четвъртък, 14 април 2016 г.

Запечени патладжани със зеленчуков сос

Необходими продукти:
 
5-6 патладжана ( моите бяха от този новият вид на пазара по-тънки и дълги)
2 супени лъжици зехтин
Сол

За соса:
 
4 супени лъжици зехтин
2 глави лук
1 пащърнак, нарязан на кубчета
½ чаша нарязана на кубчета глава целина
2 моркова
3 скилидки чесън
600 милилитра доматен сок, от пресни или консервирани домати
1 шепа магданоз
1 супена лъжица риган
1 чаена лъжичка мед
1 чаена чаша вода
сол и черен пипер на вкус
300 грама настърган кашкавал

За гарниране:

див лук, пресен риган, и магданоз

Приготвяне:

Този сорт патладжани, с който приготвих ястието е с много тънки кори, които след изпичането са много меки и крехки.

Патладжаните се нарязват по дължина и се осоляват без да се белят (можете да ги обелите, ако така ви харесва повече). Оставят се настрани за 20-30 минути, докато се отдели горчивата вода.

След това се изплакват  и се подсушават с кухненска хартия. Нареждат се върху хартия за печене в тавата от фурната с вътрешната част нагоре.  С помощта на четка се намазват по повърхността със зехтина и се поръсват с прясно смлян черен пипер. Поставят във фурната директно под грила. Пекат се, докато започнат да омекват и станат със златисто-кафеникав загар,  след което се обръщат  и се пекат същото време, като се внимава да не прегорят.

За да се приготви соса, всички продукти се нарязват на еднакви кубчета, а чесъна се смачква с преса. Поставят  се в дълбок съд с капак на средно висока температура на котлона с 4 супени лъжици зехтин и ½ чаена лъжичка сол. Задушават се, докато започнат да омекват, като междувременно се добавят по няколко супени лъжици вода. След това се прибавя доматения сок и водата.  Поставя се капака и се оставя да къкри на средно слаб огън около 20 минути. След това към соса се прибавя меда, сол на вкус, ситно нарязаните магданоз и риган и черния пипер. Оставя се на котлона за още 5 минути.

Аз подредих патладжаните в стъклена тавичка и ги полях със соса. Отгоре разпределих равномерно настъргания кашкавал и запекох  ястието в гореща фурна за 10 минути, само докато кашкавала се разтопи и стана кафеникаво златист на цвят.

След като ястието изстина малко, поръсих с прясно нарязаните магданоз, риган и див лук

Можете да поднесете и напълно постно, като върху патладжаните поставите само от вкусния зеленчуков сос, който ухае на свежест и разкош и гарнирате с пресните подправки.

3 коментара:

  1. Танче,
    тези тънки патладжани са друг сорт.Засяваме ги в градината, по - крехки са и по - вкусни.Аз напоследък събирам рецепти с патладжани, защото понякога имаме страшно много и за консервиране, и за ястия.Така,че прибавям твоето предложение към колекцията.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам патладжана....Влюбих се и в твоята рецепта!Поздрави,Танче!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитни, вкусни и красиво снимани! Прекрасно предложение за пролетта и лятото. Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване