Необходими продукти:
5 големи яйца и един белтък
1 жълтък + 1
супена лъжица прясно мляко за намазване преди печене
320 грама фина
захар
300
милилитра хладко прясно мляко
14 грама
суха мая
100 грама масло
100 грама масло
80 милилитра
олио
½ есенция ром
½ есенция ром
1 чаена
лъжица ванилов екстракт
2 супени
лъжици прясно настъргана портокалова кора
около 1
килограм брашно
За най-добри резултати е добре, всички продукти да бъдат със стайна температура.
Разтворете в
хладкото прясно мляко маята и разбъркайте с две супени лъжици от захарта в рецептата. Оставете
настрани, докато маята шупне и сместа увеличи обема си.
Разбийте
яйцата и захарта с миксер, докато захарта се стопи.
Изсипете
сместа с активираната мая и разбитите яйца със захарта на дъното на пекарна за хляб. Отгоре
изсипете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси, (след около 7-8 минути) започнете да добавяте маслото и
олиото, които предварително сте смесили. Започнете с ⅓ от количеството и на три пъти
през 2-3 минути прибавете цялото количество. Преди да започнете да добавяте
мазнината, ако тестото е прекалено
рядко, добавете още няколко супени лъжици брашно, аз добавих още около 100
грама. Затворете пекарната и оставете докато приключи програмата, което трябва
да включва омесването и втасването.
След това
извадете тестото, разделете го на части според това в какви съдове ще го
печете, оформете го и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1
час.
Преди да ги
изпечете, намажете повърхността на козунаците с разбития жълтък с прясното
мляко. Поръсете със захар или ядки, ако така ви харесва.
Печете на
180⁰C за 45-50 минути, до готовност. Ако започнат да
покафеняват прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не
прегорят.
След готовност оставете козунаците да
изстинат във формите за 15 минути, а след това ги извадете върху метална решетка,
докато се охладят напълно.
Да ви е сладко!
Таничка, след дълго отсъствие се завръщам и аз пак с похвали и възхищение. И аз направих козунака на Марианка и наистина е чудесен! И твоята не отстъпва! Браво, мила! Прегръдки!
ОтговорИзтриване