неделя, 4 юни 2017 г.

Пиле Тика Масала печено на грил (Chicken Tikka Masala)

Необходими продукти за 4 порции:

700 грама пилешко филе
125 грама гъсто кисело мляко
3-4 скилидки чесън
1 супена лъжица настърган джинджифил
1 и ½  чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка Гарам масала
1 чаена лъжичка настърган кимион
2 чаени лъжички червен пипер
½ чаена лъжичка черен пипер
½ чаена лъжичка лют червен пипер, на прах или на люспи

За соса:

3 скилидки чесън
1 глава лук
1 чаена лъжичка Гарам масала
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка куркума
1 чаена лъжичка млени семена от кориандър
1 чаена лъжичка чили на прах
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
1 супена лъжица гъста доматена паста
800 грама доматено пюре от консерва или прясно приготвено
300 милилитра вода
сол
250 милилитра млечна  сметана

Приготвяне:

За да приготвите пилето измите го добре и го подсушете с кухнеска хартия.
Нарежете го на парчета с размири 4х4 сантиметра.
Поставете го в голяма купа и прибавете към него всички изброени продукти за овкусяването му.
Покрийте купата с пилето с найлонов плик и я приберете в хладилника поне за един час.
След това, набодете всички парчето месо на шишове и ги поставете в една тава удобна за печене.
Печете шишчета на грила на фурната по 15 минути от двете страни, докато се зачервят и са сготвени отвътре. Ако се съмнявата, може да проверите дали е добре изпечено.

През това време, пригответе соса, като запържите първо нарязания на ситно лук, след това и чесъна, джинджифила и сухите подправки за около 30 секунди. Прибавете гъстата доматена паста, запържете отново. Прибавете доматеното пюре и водата и разбъркайте. Овкусете със сол и оставете да ври за 5 минути.
Накрая добавете сметаната и разбъркайте, само докато заври.
Махнете от котлона и прибавете към соса изпеченото пилешко месо.

Сервирайте с бял ориз и прясно нарязан магданоз.

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Танче,
    индийската кухня е много богата на подправки.Не съм правила пиле по този начин, но е доста пикантно.Великолепно ястие се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз прибавям подправки по вкуса на моето семейство и се опитвам да не прекалявам с нищо, дори и с лютото, защото не сме големи почитатели. Докато го приготвям, не спирам да опитвам и определено се получава много балансирано и ненатрапчиво.
      Опитай, Ели, вкусно е, много!

      Изтриване
  2. Прекрасно е, Танче!
    И аз съм си го харесала това пиле от известно време. :) но при теб е уникално просто

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е просто, приготвя се бързо, а резултата е разкошна вкусотия :)
      Плашещ е само дългия списък с подправки, но наистина, не е трудно, напротив!
      Само бих препоръчала, пилето да се приготви на истински грил, а не на този във фурната, за още по-страхотен резултат!

      Изтриване