неделя, 23 април 2017 г.

Банички с лапад и чедър


Необходими продукти:

400 грама лапад
100 грама сирене
2 яйца
1 връзка пресен лук
1 чаена лъжичка прясна мащерка
3-4 стръка магданоз
2 супени лъжици зехтин
½ чаена чаша настърган чедър
10 фини кори за баница
2-3 супени лъжици слънчогледово олио
4-5 супени лъжици зехтин за пържене

Приготвяне:
 
Лапада и лука се измиват и нарязват. Смесват се с нарязаните билки и се задушават в зехтина с щипка сол.
След като поизстинат леко, към зеленийките се прибавя натрошеното сирене, настъргания чедър и яйцата. Всичко се разбърква много добре.
Всеки лист от корите за баница се намезва леко по краищата с олио. В по късия край по дължина на всяка кора, се поставя от плънката и се завива на пуричка.
Така приготвените банички се изпържват на два пъти в две супени лъжици зехтин.
Готовите банички се поставят върху кухненска хартия, за да се оцеди излишната мазнина.
Сервират се топли с черен чай.

Вкуснотия!!!

4 коментара:

  1. Неустоими са!
    Прекрасна рецепта, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лети! Импровизирани глезотийки са това :)

      Изтриване
  2. Танче,
    прекрасни пролетни банички, които веднага ще изпробвам.Но аз ги правя печени на фурна.Хем по - бързо, хем по - лесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също често приготвям печени банички, но не е същото, защото корите се накъдрят и начупват, след като ги извадя от фурната, малко след това омекват и вече не са с хрупкава коричка.
      Това пържене(ако може да се нарече пържене) е с намазване на тигана с една лъжица зехтин и всичко се случва на среден огън, така че не е по-различно от обработката във фурната. Температурата е дори по-ниска, а и за печенето и пърженето се използва мазнина, но вкусът е различен.
      Благодаря ти, Ели!

      Изтриване