300 грама брашно за козунак на София Мел
35 грама брашно от рожков (ако нямате под ръка такова, заменете с натурално неподсладено какао)
5 грама суха мая
1 яйце на стайна температура
150 милилитра пълномаслено прясно мляко
100 грама меко масло (не разтопено)
120 грама фина захар
1 щипка сол
1 есенция ванилия
1 супена лъжица прясно мляко за намазване преди печене
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото. Идеалната температура, когато ще прибавяте маята да се активира в него е около 30°C.
След това добавете маята и една супена лъжица захар от количеството в рецептата и разбъркайте добре. Оставете настрани, докато маята се активира.
Разбийте
много добре с кухненска тел яйцето и захарта.
В удобна средна по големина купа, смесете двата вида брашно или брашното и какаото със солта, разбъркайте добре.
По средата на брашното направете кладенче и изсипете в него разбитото яйце със захарта и прясното мляко с активираната мая.
Разбъркайте
с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Ако е необходимо, добавете
още малко брашно.В удобна средна по големина купа, смесете двата вида брашно или брашното и какаото със солта, разбъркайте добре.
По средата на брашното направете кладенче и изсипете в него разбитото яйце със захарта и прясното мляко с активираната мая.
Изсипете
тестото върху леко набрашнен плот и го омесете добре.
След това на
няколко пъти прибавете маслото, като омесвате добре след всяко прибавяне.
Тестото ще бъде лепкаво първоначално, но след като го помесите ще стане еластично и приятно нелепнещо.
Тестото ще бъде лепкаво първоначално, но след като го помесите ще стане еластично и приятно нелепнещо.
Готовото
тесто, оформете на топка и го поставете в намазана с малко мазнина, голяма
купа. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете да утрои обема си в топло
помещение. Това може да отнеме и два часа.
Леко набрашнете работния плот и извадете втасалото тесто. Разделете го на две равни части и разточете едната част в кръг с диаметър 30 сантиметра. Дебелината трябва да е около 3-4 милилитра. След това нарежете тестото на осем еднакви триъгълника. Поставете в края на всеки по една чаена лъжица с връх течен шоколад Нутела и оформете кифлички.
Трябва да удвоят обема си.
Включете
фурната да загрее на 180°С.
Намажете с четка повърхността на всяка кифла с прясно мляко.
След това изпечете в горещата фурна за около 16-20 минути.
Намажете с четка повърхността на всяка кифла с прясно мляко.
След това изпечете в горещата фурна за около 16-20 минути.
Да ви е
сладко!
Прелестни кифли!Поздравления,Таня!
ОтговорИзтриванеФантазия! Няма какво друго да се каже...Усмихната седмица, Танче!
ОтговорИзтриванеМайко мила! Дояде ми се в 12:30 вечерта/сутринта! Ще се правят... няма как!
ОтговорИзтриване