4 яйца
270 грама захар
100 милилитра прясно мляко
10 грама суха мая
200 грама заквасена сметана
кората от един портокал
1 ампула есенция ром
1 пакет бурбонска ванилова захар
100 грама масло
50 милилитра слънчогледово олио
около 800 грама брашно за козунак на София Мел
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване на козунаците
захар и филирани бадеми да поръсване
270 грама захар
100 милилитра прясно мляко
10 грама суха мая
200 грама заквасена сметана
кората от един портокал
1 ампула есенция ром
1 пакет бурбонска ванилова захар
100 грама масло
50 милилитра слънчогледово олио
около 800 грама брашно за козунак на София Мел
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване на козунаците
захар и филирани бадеми да поръсване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и една супена лъжица захар от количеството в рецептата в хладкото прясно мляко. Оставете настрани, докато маята
се активира и сместа увеличи обема си.
Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се
стопи.
Разбъркайте заквасената сметана и прибавете към нея ароматите и портокаловата кора. Изсипете я при разбитите яйца. Прибавете и активираната мая към течните продукти.
Изсипете течните съставки на дъното на пекарна за хляб. Отгоре прибавете брашното.
Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси, (след около 5-6 минути) започнете да добавяте маслото и олиото, които предварително
сте смесили. Започнете с ⅓ от количеството и на три пъти през 2-3 минути
прибавете цялото количество. Всеки път след като добавяте мазнина, изчаквайте да се поеме напълно от тестото, преди до добавите следващата част. Затворете
пекарната и оставете докато приключи програмата, което трябва да включва
омесването и втасването.
След това извадете тестото, разделете го на части според това в какви съдове ще го печете, оформете го и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1 час или докато удвоят обема си.
След това извадете тестото, разделете го на части според това в какви съдове ще го печете, оформете го и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1 час или докато удвоят обема си.
Преди да ги изпечете, намажете повърхността на
козунаците с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсете със захар и филирани бадеми, ако
така ви харесва.
Печете на 160⁰C за 50 - 55 минути, до готовност. Ако започнат да
покафеняват прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не
прегорят и намалете още малко градусите на печката.
Изпечените козунаци оставете да изстинат във
формите за 15 минути, а след това ги извадете върху метална решетка, докато се
охладят напълно.Да ви е сладко!
ДА НЯМА ГРЕШКА В ЗАХАРТА? СТРУВА МИ СЕ МНОГО ?
ОтговорИзтриванеНе,няма грешка. Козунака е сладък, ако искате намалете я.
Изтриване