Необходими продукти:
1 чаена чаша
брашно от Български Лимец
1 чаша Типово брашно
1 чаша бяло
брашно тип 6501 чаша Типово брашно
1 чаша топла вода
1 супена лъжичка Биологичен пчелен мед
2 и ½ чаени лъжички жива суха мая
4 супени лъжици зехтин
1 1/2 чаени лъжички морска сол
За овалване на гризините използвайте сушени билки, маково семе, сусам или други по ваш вкус.
Направете
тестото като разбъркате и трите вида брашно със солта.
В топлата
вода поръсете маята и добавете меда, разбъркайте. Покрийте купата с чиста кърпа
и оставете настрани, докато маята се активира (около 10 минути).Направете кладенче в брашното и изсипете сместа с маята и зехтина. Разбъркайте първоначално с дървена лъжица и след като започне да се оформя тесто, омесете с ръце.
Леко намажете подходяща купа със зехтин и поставете тестото в нея. Покрийте купата с найлон и оставете тестото за 2 часа в топло помещение.
Оформяне на гризините:
Загрейте фурната до 220⁰C. Пригответе две тави, като ги застелете с хартия за печене.
Всяко част, разточете на правоъгълник с широчина около 10 сантиметра и дължина 30 сантиметра. Разрежете го на 16 равни части.
Всяко парче тесто направете на фитил с ръцете си върху работния плот, като намазвате с няколко капки зехтин. (Моите гризини направих с дължина около 18-20 сантиметра). Оваляйте гризините в сусам, ако желаете. Поставете всяко фитилче върху хартията за печене в тавата, като оставите разстояние между тях.
Печете около 10-15 минути до златисто. Завъртете тепсията на 5-тата минута, за да се изпекат равномерно.
Чудно
хрупкави и вкусни гризини се получиха.
Направих за топене сос от заквасена сметана с прясна
мента, чесън, малко лимонов сок, черен пипер и сол. За тези които не искаха
чесън, имаше домашна едро смляна лютеница и хубав пчелен мед.
Танче,
ОтговорИзтриванепрекрасни са гризините.Чудесно се вписват и в менюто на постещите, но едновременно с това са и диетични.
Поздрави !
Да, точно по твоята част, Ели :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват, мила!
Поздрави!
Таничка, много обичам всякакви видове гризини, но тъкмо имам нужда да доизразходвам едни брашна и ето в какво ще се превърнат! Благодаря за идеята, мила! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Люси :)
ИзтриванеПрегръдки, мила!
Танче, жестоки са!! Така обичам гризини, а твоите са абсолютно неустоими - и така оваляни в семенца - изглеждат греховно вкусни :)
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица от мен!!
Много се радвам, че ти харесват, Мина :) И аз обожавам да похапвам хрупки от този вид, а тези станаха наистина много хрупкави и вкусни!
ИзтриванеХубава да е и твоята седмица, мила!