събота, 6 май 2017 г.

Соленки от парено тесто с чедър


Необходими продукти:

½ чаша вода
½ пълномаслено прясно мляко
125 грама масло, нарязано на парчета
½ чаена лъжичка сол

½ чаена лъжичка захар
1 чаша пшенично брашно Ола на София Мел
4 до 5 големи яйца, тестото не трябва да е течно
1 и ½ чаени чаши зрял Cheddar
черен сусам за поръсване





Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180⁰С.

Загрейте в удобна тенджера с дебело дъно на средна температура водата, прясното мляко, маслото, захарта и солта. Оставете да къкри и гответе, докато масло се стопи, като се разбърква, за да се смеси всичко добре. След това добавете брашното наведнъж и гответе, като разбърквате енергично с дървена лъжица. Сместа трябва да започне да се събира и да се отлепва отстрани от стените на тенджерата. Бъркайте поне 2, 3 минути на котлона. Махнете тестото от котлона и го преместете в удобна купа за смесване. Оставете го да поизстине за 3 минути.
Започнете да добавяте яйцата едно, по едно, като след всяко бъркайте енергично, докато се поеме от тестото.
След като разбъркате и последното яйце, прибавете чедъра и отново разбъркайте, докато се разпредели в тестото.
Постелете върху две големи тави за печене пергаментова хартия и с помощта на малка лъжица за сладолед, оформете соленките.


Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете 30 – 35 минути. След готовност, оставете соленките да изстинат и ги съхранявайте в метална кутия.
 
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Танче, дръпвам си едничка, прекрасни са. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,
    лично за мен пареното тесто е едно от най - лесните за правене.Чудесни и много вкусни соленки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина е изключително лесно, а стават чудесни, както сладки така и солени вкусотии от него!
      Поздрави, Ели!

      Изтриване