Необходими продукти:
½ чаша вода
½
пълномаслено прясно мляко125 грама масло, нарязано на парчета
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка захар
1 чаша пшенично брашно Ола на София Мел
4 до 5 големи яйца, тестото не трябва да е течно
1 и ½ чаени чаши зрял Cheddar
черен сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте
фурната до 180⁰С.
Загрейте в удобна
тенджера с дебело дъно на средна температура водата, прясното мляко, маслото,
захарта и солта. Оставете да къкри и гответе, докато масло се стопи, като се
разбърква, за да се смеси всичко добре. След това добавете брашното наведнъж и
гответе, като разбърквате енергично с дървена лъжица. Сместа трябва да започне
да се събира и да се отлепва отстрани от стените на тенджерата. Бъркайте поне 2,
3 минути на котлона. Махнете тестото от котлона и го преместете в удобна купа
за смесване. Оставете го да поизстине за 3 минути.
Започнете да
добавяте яйцата едно, по едно, като след всяко бъркайте енергично, докато се
поеме от тестото. След като разбъркате и последното яйце, прибавете чедъра и отново разбъркайте, докато се разпредели в тестото.
Постелете върху две големи тави за печене пергаментова хартия и с помощта на малка лъжица за сладолед, оформете соленките.
Поставете
тавата в предварително загрятата фурна и печете 30 – 35 минути. След готовност, оставете соленките да изстинат и ги съхранявайте в метална кутия.
Танче, дръпвам си едничка, прекрасни са. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче :)
ИзтриванеТанче,
ОтговорИзтриванелично за мен пареното тесто е едно от най - лесните за правене.Чудесни и много вкусни соленки.
Поздрави !
Да, наистина е изключително лесно, а стават чудесни, както сладки така и солени вкусотии от него!
ИзтриванеПоздрави, Ели!