Необходими продукти за блата:
2 и ½ чаши моркови, обелени и настъргани
на ситното ренде
2/3 чаша нарязан ананас от консерва, отцеден от сока
2/3 чаша нарязан ананас от консерва, отцеден от сока
½ чаена чаша орехи, предварително изпечени и натрошени
1 чаша светло кафява захар
1 чаша светло кафява захар
1 супена
лъжица ванилова захар
4 големи яйца
1 чаша растително масло
2 и ½ чаши бяло брашно
1 и ¼ чаени лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка смляно индийско орехче
½ чаена лъжичка смлян сушен джинджифил
½ чаена лъжичка готварска сол
За глазурата:
4 големи яйца
1 чаша растително масло
2 и ½ чаши бяло брашно
1 и ¼ чаени лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка смляно индийско орехче
½ чаена лъжичка смлян сушен джинджифил
½ чаена лъжичка готварска сол
За глазурата:
300 грама
крема сирене, на стайна температура
3 супени
лъжици меко масло
5-6 супени
лъжици заквасена сметана
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1 супена лъжица ванилова захар
5-6 супени лъжици пудра захар
5-6 супени лъжици пудра захар
Загрейте
фурната до 180⁰С. Подгответе две кръгли форми с диаметър 22 сантиметра, като ги
намажете с масло и ги покриете с хартия за печене на дъното. Намажете хартията и стените на формите с масло.
В голяма купа, смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила, солта и орехите. Разбъркайте добре.
В голяма купа, смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила, солта и орехите. Разбъркайте добре.
Разбийте
яйцата със захарта, докато сместа побелее и стане пухкава. С помощта на шпатула, прибавете към яйцата
настърганите моркови и ананаса. Прибавете растителното масло, разбъркайте
внимателно. Накрая прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте, но без
да прекалявате, само докато няма сухи участъци в тестото.
Разделете тестото по равно в тортените форми и изравнете повърхността.
Разделете тестото по равно в тортените форми и изравнете повърхността.
Печете,
докато клечка за зъби поставена в центъра на блата излиза чиста, около 35-40 минути.
Извадете блатовете от фурната и ги оставете да се охладят за 10 минути във формите. След това ги преместете върху метални решетки и ги оставете да се охладят напълно.
Пригответе крема, като с помощта на миксер смесите всички изброени продукти.
Опитайте и прибавете още пудра захар, ако ви се стори, че не е достатъчно сладко.
Извадете блатовете от фурната и ги оставете да се охладят за 10 минути във формите. След това ги преместете върху метални решетки и ги оставете да се охладят напълно.
Пригответе крема, като с помощта на миксер смесите всички изброени продукти.
Опитайте и прибавете още пудра захар, ако ви се стори, че не е достатъчно сладко.
Когато блатовете са напълно изстинали поставете първия директно върху чиния за сервиране, намажете с половината от крема и поставете втория отгоре. Намажете тортата от всички страни с останалия крем. Приберете я за 2 часа в хладилника.
Ако ви харесва идеята да покриете тортата с шоколадов
мус, както направих аз,
можете да използвате тази рецепта. Декорирайте по ваш вкус.
Нежност и красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Габи :)
ИзтриванеТанче,Танче влюбих се в тази торта. Имаш златни ръчички!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Алечка, много ме радваш, благодаря ти :)
ИзтриванеПоздрави!
Танче,
ОтговорИзтриванемного е красива тортата.Прекрасни аромати и вкусове, много добро съчетание.Не съм правила още сладкиши с моркови, но смятам да пробвам.Чудесно Великденско предложение.
Поздрави !
Малко различна на вид, но на вкус по нищо не отстъпва и на най-изисканата торта :) Много обичам този вкус, много!
ИзтриванеБлагодаря ти, Ели!
Чудесна торта! Още като я видях на снимка знаех, че ще ми хареса много! Морковените торти са едни от любимите ми. А снимките са както винаги страхотни! :)
ОтговорИзтриванеИскам само да попитам какво е джинджифил земята? Да не би да става дума за ground ginger?
Това значи, поправих го :)
ИзтриванеМного се радвам, че сте харесали тортата и на мен морковените десерти са ми слабост и мога да ги хапвам по всяко време в годината!
Желая ви спокойна вечер!
Елегантна, празнична и нежна, толкова е красива, Таничка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеМорковена торта форевър! Мога да кажа, че наистина много обичам такава торта, сладкиши, кейкове и такива подобни. Като си погледна листа с торти имам най-мнго такива запазени. Правила съм с шоколад, великолепна става, препоръчвам на всички, а ти си знаеш че си вълшебна, няма да се изморя да го казвам! Целувам те много!
ОтговорИзтриванеАбсолютно еднакъв вкус имаме с тебе, мила Поли :) отдавна съм го разбрала.
ИзтриванеАз ти благодаря от сърце за подкрепата и топлината <3
Целувам те и аз!
Нещо не разбрах,къде е шоколада ......отгоре с какво е намазана тортата....:)
ОтговорИзтриванеМоже би не си разбрала, защото тортата по принцип се намазва с крема от крема сирене, масло и пудра захар. А в моя случай, аз съм шпакловала тортата върху крема сиренето с шоколадов мус, за който съм поставила линк по-горе, за онези които харесват идеята ми.
ИзтриванеПоздрави!
Ау, че красота! Истински разкош!
ОтговорИзтриванеВеликолепни снимки, а за вкусът нямам и капка съмнение! Прегръдки, Танче!
ОтговорИзтриванеОбожавам морковени торти, кейкове и т.н.! По принцип винаги има в тях едно очарование от цвета на морковите, но твоята торта надминава очакванията, Таничка :)
ОтговорИзтриванеМного усмивки ти пращам! :)
Шоколадово великденско вълшебство:)
ОтговорИзтриванеШоколадово великденско вълшебство:)
ОтговорИзтриване