За блата:
3 яйца
100 грама
брашно
¼ чаена
лъжичка сол
50 грама
натурално какао
150 грама
захар1 пакет ванилова захар
За захарния
сироп:
120 милилитра вода
80 грама захар
1 пакет ванилова захар
За крема:
500 грама маскарпоне, на стайна температура
350 милилитра млечна сметана
1 супена лъжица ванилов екстракт
½ пакет желатин (5 грама) разтворен в 50 милилитра вода
За желето и плънката:
1 голям компот от кайсии:
прецедения сок от компота, около 300 милилитра са достатъчни.
1 пакет ванилова захар
1 килограм пресни кайсии
Начин на
приготвяне:
Оцедете
кайсиите от компота и ги оставете да изсъхнат, до колкото е възможно. Прецедете
сока от компота, затоплете го леко и прибавете към него желатина разтворен и затоплен
в 100 милилитра вода. Прибавете и ваниловата захар. Оставете настрани докато ви
потрябва.
Блат:
Намажете с масло и поставете хартия за печене върху кръгла тавичка с диаметър 20 сантиметра. Намажете и стените на формата с разтопено масло. Оставете настрани, докато ви потрябва.
Смесете брашното, какаото и солта.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
В голяма, чиста купа разбийте белтъците до пухкава пяна. Започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица през две-три минути бъркане, докато белтъците станат гъсти. Прибавете ванилията, разбийте отново. Прибавете жълтъците и разбийте с миксера за 20 секунди, само докато се разпределят равномерно.
Спрете миксера и пресейте брашното и какаото върху разбитите яйца. Разбъркайте със силиконова шпатула много внимателно, отдолу нагоре, докато получите равномерно тесто.
Изсипете тестото върху предварително приготвената тавичка и го заравнете.
Сложете тестото във фурната и печете 30-35 минути. Проверете дали блата е готов след 30 минути, като го прободете с дървен шиш, който трябва да е чист, без полепнали частици по него.
Оставете блата да изстине върху метална решетка поне 5-6 часа.
Крема:
Разбийте
маскарпонето със захарта и ваниловия ектракт. Прибавете разтворения във вода и
затоплен желатин. Разбъркайте.
Разбийте
сметаната на средно-твърд крем и я прибавете към маскарпонето, като смесвате
внимателно, с помощта на силиконова шпатула, докато получите крем с еднородна
консистенция.
Сглобяване:
Разрежете
блата на две равни части. Поставете долната част, директно върху чиния за
сервиране. Отстрани окото блата, поставете ацетатно фолио и ринг за торти.
Сиропирайте блата
с половината от захарния сироп. Изсипете 1/3 част от крема и заравнете.
Подредете кайсиите от компота и изсипете втората 1/3 част от крема. Отгоре
поставете вторият блат. Сиропирайте с останалия захарен сироп и поставете
останалия крем. Моят го изядоха преди да успея да го използвам, добре, че ми бяха
оставили поне малко, за да намажа тънък слой върху блата. Приберете тортата в
хладилника за 2 часа.
След като
крема е стегнал в хладилника, нарежете кайсиите на тънки филийки и ги подредете под формата
на спирала върху тортата. Изсипете внимателно желатиновия сок от компот (ацетатното фолио ще помогне сокът да не се разлее, докато е още нежелиран) и
приберете тортата в хладилника за няколко часа.
Да ви е
сладко!
Прекрасно пролетно/лято предложение :) Ще се възползвам непременно!
ОтговорИзтриванеКрасота! Поздрави, Таничка!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е!
ОтговорИзтриване