четвъртък, 20 април 2017 г.

Печена пъстърва с гарнитура от аспержи и сос Карбонара с Пармезан



Бърза вечеря за трима.

Необходими продукти:

3 почистени пъстърви
сол, черен пипер, сушен риган и млян кориандър
3 чаени лъжички прясно изцеден лимонов сок
3 супени лъжици зехтин

За аспержите:

20 аспержи
2 супени лъжици зехтин
сол и черен пипер

За соса:

2 жълтъка
½ чаена чаша пълномаслено прясно мляко
1 супена лъжица течна сметана
сол, черен пипер и лимонов сок на вкус

Приготвяне:

Изрежете долният край на аспержите, ако е по дебел и ги обелете леко с белачка за картофи. Ако са млади и крехки, това не е необходимо.
Постелете удобна тавичка с хартия за печене. Поставете аспержите и ги овкусете със зехтина, сол и черен пипер, разбъркайте добре.
Поставете ги във фурната и пуснете грила на 190.
Печете 5 минути и разбъркайте. Поставете отново във фурната и печете за още 3-4 минути.

Загрейте на среден огън оребрен тиган с незалепващо покритие. Поставете в него една супена лъжица зехтин.
Овкусете рибата с подправките и лимоновия сок.
Изпечете рибата и от двете страни за 15 минути по 7 минути от всяка.

Отделете жълтъците от две яйца и ги поставете в удобен съд за водна пара. Разбъркайте ги с щипка сол. Прибавете към тях прясното мляко и сметаната и ги поставете върху тенджера с вряща вода. Бъркайте непрекъснато, докато получите гъст пухкав сос, около 3-4 минути. Махнете от огъня и прибавете пармезана, разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Танче,
    чудесно и интересно ястие с риба и аспержи.Само веднъж опитах аспержи, но не останах очарована от вкуса.Но сосът чудесно ще се впише и ще допълни цялостното ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, как обичам пъстърва, Таничка! Хапвам я през ден. И тази рецепта ще опитам! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване