Необходими продукти:
6-8 парчета пиле от бут с кожата
Зехтин за намазване
Сол и прясно смлян черен пипер
Лимонов сос:
½ чаша прясно изцеден лимонов сок (около 6-7 средни лимони)
½ чаша добър зехтин
1 супена лъжица. червен или бял винен оцет
3-4 супени лъжици бяло вино
4 нарязани скилидки чесън
½ чаена лъжичка сушена или прясна мащерка
1 чаена лъжичка мед
1 шепа маслини
сол и прясно смлян черен пипер
За сервиране:
Сок от ½ лимон
⅓ чаша грубо нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
Измийте пилето добре и го овкусете със
со и черен пипер.
Поставете го в тавичка постлана с
хартия за печене и го намажете от всички страни с малко зехтин. Включете грила на фурната на 250⁰С.
Поставете тавичката с пилето директно
под грила във фурната и го печете докато се зачерви добре, около 15 минути.
Обърнете го и печете за още 12-15 минути.
Смесете заедно лимоновия сок, зехтина,
винения оцет, виното, меда, мащерката, солта и черния пипер, разбъркайте.Извадете запечените пилешки парчета и ги поставете в удобен съд за печене. Изсипете лимоновия сос върху тях, прибавете маслините и ги сложете отново във фурната на 220⁰С. Печете 15-20 минути.
При сервиране можете да гарнирате пилето с пресен лимонов сок, но ако не обичате прекалено кисело, не е задължително.
Поръсете с прясно нарязан магданоз и да Ви е сладко!
Обичам да приготвям с това пиле
домашен хляб и винаги когато имам възможност го правя. Защото да хапваш залък топъл хляб, потопен във вкусния лимоново-зехтинено-чеснов сос е несравнимо преживяване!
В този случай прибягнах
до бързо приготвен тутманик, който много обичаме всички вкъщи. Рецептата видях
при Лора и Стоян от Бон Апети.
Тутманик по овчарски
Необходими продукти:
3 яйца
300 грама брашно200 грама овче сирене
100 грама овче кисело мляко
100 милилитра олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
Загрейте фурната на 190⁰С.
Намажете с олио, тавичка с размер 22-25 сантиметра в диаметър.
2 яйца и един белтък,
разбийте, с помощта на кухненска тел.
Брашното пресейте и към него прибавете солта, разбъркайте..Сиренето натрошете и прибавете към брашното.
Содата прибавете към киселото мляко и разбъркайте добре. Оставете за кратко, докато се угаси и кипне.
В брашното направете кладенче и в него изсипете всички мокри съставки, разбитите яйца, олиото и киселото мляко със содата.
Всичко разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя на топка.
С набрашнени ръце, за да не се полепва, пренесете тестото в тавичката приготвена за печене. Изравнете го равномерно и го намажете с предварително отделения жълтък.
Поставете тутманика в загрятата фурна за 35-40 минути.
Обещавам Ви, че няма да спрете да ги приготвяте, само ги опитайте веднъж и тутманика и лимоновото пиле J
ММмммммного апетитно пиленце :) Заплювам си да го направя, нищо, че току що сложих едно да се пече :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Таничка и хубави почивни дни!
Благодаря, Пепи :) Много се радвам, че ти стана интересна рецептата!
ИзтриванеДобре, че вечерях!
ОтговорИзтриванеЧудесно е всичко, Таничка!
Хубав уикенд от мен!
Дани, хич не ти личи да си лакомница, само голяма изкусителка с прекрасните си сладкиши за душата :)
ИзтриванеПрегръдка!
Струва ми се, че никъде не прочетох кога се слагат маслинките за пилешкото.
ОтговорИзтриванеПоставят се преди печенето, заедно с лимоновия сос, прибавих го в описанието.
ИзтриванеМного хубав загар са добили бутчетата, въпреки че кожа не ям.. тази е великолепна!
ОтговорИзтриванеИ питката също много ми хареса!
Добре си се завърнала! Прегръдки!
Изключително апетитно изглежда, Танче!Страхотно вкусно предложение! Пилето ще го направя през седмицата! Обезателно! Благодаря скъпа.
ОтговорИзтриванеколко бяло вино се слага в соса,не е опоменато?
ОтговорИзтриванеколко бяло вино се слага в соса,не е опоменато?
ОтговорИзтриване