5-6
патладжана ( моите бяха
от този новият вид на пазара по-тънки и дълги)
2 супени
лъжици зехтин
Сол
За соса:
4 супени
лъжици зехтин
2 глави лук
1 пащърнак,
нарязан на кубчета
½ чаша
нарязана на кубчета глава целина
2 моркова
3 скилидки
чесън
600
милилитра доматен сок, от пресни или консервирани домати
1 шепа
магданоз
1 супена
лъжица риган
1 чаена
лъжичка мед
1 чаена чаша
вода
сол и черен
пипер на вкус
300 грама
настърган кашкавал
За гарниране:
див лук,
пресен риган, и магданоз
Приготвяне:
Този сорт
патладжани, с който приготвих ястието е с много тънки кори, които след
изпичането са много меки и крехки.
Патладжаните
се нарязват по дължина и се осоляват без да се белят (можете да ги обелите, ако така ви
харесва повече). Оставят се
настрани за 20-30 минути, докато се отдели горчивата вода.
След това се
изплакват и се подсушават с кухненска
хартия. Нареждат се върху хартия за печене в тавата от фурната с вътрешната част
нагоре. С помощта на четка се намазват
по повърхността със зехтина и се поръсват с прясно смлян черен пипер. Поставят
във фурната директно под грила. Пекат се, докато започнат да омекват и станат
със златисто-кафеникав загар, след което
се обръщат и се пекат същото време, като
се внимава да не прегорят.
За да се
приготви соса, всички продукти се нарязват на еднакви кубчета, а чесъна се
смачква с преса. Поставят се в дълбок
съд с капак на средно висока температура на котлона с 4 супени лъжици зехтин и
½ чаена лъжичка сол. Задушават се, докато започнат да омекват, като
междувременно се добавят по няколко супени лъжици вода. След това се прибавя
доматения сок и водата. Поставя се
капака и се оставя да къкри на средно слаб огън около 20 минути. След това към
соса се прибавя меда, сол на вкус, ситно нарязаните магданоз и риган и черния
пипер. Оставя се на котлона за още 5 минути.
Аз подредих
патладжаните в стъклена тавичка и ги полях със соса. Отгоре разпределих
равномерно настъргания кашкавал и запекох
ястието в гореща фурна за 10 минути, само докато кашкавала се разтопи и
стана кафеникаво златист на цвят.
Можете да
поднесете и напълно постно, като върху патладжаните поставите само от вкусния
зеленчуков сос, който ухае на свежест и разкош и гарнирате с пресните подправки.
Танче,
ОтговорИзтриванетези тънки патладжани са друг сорт.Засяваме ги в градината, по - крехки са и по - вкусни.Аз напоследък събирам рецепти с патладжани, защото понякога имаме страшно много и за консервиране, и за ястия.Така,че прибавям твоето предложение към колекцията.
Поздрави !
Обожавам патладжана....Влюбих се и в твоята рецепта!Поздрави,Танче!:)
ОтговорИзтриванеМного апетитни, вкусни и красиво снимани! Прекрасно предложение за пролетта и лятото. Поздрави, Танче!
ОтговорИзтриване