неделя, 10 април 2016 г.

Най-вкусната козуначена торта


Приготвих тази вкусна торта с любезно предоставените ми продукти от Dr. Oetker. Сигурна съм, че техните продукти са неизменна част от кухнята на всяка домакиня и всяка една от нас внася вкус, аромат и разкош към всяко печиво или десерт с тяхна помощ.
Ще се радвам, ако идеята ви хареса и си приготвите и вие вкусна Великденска торта с тези лесно достъпни и страхотни продукти!

Необходими продукти:
 
1 козунак (ако е домашен и леко застарял, най-добре)
2 пакета ванилов крем на Dr. Oetker
2 жълтъка
2 супени лъжици царевично нишесте на Dr. Oetker
8-10 супени лъжици захар
1 пакет ванилова захар на Dr. Oetker
1 литър прясно мляко 3,6 % ( ако можете да използвате домашно, по-добре)
200 грама крема сирене
Захарен сироп:

½ чаена чаша вода
¼ чаена чаша захар
½ есенция ром на Dr. Oetker

Необходими продукти за крокана:
1 чаена чаша белени бадеми
½ чаена чаша захар

Приготвяне:
Ще ви трябва ринг за оформяне на торти или стените на форма за торта с подвижни такива. Аз направих тортата в силиконова форма.
Сложете 800 милилитра от прясното мляко в подходяща тенджера на котлона на среден огън, заедно със захарта.
В малка купа изсипете съдържанието на двата пакета ванилово нишесте на Dr. Oetker , царевичното нишесте и двата жълтъка. Изсипете останалото студено прясно мляко и разбъркайте, докато сместа стане гладка.
Изсипете сместа с нишестето и жълтъците при прясното мляко, преди да е станало много горещо. Разбърквайте непрекъснато, докато крема се сгъсти.
След като крема е готов, го изсипете в дълбока порцеланова купа и поставете по повърхността му найлоново домакинско фолио, за да не хваща коричка, докато изстива.
След като крема изстине до стайна температура, го разбийте с миксер, докато стане гладък.
Разбийте и крема сиренето на гладък крем и го прибавете към ваниловия крем. Разбъркайте внимателно, докато се смесят добре.
Сварете захарния сироп. Оставете го да изстине напълно и прибавете  есенцията с аромат на ром на Dr. Oetker .
Нарежете козунака на филии по 2 сантиметра всяка.
Поставете ринга за оформяне на торти директно върху чинията, в която ще сервирате тортата.
Наредете плътно от козунака първия ред (първия блат) и с помощта на четка напоете блата със захарния сироп. Отгоре поставете от крема с дебелина колкото е и дебелината на козуначените филии. Отгоре поставете отново резени козунак и притиснете леко. Напоете отново със захарен сироп и поставете отново крем. Наредете и последния ред с козунак и притиснете. Напоете със захарен сироп. Намажете тънък слой с крем, поставете фолио върху формата и приберете тортата в хладилника за една нощ. Ако искате да стегне по-бързо, можете да я поставите във фризера за два- три часа.

През това време пригответе крокана, като поставите захарта на котлона в малък тиган с незалепващо покритие. Филираните бадеми, изпечете на тиган или в микровълнова фурна, докато станат златисти и ги разстелете върху хартия за печене. След като захарта се стопи и се превърне в карамел излейте на тънка струйка карамела върху ядките. Оставете ги да изстинат напълно и ги смелете в блендендер.

След като тортата е стегнала, премахнете ринга и панирайте торта с крокана. Можете и отгоре да я поръсите с него, комбинацията на ваниловия крем с бадемовия крокан е невероятно вкусна, вкусът е като на крем карамел с бадеми.

Не прекалявайте с напояването на блатовете със захарен сироп, защото ще поемат и част от сочноста на крема. Ако се напоят прекалено, няма да може тортата да стегне добре.
Не се колебайте да си приготвите тортата, ако ви остане козунак по празниците. Аз си направих козунака специално за тортата и с удоволствие ще повторя по Великден, защото тортата е невероятна вкусотия!

Сърдечни благодарности на Dr. Oetker за вдъхновението!

13 коментара:

  1. Много приятна тортичка и естествено сътворена с много стил, Танче! Ще се възползвам от идеята покрай Великден! Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красива си я направила, Таничка!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Таня, тортата е един разкош!
    Зная че рецептите ти са много точни и сполучливи от не един опит на твоите предложения, за което много благодаря и винаги мога да ти се доверя!
    Последно правих тирамису тортата и всички много я харесаха ... само където промених украсата, като замених с плодове :) Твоите торти са толкова прецизно гарнирани, че само майстор сладкар би се справил! Поздравления за което!

    ОтговорИзтриване
  4. В случая не знам за кое би ми било по-жално... Да ползвам твой козунак за торта или да разрежа ей такава красавица като тази. Танче, златни ръце имаш! Кога ще отваряме сладкарницата, а? :)
    Прегръдки и спорна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Елегантна и красива торта - като за кралски особи!!! И с много вкус и стил поднесена, Танче :)
    Хубава нова седмица!!

    ОтговорИзтриване
  6. Тортата ти е истинско бижу!!! Права си, че продуктите на Йоткер съ познати на всички домакини, особено онези, които често приготват сладки изкушения като това!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. най-вкусната предполагам, но и най-красивата. поздравления, Танче.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета :)Радвам се, че ви харесва тортичката! Препоръчвам ви да се възползвате от идеята, със сигурност какви сте ми работни всичките, ще остане някой неизяден козунак :)
    Желая ви слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна и като вкус и като оформление. Винаги е сладко с Др. Йоткер и с теб!:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ами как ти даде сърце да разрежеш това творение?
    Бурни аплаузи, Танче!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Танче,още веднъж наминах да оплакна око по тази толкова нежно декорирана торта,просто фантазия!

    ОтговорИзтриване
  12. Танче,
    тортата е много нежна и красива.Много елегантно и красиво предложение за празниците.Винаги ми остава много сух козунак по Великден.И след това го правим на различни десерти, подобно на сухарите.Така,че това твое предложение е страхотно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  13. Бих казала, че това е съвършената козуначена торта, много сочна и красива!

    ОтговорИзтриване