петък, 8 април 2016 г.

Постен кекс със сладко


Това е онзи кекс, за който може би всички вие сте чували и приготвяли. Аз си го записвам в тефтера, защото наистина е хубав, лесен за приготвяне и супер икономичен. Всеки трябва да го има под ръка като вариант за гости или пък за пости или просто за заслаждане със следобедното кафе :)
 
Необходими продукти:

Чаша с вместимост 250 милилитра

2 чаени чаши брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка смесена подправка, може да се замени с друг аромат
ванилия
1 щипка сол
¼ чаена лъжичка сода бикарбонат
¾ чаена чаша захар
½ чаена чаша олио
1 чаена чаша хладка вода
300 грама сладко с парченца плодове
½ чаена чаша орехови ядки, по желание

Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 190⁰С.

Намажете с растително масло, с помощта на четка и поръсете много добре с брашно вътрешната страна на форма за кекс. Използвайте кръгла или продълговата, както предпочитате.
Ако в сладкото което ще използвате парчетата плодове са големи, нарежете ги предварително.
Начупете ореховите ядки, ако решите, че ще използвате.
В голяма купа смесете брашното с бакпулвера, подправката, солта, содата и ванилията.
В друга купа смесете захарта, олиото, водата и сладкото, разбъркайте добре. 
Мокрите съставки изсипете при сухите и всичко разбъркайте с дървена лъжица до хомогенност. Накрая добавете ореховите ядки и отново разбъркайте, само докато се разпределят равномерно в сместа.
Трябва да получите не много гъсто кексово тесто.
Изсипете тестото в предварително подготвената форма, а след това в добре затоплената фурна. Печете кекса 35 минути на 190⁰С, намалете градусите на 175⁰С и печете още 10-15 минути.
Проверете кекса дали е готов с дървен шиш. Трябва да излиза чист, без полепнало тесто по него.
Оставете го да изстине за 10 минути във формата, а след това го извадете от нея и го оставете да се охлади напълно върху решетка.

Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Наистина рецепта, която всеки трябва да има под ръка! И тъй като блоговете са нашите 'книжки с рецепти", логично бе да видим тази и тук. Прекрасни и топли кадри, както винаги! Прегръдки и пожелания за спокойни почивни дни, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Люси :) За нас това са тефтерите, както на нашите майки и баби! Аз лично съм доста внимателна в записването на рецепти и 90% са такива, които наистина съм приготвяла няколко пъти и бих приготвила отново.
      Благодаря ти мила :) Желая ти слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  2. Танче,
    и аз имам подобна рецепта със сладко.Подобна е, правила съм подобен кекс, вкусен е, макар и постен.Твоят кекс изглежда прекрасно и ще е от полза за всички, които постят.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Ели! Хубаво е, че и хората които не могат или не искат да хапват млечни и животински продукти да могат да се поглезят понякога :) Този кекс става чудно пухкав и вкусен наистина!
      Поздрави, Ели!

      Изтриване
  3. Прекрасен кекс! Аз, макар да не постя, винаги се интересувам от подобни рецепти.
    А и първата снимка е просто страхотна, поздравления! :)
    Усмивки и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс!
      Ако приготвиш този кекс, по нищо няма разбереш, че му липсват яйца и мляко, не отстъпва по вкус и на най-богатия с продукти такъв. И какво по хубаво от това да имаш под ръка нещо подобно за случаите, в които хладилника е празен, а ни се налага да действаме екстремно :)
      Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Здравейте! Страхотна рецепта. Бих искала да попитам дали захарта може да се замести с някакъв вид подсладител? Сладкото разбира се ще е диабетично. Бих искала да променя рецептата, за да може да се консумира от диабетици. Бихте ли ми дали съвет, дали е възможно?

    ОтговорИзтриване