пудра захар, нямах време за шоколад. Другия път.
Пожелавам ти весели и светли празници.
Катя
Здравейте! Рецептата звучи прекрасно и свежо! Някой би ли могъл да ме ориентира колко горе-долу мъфина се получават от единичната доза?
ОтговорИзтриване