понеделник, 28 март 2016 г.

Пухкав козунак


За Tangzhong кваса:

200 милилитра вода
4 супени лъжици брашно

Необходими продукти за козунака:

1000 грама бяло брашно
250 милилтра прясно мляко
1 пакет прясна мая
200 грама меко масло
200 грама захар + 3 супени лъжици за маята
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 голями яйца + 2 жълтъка, при стайна температура
150 грама заквасена сметана

1 пакет ванилова захар на д-р Йоткер
настърганата кора от един портокал
1 голяма щипка сол
цели череши от сладко

За намазване на козунаците:


1 жълтък
1 супена лъжица прясно мляко
филирани бадеми и захар за поръсване

Приготвяне:
 
Първо напрете Tangzhong кваса, като, в малка тенджера разбъркате заедно 150 милилитра от водата и брашното, докато сместа стане гладка и няма бучки. Постепенно добавете останалата вода.
Загрейте сместа на слаб огън, като разбърквате постоянно. Сместа трябва да е гореща, но да не завира. Само след минутка, тя трябва да се сгъсти до консистенция на гъста боза. Веднага след като стане това, махнете от огъня.

Оставете сместа настрани докато изстине.
Начупете маята при топлото мляко, добавете 3 супени лъжици захар и разбъркайте, докато маята и захарта се разтворят. Покрийте купата с кърпа и оставете настрани, докато маята се активира.
Разбъркайте с миксер маслото и захарта в голяма купа, докато сместа изсветлее на цвят, около 3 минути.
Добавете екстракта от ванилия, ваниловата захар и едно яйце, разбъркайте и добавете и останалите яйца едно по едно, като след всяко разбивате добре.
Добавете активираната маята с млякото, разбърканата заквасена сметана и охладения Tangzhong квас, разбъркайте всичко, докато продуктите се смесят добре.

Пресейте брашното и разбъркайте в него солта. Направете по средата кладенче и изсипете течните съставки в него.

Омесете меко, нелепнещо тесто.

Разделете тестото на три части, ако искате да направите три козунака, ако не, оставете го в една голяма купа и го покрийте с найлон. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.

Намажете формите, в които ще оформите козунаците с разтопено масло и покрийте с хартия за печене. Когато използвате сладко или други сладки плънки за козунак, хартията помага за по-лесното изваждане от формите.
Оформете козунаците според вашия вкус и отново ги оставете да втасват за около 1 час в топла стая.
Преди да изпечете козунаците, намажете повърхността им с разбития с прясно мляко жълтък. Поръсете с филирани бадеми и захар.
Печете козунаците в предварително загрята фурна на 180⁰С до златисто-кафяво, около 25-30 минути в зависимост от формата, в която печете. Ако е по голям козунака, ще се пече по-дълго.

Извадете готовия козунак от фурната и го оставете да се охлади преди да го разрежете.

Tangzhong е азиатски техника, при която брашното се загрява с вода до получаване на сгъстена консистенция. Охладената смес се добавя към останалите съставки за тестото. Чрез процеса на нагряване, брашното абсорбира повече вода, текстурата на крайния продукт е по-меко и пухкаво тесто и съответно по пухкав хляб, който остава такъв с дни.

Опитайте този пухкав козунак, ако сте решили да разнообразите тази година с различна от познатата ви семейна рецепта, няма да съжалявате!


10 коментара:

  1. Танче, страхотен е козунака! Радвам се, че метода тандзонг набира популярност - аз също направих и козунаци с по тази технология, но съм ги планира за пускане по-натам :) . Моите са по-мънички, но определено с този метод има разлика. Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миналата година за първи път приготвих хляб с този квас и още тогава се влюбих в метода, защото разликата е наистина впечатляваща. Не че не съм приготвяла и други пухкави теста, но това с кваса определено се различава.
      Радвам се, че и ти си на това мнение :) Благодаря ти, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Танче,
    този метод за приготвяне на хляб се използва и при правене на нафората в църквата - запарва се брашното.Явно така става по - различна текстурата на крайното изделие.Но не знам точната технология все пак.В смисъл дали се добавя обикновена мая или квас , получен чрез втасване на брашно и вода за няколко дни на топло.Чудесен е козунака.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. ааа, минахме ли вече на козунак? Чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм пробвала тази технология, но непременно ще опитам. Само чакам да наближи Великден. На конци ли е козунака, Танче? Че като е нарязан не личи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Весе, на конци е, но определено е по пухкав от типичен козунак, не е така жилав или не знам точно как да го опиша, трябва да се опита. Благодаря ти, Весе!

      Изтриване
  5. Невероятен е! Толкова обичам козунак! Миналата година имах един не особено добър опит и тази година се замислям доста дали да се пробвам... Твоят изглежда страхотно!
    Поздрави, Танче! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Чуден!! Не съм пробвала подобна закваска, но при теб козунакът изглежда чудесно :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, че надникнахте тук момичета :)
    Бях се зарекла от доста време, че ще направя и козунак по този метод и резултата беше доста задоволителен. Сега се чудя какво още да опитам тази година, а се чудя просто кое по напред да бъде разбира се :)

    ОтговорИзтриване
  8. Отдавна се каня да го пробвам този номер с вареното брашно. Е, снощи най-после пробвах. За мен най-ценното е ефекта, сякаш тестото се топи в устата. Все съм се чудил професионалните пекари как го постигат това. Нямам как да съм сигурен, че е точно това, но ефекта е доста подобен. Иначе питах тук наблизо един майстор, ама сви рамене човека и казва "нищо особено не правя" :)

    ОтговорИзтриване