петък, 9 септември 2016 г.

Лимоново пиле с маслини и Тутманик по овчарски


Необходими продукти:


6-8 парчета пиле от бут с кожата
Зехтин за намазване
Сол и прясно смлян черен пипер

Лимонов сос:


½  чаша прясно изцеден лимонов сок (около 6-7 средни лимони)
½  чаша добър зехтин
1 супена лъжица. червен или бял винен оцет

3-4 супени лъжици бяло вино
4 нарязани скилидки чесън
½  чаена лъжичка сушена или прясна мащерка

1 чаена лъжичка мед
1 шепа маслини
сол и прясно смлян черен пипер

За сервиране:


Сок от ½ лимон
⅓ чаша грубо нарязан пресен магданоз


Приготвяне:

Измийте пилето добре и го овкусете със со и черен пипер.
Поставете го в тавичка постлана с хартия за печене и го намажете от всички страни с малко зехтин.
Включете грила на фурната на 250⁰С.

Поставете тавичката с пилето директно под грила във фурната и го печете докато се зачерви добре, около 15 минути. Обърнете го и печете за още 12-15 минути.
Смесете заедно лимоновия сок, зехтина, винения оцет, виното, меда, мащерката, солта и черния пипер, разбъркайте.

Извадете запечените пилешки парчета и ги поставете в удобен съд за печене. Изсипете лимоновия сос върху тях, прибавете маслините и ги сложете отново във фурната на 220⁰С. Печете 15-20 минути.


При сервиране можете да гарнирате пилето с пресен лимонов сок, но ако не обичате прекалено кисело, не е задължително.
Поръсете с прясно нарязан магданоз и да Ви е сладко!

Обичам да приготвям с това пиле домашен хляб и винаги когато имам възможност го правя. Защото да хапваш залък топъл хляб, потопен във вкусния лимоново-зехтинено-чеснов сос е несравнимо преживяване!
 
В този случай прибягнах до бързо приготвен тутманик, който много обичаме всички вкъщи. Рецептата видях при Лора и Стоян от Бон Апети.

Тутманик по овчарски

Необходими продукти:

3 яйца
300 грама брашно
200 грама овче сирене
100 грама овче кисело мляко
100 милилитра олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол


Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 190⁰С.
Намажете с олио, тавичка с размер 22-25 сантиметра в диаметър.
 
2 яйца и един белтък, разбийте, с помощта на кухненска тел.
Брашното пресейте и към него прибавете солта, разбъркайте..
Сиренето натрошете и прибавете към брашното.
Содата прибавете към киселото мляко и разбъркайте добре. Оставете за кратко, докато се угаси и кипне.
В брашното направете кладенче и в него изсипете всички мокри съставки, разбитите яйца, олиото и киселото мляко със содата.
Всичко разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя на топка.
С набрашнени ръце, за да не се полепва, пренесете тестото в тавичката приготвена за печене. Изравнете го равномерно и го намажете с предварително отделения жълтък.
Поставете тутманика в загрятата фурна за 35-40 минути.


Обещавам Ви, че няма да спрете да ги приготвяте, само ги опитайте веднъж и тутманика и лимоновото пиле J

10 коментара:

  1. ММмммммного апетитно пиленце :) Заплювам си да го направя, нищо, че току що сложих едно да се пече :)
    Поздрави, Таничка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи :) Много се радвам, че ти стана интересна рецептата!

      Изтриване
  2. Добре, че вечерях!
    Чудесно е всичко, Таничка!
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, хич не ти личи да си лакомница, само голяма изкусителка с прекрасните си сладкиши за душата :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Струва ми се, че никъде не прочетох кога се слагат маслинките за пилешкото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поставят се преди печенето, заедно с лимоновия сос, прибавих го в описанието.

      Изтриване
  4. Много хубав загар са добили бутчетата, въпреки че кожа не ям.. тази е великолепна!
    И питката също много ми хареса!
    Добре си се завърнала! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Изключително апетитно изглежда, Танче!Страхотно вкусно предложение! Пилето ще го направя през седмицата! Обезателно! Благодаря скъпа.

    ОтговорИзтриване
  6. колко бяло вино се слага в соса,не е опоменато?

    ОтговорИзтриване
  7. колко бяло вино се слага в соса,не е опоменато?

    ОтговорИзтриване