петък, 15 април 2016 г.

Козунаци с кокосова сметана

Необходими продукти:
 
40 грама прясна мая
400 грама кокосова сметана
150 грама масло, разтопено и охладено
50 милилитра олио
2 жълтъка
2 яйца
300 грама захар
2 пакета ванилия на др. Йоткер
2 супени лъжици какао на др. Йоткер
1 щипка сол
около 1200 грама брашно
1 жълтък + 1 супена лъжица сметана за намазване на козунаците
 
Приготвяне:
 
Разтопете маслото и изсипете при него олиото. Отделете 1/3 част от мазнината настрани, която ще прибавите към тестото накрая.
 
Натрошете в подходяща купа маята, прибавете към нея две супени лъжици захар и затоплената сметана. Всичко разбъркайте много добре с помощта на кухненска тел и прибавете 100 грама брашно. Оставете сместа настрани, докато маята втаса и изпълни купата.
 
В голяма купа пресейте 800 грама брашно в него смесете една голяма щипка сол и направете кладенче по средата.
В друга купа, разбийте с помощта на миксер жълтъците и целите яйца, заедно със захарта и ванилията.
В кладенчето при брашното изсипвайте по малко от всички продукти, втасалата мая, разбитите яйца и разтопената мазнина. Започнете да омесвате тестото и прибавяйте постепенно продуктите, докато се изчерпат. След като тестото е омесено, започнете постепенно да прибавяте мазнината, като продължавате да месите.
Разделете тестото на две равни части. Прибавете към едната част какаото и го омесете,  докато се разпредели равномерно в тестото. Оставете тестото в две отделни купи да втаса, докато удвои обема си.
 
Оформете козунаците във форми намазани с масло, покрийте ги с найлон и ги оставете да втасат отново за един час.
 
Преди да изпечете козунаците ги намажете с жълтъка разбит със сметена. Изпечете козунаците във фурна на 180С за 35-40 минути. 
 

10 коментара:

  1. Е, направо ми отнесе главата! Великолепни, думи нямам! Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Поли :)
      И аз те прегръщам, мила!

      Изтриване
  2. Ето това е нещо, което не се вижда всеки ден! Въпреки голямото разнообразие от козунаци, си успяла да направиш нещо уникално и различно:) Хареса ми идеята за кокосовата сметана в козунаците:) Оформила си ги толкова прецизно, Таня и така неустоимо ме приканват да си похапна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадваха думите ти, Петя и съм щастлива, че мислиш така :)
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Фантастични са, Танче!
    Чудя се кой би ми допаднал най-много от тези кипрещи се козуначета?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те са от едно тесто, но шоколадовите части, определено са различни и се открояват, Игличе.
      Благодаря ти :)
      Прегръдка и хубав слънчев ден ти желая!

      Изтриване
  4. Танче,
    прекрасна идея за кокосова сметана в козунак.Баба ми навремето беше голям майстор на козунаците.Сега ги правим в хлебопекарната.Чудни са твоите обаче.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ели :) И моята баба месеше много козунаци на времето и спомена за ароматите и вкуса им са още в главата ми!
      Аз нямам още хлебопекарна и не знам дали ще си купя някога, (освен ако не започнат да ме болят ръцете и не мога да меся), защото ми се струва, че ще си отиде магията и вкуса никога не е същия, като на омесения на ръка, както хляб, така и козунак в хлебопекарна.
      Желая ти хубав ден, мила!

      Изтриване
  5. Цялата ти серия нови рецепти са разкошни, Таня -
    много красота, стил и финес, вкус и аромат във всяко едно предложение.
    Избрах за коментар тематичния козунак и да потвърдя за чудесния вкус от кокосова мляко/сметана.
    Благодаря за удоволствието, много комплименти и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Козунака с кокосова сметана ми е фаворит, правя го всяка година, и тази ще направя, но утре съм планувала, че накуп ми идват множко. При теб ми хареса оформянето, като редуваш с какаова смес. А предложението ти със шоколадовата обвивка е просто приказно, как не съм се сетила, особено за един от приготвените миналата седмица, който не се оказа достатъчно сладък, защото не беше поръсен със захар.
    Красиви снимки, приказка!

    ОтговорИзтриване