Съвсем скоро
видяхме този изключителен десерт при Ина (OSSIGENO) и това ме подсети, че не съм го
прибавила в онлайн готварския ми тефтер J Въпреки, че съм го приготвяла
не веднъж, защото опита ли го човек веднъж, не може да спре да мисли за него!
Искам да споделя
почти всичко, което трябва да знаете, ако искате да изпечете този невероятен
чийзкейк, за който много от Вас си мислят, че е много сложен за приготвяне.
Това съвсем не е така, но има малки подробности, които е добре да бъдат
изпълнени за най-добри резултати.
Аз например
си поръчах тази алуминиева форма от някакъв китайски сайт,
Приготвяне:
Предварително загрейте фурната до 200°С без вентилатор и поставете решетката на едно ниво под средата.
Намажете формата в който ще печете с масло и на дъното поставете хартия за печене.
В удобен
съд, смесете прясното мляко и маслото и ги загрейте в микровълнова фурна,
докато маслото се стопи.
Поставете крема сиренето в подходящ съд за водна баня и съдът върху тенджера с бавно вряща вода.
Бъркайте, докато крема сиренето се разтопи и стане гладко.
Добавете жълтъците и разбъркайте отново.
Добавете ванилията, солта, лимоновия сок, лимоновите кори и разбъркайте.
Добавете половината от захарта (70 грама) и разбъркайте, докато се стопи.
Премахнете съда от водната баня и го оставете настрани, докато ви потрябва.
Разбъркайте белтъците с миксер на ниска скорост, докато побелеят и станат пухкави.
Добавете лимонтузуто или лимоновия сок (зависи кое от тях сте решили да използвате) на висока скорост, докато мехурчетата в белтъците станат много малки, но все още са видими.
Постепенно добавете захарта и разбъркайте непрекъснато с миксера, но не прекалявайте, това е много важно, само докато започнат да се появяват много меки върхове от белтъците (можете да видите твърдостта на белтъците във видеото). Ако прекалите с разбиването, чийзкейка ще се спука на повърхността при печенето.
Опитайте, заслужава си всяко дребно внимание, което ще отделите за приготвянето му. Съвършен е!
специално
заради този чийзкейк, но можете да използвате и друга подобна форма за печене.
Препоръчвам ви, ако обичате да печете, да си набавите алуминиеви тавички от този вид, аз съм влюбена в тях, знам че съм маниакално пристрастена към съдове, но за тези тавички съм готова да се обзаложа, че няма да ви предадат J
Необходими продукти:
250 грама крема
сирене Филаделфия (приготвяла
съм го и с крема сиренето от LIDL)
6 жълтъка
70 грама захар на пясък
60 грама масло
100 милилитра пълномаслено прясно мляко
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжица прясно настъргани лимонови кори
60 грама брашно
20 грама царевично нишесте
¼ чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
6 белтъка
¼ чаена лъжичка лимонтузу или 1 чаена лъжичка лимонов сок
70 грама захар на пясък
6 жълтъка
70 грама захар на пясък
60 грама масло
100 милилитра пълномаслено прясно мляко
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжица прясно настъргани лимонови кори
60 грама брашно
20 грама царевично нишесте
¼ чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
6 белтъка
¼ чаена лъжичка лимонтузу или 1 чаена лъжичка лимонов сок
70 грама захар на пясък
Приготвяне:
Предварително загрейте фурната до 200°С без вентилатор и поставете решетката на едно ниво под средата.
Намажете формата в който ще печете с масло и на дъното поставете хартия за печене.
Поставете крема сиренето в подходящ съд за водна баня и съдът върху тенджера с бавно вряща вода.
Бъркайте, докато крема сиренето се разтопи и стане гладко.
Добавете жълтъците и разбъркайте отново.
Добавете ванилията, солта, лимоновия сок, лимоновите кори и разбъркайте.
Добавете половината от захарта (70 грама) и разбъркайте, докато се стопи.
Премахнете съда от водната баня и го оставете настрани, докато ви потрябва.
Разбъркайте белтъците с миксер на ниска скорост, докато побелеят и станат пухкави.
Добавете лимонтузуто или лимоновия сок (зависи кое от тях сте решили да използвате) на висока скорост, докато мехурчетата в белтъците станат много малки, но все още са видими.
Постепенно добавете захарта и разбъркайте непрекъснато с миксера, но не прекалявайте, това е много важно, само докато започнат да се появяват много меки върхове от белтъците (можете да видите твърдостта на белтъците във видеото). Ако прекалите с разбиването, чийзкейка ще се спука на повърхността при печенето.
Пресейте
брашното директно върху сместа с крема сиренето и жълтъците и разбъркайте, до
гладко консистенция.
Прибавете
разбитите белтъци към другата смес на два, три пъти и разбъркайте внимателно отдолу
нагоре със силиконова шпатула.
Изсипете сместа в предварително приготвената форма и почукайте леко формата от плота, за да се спукат излишните балончета, които са се образували от разбъркването.
Изсипете сместа в предварително приготвената форма и почукайте леко формата от плота, за да се спукат излишните балончета, които са се образували от разбъркването.
Вземете
тавичка за печене с по-голям диаметър от тази на чийзкейка и поставете на дъното
и мека кърпа. Поставете формата с тестото за чийзкейка върху кърпата в другия
съд и налейте гореща вода, така че нивото да достига поне до половината на
формата.
Печете чийзкейка в предварително загрята на 200⁰С фурна за 18 минути. След това време, намалете температурата до 160⁰С и печете още 12 минути. След това, изключете фурната и оставете чийзкейка в затворена фурна за още 30 минути. Накрая отворете вратата на фурната леко за 10-15 минути.
Печете чийзкейка в предварително загрята на 200⁰С фурна за 18 минути. След това време, намалете температурата до 160⁰С и печете още 12 минути. След това, изключете фурната и оставете чийзкейка в затворена фурна за още 30 минути. Накрая отворете вратата на фурната леко за 10-15 минути.
Извадете
чийзкейка от фурната и го разклатете леко, за да се отлепи от страните.
Оставете го
да се охлади за 15-20 минути и го обърнете първоначално в удобен закръглен съд,
на който сте поставили хартия за печене, и веднага след това го преместете в
чиния за сервиране.Опитайте, заслужава си всяко дребно внимание, което ще отделите за приготвянето му. Съвършен е!
аууу имам същата тавичка :) и сега трябва да го направя ли :) Ама какви сте подстрекателки с Ина, тъкмо ти спря и сега ти започваш :))
ОтговорИзтриванеПоздрави, Таничка и хубава нова седмица!
Пепи,опитай го някой път, със сигурност ще го оцените вкъщи!
ИзтриванеБлагодаря ти, мила :)
Страхотен , страхотен , Танче ! Нежно , сладко изящество!
ОтговорИзтриванеАко е удобно искам да те попитам от кой сайт за тези тавички , тъй като отдавна търся точно такива!?
Слънчева и ползотворна седмица , мила !
Много ти благодаря, Мира!
ИзтриванеПровери в Aliexpress, мисля че от там ги поръчах. Имаше всякакви размери и беше много добре опакована, защото аз се притеснявах, че ще пристигне деформирана :)
Прегръдки!
Благодаря за отговора ! Непременно ще потърся и дано намеря ! Наистина чудна тавичка . Желая ти да я ползваш много и със здраве !
ИзтриванеПрегръщам те и аз !
Никога не съм опитвала този вкус, Танче. Нямам идея дали японците го правят майсторски, но като гледам това на снимките ти, надали. Съвсем честна съм. Съвършено изглежда наистина!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, скъпа Йоли :) Радвам се, че мислиш така!
ИзтриванеАко някога ти дойде вдъхновението и ти се хапва нещо нежно, леко, ефирно и изключително вкусно, приготви го, ще ти хареса, сигурна съм!
Уау, колко нежно е това! А тези тавички от къде, не съм виждала май?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе!
ИзтриванеПисала съм в коментара на, Мира, от Aliexpress си поръчвам от време на време разни красоти :)
Поздрави!
Здравейте, какъв е диаметърът на тавичката? Трябва ли да престои в хладилник преди консумазия?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Теодора,
Изтриванетавичката е с диаметър 20 сантиметра. Този чийзкейк не е необходимо да престоява и да се съхранява в хладилника преди консумация, може да стой на стайна температура :)
Поздрави!
Много нежен и пухкав сладкиш! Следвах стъпките, както сте ги описали, и резултатът е налице! Наистина си заслужава вниманието и усилията!Браво!
ОтговорИзтриванеИ на мен това ми е един любимите десети, с които винаги обирам овациите :) Радвам се, че си го приготвила, Илияна, зарадвала си и семейството си!
ИзтриванеИмам много голяма молба ! Задавах по сто начина за търсене на такава алуминиева тавичка за Японски чийзкейк, но не можах да открия. Бихте ли ми написали адреса от който си поръчахте такава. Готов съм на всякаква сума ! Предварително ви благодаря.
ОтговорИзтриванеИзвинете, забелязах, че вече сте дали такава информация. Съжалявам за обезпокояването.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, вече два пъти го правя, става страшно вкусен, но не се надува толкова. Аз го правя във ринг 24 см, но е висок наполовината на този. Първия път се наду, но после спадна. На какво може да се дължи, не вярвам да е само от големината на формата. И между другото не слагам царевичното нишесте, че сме алергични.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Гертруда
Изтриванене знам какво точно да те посъветвам, но в приготвянето има няколко момента, в които трябва да се внимава с отделните съставки и точната им консистенция. Аз да ти кажа, затова прикачих клипчето и мисля, че ако следваш всички стъпки точно както е показано в него, ще постигнеш прекрасен резултат.
Поздрави!
Здравейте пише, че при жълтъците се слага половината захар от едните 70гр,а другата половина?? Или на два пъти се слага захарта?
ОтговорИзтриванеВ белтъците..
ИзтриванеАз също опитах да направя чийзкейка, но при мен спадна напълно. На какво може да се дължи?
ОтговорИзтриванеАз гледах клипчето и така направих чийзкеййа, който виждате. Нямам представа, какво се е случило при вас.
ИзтриванеА кога се слага царевичното нишесте?
ОтговорИзтриване