четвъртък, 31 март 2016 г.

Гризини с брашно от лимец и сусам

Искам да ви покажа още една рецепта, която приготвих с продукти от Био магазин SPIRALA. Този път използвах от техните чудесни брашна, мед и суха жива мая.

Необходими продукти:
 
1 чаена чаша брашно от Български Лимец
1 чаша Типово брашно
1 чаша бяло брашно тип 650
1 чаша топла вода
1 супена лъжичка Биологичен пчелен мед
2 и ½  чаени лъжички жива суха мая
4 супени лъжици зехтин
1 1/2 чаени лъжички морска сол


За овалване на гризините използвайте сушени билки, маково семе, сусам или други по ваш вкус.

Приготвяне:

Направете тестото като разбъркате и трите вида брашно със солта.
В топлата вода поръсете маята и добавете меда, разбъркайте. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете настрани, докато маята се активира (около 10 минути).
Направете кладенче в брашното и изсипете сместа с маята и зехтина. Разбъркайте първоначално с дървена лъжица и след като започне да се оформя тесто, омесете с ръце.
Леко намажете подходяща купа със зехтин и поставете тестото в нея. Покрийте купата с найлон и оставете тестото за 2 часа в топло помещение.


Оформяне на гризините:

Загрейте фурната до 220⁰C. Пригответе две тави, като ги застелете с хартия за печене.
Разделете тестото на три части. Поставете две от тях обратно в купата и ги завийте с найлон, за да не хващат коричка, докато оформяте третото парче.
Всяко част, разточете на правоъгълник с широчина около 10 сантиметра и дължина 30 сантиметра. Разрежете го на 16 равни части.
Всяко парче тесто направете на фитил с ръцете си върху работния плот, като намазвате с няколко капки зехтин. (Моите гризини направих с дължина около 18-20 сантиметра). Оваляйте гризините в сусам, ако желаете. Поставете всяко фитилче върху хартията за печене в тавата, като оставите разстояние между тях.
Печете около 10-15 минути до златисто. Завъртете тепсията на 5-тата минута, за да се изпекат равномерно.


Чудно хрупкави и вкусни гризини се получиха.
Направих за топене сос от заквасена сметана с прясна мента, чесън, малко лимонов сок, черен пипер и сол. За тези които не искаха чесън, имаше домашна едро смляна лютеница и хубав пчелен мед.

6 коментара:

  1. Танче,
    прекрасни са гризините.Чудесно се вписват и в менюто на постещите, но едновременно с това са и диетични.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно по твоята част, Ели :)
      Радвам се, че ти харесват, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Таничка, много обичам всякакви видове гризини, но тъкмо имам нужда да доизразходвам едни брашна и ето в какво ще се превърнат! Благодаря за идеята, мила! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, жестоки са!! Така обичам гризини, а твоите са абсолютно неустоими - и така оваляни в семенца - изглеждат греховно вкусни :)
    Спорна и усмихната седмица от мен!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесват, Мина :) И аз обожавам да похапвам хрупки от този вид, а тези станаха наистина много хрупкави и вкусни!
      Хубава да е и твоята седмица, мила!

      Изтриване