неделя, 3 април 2016 г.

Морковена торта с шоколадов мус за Великден

 
Необходими продукти за блата:
 
2 и ½  чаши моркови, обелени и настъргани на ситното ренде
2/3 чаша нарязан ананас от консерва, отцеден от сока
½ чаена чаша орехи, предварително изпечени и натрошени
1 чаша светло кафява захар
1 супена лъжица ванилова захар
4 големи яйца
1 чаша растително масло
2 и ½ чаши бяло брашно
1 и ¼ чаени лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка смляно индийско орехче
½ чаена лъжичка смлян сушен джинджифил
½ чаена лъжичка готварска сол

За глазурата:
 
300 грама крема сирене, на стайна температура
3 супени лъжици меко масло
5-6 супени лъжици заквасена сметана
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1 супена лъжица ванилова захар
5-6 супени лъжици пудра захар
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната до 180⁰С. Подгответе две кръгли форми с диаметър 22 сантиметра, като ги намажете с масло и ги покриете с хартия за печене на дъното. Намажете хартията и стените на формите с масло.
В голяма купа, смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила, солта и орехите. Разбъркайте добре.
Разбийте яйцата със захарта, докато сместа побелее и стане пухкава.  С помощта на шпатула, прибавете към яйцата настърганите моркови и ананаса. Прибавете растителното масло, разбъркайте внимателно. Накрая прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте, но без да прекалявате, само докато няма сухи участъци в тестото.
Разделете тестото по равно в тортените форми и изравнете повърхността.
Печете, докато клечка за зъби поставена в центъра на блата излиза чиста, около 35-40 минути.
Извадете блатовете от фурната и ги оставете да се охладят за 10 минути във формите. След това ги преместете върху метални решетки и ги оставете да се охладят напълно. 

Пригответе крема, като с помощта на миксер смесите всички изброени продукти.
Опитайте и прибавете още пудра захар, ако ви се стори, че не е достатъчно сладко.

Когато блатовете са напълно изстинали поставете първия директно върху чиния за сервиране, намажете с половината от крема и поставете втория отгоре. Намажете тортата от всички страни с останалия крем. Приберете я за 2 часа в хладилника.  
 
Ако ви харесва идеята да покриете тортата с шоколадов мус, както направих аз,
можете да използвате тази рецепта. Декорирайте по ваш вкус.
 

19 коментара:

  1. Танче,Танче влюбих се в тази торта. Имаш златни ръчички!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,
    много е красива тортата.Прекрасни аромати и вкусове, много добро съчетание.Не съм правила още сладкиши с моркови, но смятам да пробвам.Чудесно Великденско предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко различна на вид, но на вкус по нищо не отстъпва и на най-изисканата торта :) Много обичам този вкус, много!
      Благодаря ти, Ели!

      Изтриване
  3. Чудесна торта! Още като я видях на снимка знаех, че ще ми хареса много! Морковените торти са едни от любимите ми. А снимките са както винаги страхотни! :)
    Искам само да попитам какво е джинджифил земята? Да не би да става дума за ground ginger?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това значи, поправих го :)
      Много се радвам, че сте харесали тортата и на мен морковените десерти са ми слабост и мога да ги хапвам по всяко време в годината!
      Желая ви спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Елегантна, празнична и нежна, толкова е красива, Таничка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Морковена торта форевър! Мога да кажа, че наистина много обичам такава торта, сладкиши, кейкове и такива подобни. Като си погледна листа с торти имам най-мнго такива запазени. Правила съм с шоколад, великолепна става, препоръчвам на всички, а ти си знаеш че си вълшебна, няма да се изморя да го казвам! Целувам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно еднакъв вкус имаме с тебе, мила Поли :) отдавна съм го разбрала.
      Аз ти благодаря от сърце за подкрепата и топлината <3
      Целувам те и аз!

      Изтриване
  6. Нещо не разбрах,къде е шоколада ......отгоре с какво е намазана тортата....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би не си разбрала, защото тортата по принцип се намазва с крема от крема сирене, масло и пудра захар. А в моя случай, аз съм шпакловала тортата върху крема сиренето с шоколадов мус, за който съм поставила линк по-горе, за онези които харесват идеята ми.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Великолепни снимки, а за вкусът нямам и капка съмнение! Прегръдки, Танче!

    ОтговорИзтриване
  8. Обожавам морковени торти, кейкове и т.н.! По принцип винаги има в тях едно очарование от цвета на морковите, но твоята торта надминава очакванията, Таничка :)
    Много усмивки ти пращам! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Шоколадово великденско вълшебство:)

    ОтговорИзтриване
  10. Шоколадово великденско вълшебство:)

    ОтговорИзтриване