понеделник, 3 април 2017 г.

Кокосов козунак

Необходими продукти:

3 яйца
170 грама фина захар
150 милилитра хладко кокосово мляко
1 чаена лъжичка суха мая
50 грама разтопено кокосово масло
50 милилитра олио
кокосова есенция, ванилия
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 чаена лъжичка прясно настъргана кора от портокал
550 грама брашно
1 жълтък +1 чаена лъжичка прясно мляко за намазване преди печене
локум
Начин на приготвяне:

За най-добри резултати продуктите трябва да бъдат със стайна температура.
Разтворете в топлото кокосово мляко маята и разбъркайте с две супени лъжици от захарта в рецептата. Оставете настрани, докато маята се активира.
Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се стопи. Прибавете ароматите към тях.
Смесете кокосовото мляко с активираната мая и разбитите яйца със захарта.
Изсипете ги на дъното на пекарна за хляб. Отгоре изсипете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси, (след около 7-8 минути) започнете да добавяте предварително смесените олио и затоплено кокосово масло. Прибавете цялото количество на три пъти, докато машината меси, като след всяко добавяне, оставете мазнината да се поеме от тестото напълно.
Оставете тестото да втасва в пекарната за останалото време на програмата.
След това извадете тестото, разделете го на две части или според това в какви съдове ще го печете. Оформете го, поставете локум или друг пълнеж и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1 час или колкото е необходимо.
Преди да ги изпечете, намажете повърхността им с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсете със захар или ядки.
Печете козунаците на 170⁰C за 40-45 минути.

След готовност, оставете изпечените козунаци да изстинат във формите за 15 минути, а след това ги извадете върху метална решетка. Нека се охладят напълно, преди да ги разчупите.

Вместо кокосовото мляко и масло, можете да използвате краве мляко и масло за класически козунак. Този ухае страхотно и е много лек и вкусен.

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Танче, какво хубави конци ти са се получили. Аз още не мога да се престраша да направя козуна, а твоят е уникален. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче, аз по-лесен козунак не съм правила. Миксера и пекарната вършат цялата работа, от този който го приготвя трябва само търпение :) До сега винаги съм месила козунаци на ръка, но след като има кой да свърши тази работа, защо не ;) Опитай, няма нищо трудно, а вкусът си заслужава търпението!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче,
    и аз тази година искам да опитам да направя козунак с кокос.Много обичам точно този аромат.И с кокосово масло.Да, днес в хлебопекарната се получават вкусни козинаци без много усилия.Навремето цял ден сме правили с моята баба козунак.Тя беше голям майстор в това отношение.Твоят козунак е чудесен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Ще трябва и аз да се опитам да го напарвя този кокосов козунак вече! То това не се търпи! Прекрасен е, Танче!

    ОтговорИзтриване