четвъртък, 1 юни 2017 г.

Ангелски кейк (Angel cake)


Необходими продукти:

1 чаена чаша (120 грама) брашно за Кекс на София Мел
160 грама захар
80 грама захар
½ чаена лъжичка сол
10 яйчени белтъка , със стайна температура
2 супени лъжици пресен лимонов сок
1 чаена лъжичка ванилов екстракт



Приготвяне:

Загрейте фурната до 180C.
Намажете много добре с разтопено масло форма за кекс с диаметър 25 сантиметра.

В малка купа пресейте брашното и смесете в него 80 грама захар и сол.
С помощта на електрически миксер, разбийте яйчените белтъци на средна скорост. Когато станат на пяна, добавете  лимоновия сок. Увеличете скоростта до висока и продължете да разбивате белтъците, докато започнат да оформят меки върхове. Прибавете захарта на няколко пъти, докато белтъците станат лъскави, но са все още пухкави, а не твърди и сухи.
С помощта на силиконова шпатула, прибавете брашното смесено със захарта в белтъците постепенно,  на няколко пъти и разбърквайте внимателно, за да запазите обема на белтъците.
Изсипете тестото във формата и загладете горната част добре. 
Печете кейка 40-45 минути.
Извадете го от фурната и го обърнете върху метална решетка, докато се охлади напълно.
Кейкът е най-вкусен сервиран с варен крем или плодов пудинг и сос от плодове.
Аз сервирах моя с ягодов пудинг и прясно сварено сладко от ягоди.


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Танче,
    много интересен кейк само с белтъци.Интересна текстура се е получила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване