сряда, 9 март 2016 г.

Торта с бисквитени блатове

Любимата торта на моята майка е Медена торта или позната също като Френска селска торта и така като се замисля, за 8-ми март не съм приготвяла различна от нея в последните години. На този ден, тази торта е един от малкото начини да направя това, което знам че харесва мама и ще я зарадва J

Този път използвах малко по-различна рецепта за тестото и това е причината да я споделя с вас. За мен това е първи опит по тази рецепта и много ми хареса.
Знам, че много хора се страхуват от другия по разпространен начин с варенето на течните съставки за тестото, затова може да опитате този. Предимството на това тесто е, че се работи по-лесно, защото не става твърдо след като престои, както при оригиналната рецепта за медени блатове и е също толкова вкусно.
Тази Медена торта съм правила преди две години по оригиналната рецепта.
 
Необходими  продукти:
 
150 грама меко масло
1 чаена чаша захар на пясък
2 супени лъжици мед
2 яйца
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка оцет
4 – 4 ½  чаши брашно
 
За крема:
 
200 грама крема сирене Филаделфия
700 грама заквасена сметана
¾ чаена чаша захар на пясък
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
семената от ½ шушулка ванилия
 

Приготвяне:

Комбинирайте с миксер маслото и захарта.
Добавете меда и разбийте отново.

Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате с миксера.
Разтворете содата в оцета и разбъркайте, докато се угаси. Добавете я към яйчната смес, разбъркайте.
Накрая добавете брашното и омесете, докато получите меко, нелепнещо тесто.

Поставете тестото в хладилника за 15-20 минути.

Включете фурната да загрява на 190⁰С.
 
Пригответе две или три тави за печене.
 
Разделете тестото на 7-9 части. Оформете топки.
Разточете всяка топка тестото върху хартия за печене на блат с диаметър 25 сантиметра и с дебелина половин сантиметър.
Можете да изрежете блатовете с ринг за оформяне на торти с еднакъв диаметър.
Печете всеки блат в продължение на 5 – 7 минути или докато стане със златисто-кафеникав цвят.

За да направите крема, смесете мекото крема сирене, заквасената сметана, захарта и ванилията.
Разбъркайте, с помощта на кухненска тел, докато захарта се стопи.
Сглобете тортата като поставите първия блат, директно върху чиния за сервиране и поставите около него ринг за сглобяване на торти. Намажете блата с крем и поставете следващия. Продължете, до изчерпване на количествата. Използвайте парчетата от изрязаните блатове за поръсване на тортата, като преди това ги смелите в блендер на дребни трохи.
 
Поставете готовата торта в хладилника за 24 часа преди да я разрежете.
 
Аз разделих тестото на 18 топчета по 80 грама всяко. Разточих ги с диаметър 20 сантиметра, директно върху хартията за печене. Исках да получа много тънки блатове и успях. Направих две торти, всяка с по девет блата.
 

11 коментара:

  1. Не мога да се нагледам на всичките ти кулинарни шедьоври,Таня!Великолепен подарък за най-специалния човек в живота ти!Поздрави на прекрасната ти майка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме разчувства, Миленка :) Благодаря ти за хубавите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Леле, прекрасна, какви си ги свършила пак! Страхотна торта, много ми харесва с тия блатове и ще ги уважа! Страхотни снимки! Прегръщам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа, Поли, твоето одобрение е много важно за мен, защото обожавам всичко, което правиш и се възхищавам на талантите ти!
      Много ти благодаря, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Медени торти не обичам много,Танче, но от тази не бих се отказала. Ей това парченце си дърпам за следобедната чаша чай.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя не е точно медена, но определено напомня на нея.
      Радвам се, че ти харесва Аура :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Танче, прекрасна, нежна и много елегантна торта! Достойна за всяка истинска дама! Честит празник и на двете ви, мила! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Мила Люси :)
      Аз нямам никакво време напоследък и така изоставам с всичко.., ще наваксам надявам се!
      Прегръщам те и ти желая хубав уикенд!

      Изтриване
  5. Бррр, само като гледам и ми прилошава. какво съвършенство- недостижимо...
    Разкош, Танче! Ама не сподели как ги рисува отгоре и колко време;)
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб ще разкрия строго пазената тайна ;)
      Отрязах четири ленти от хартия за печене и ги поставих на равно разстояние едно до друго върху вече поръсената с трохи от изрезки на блатовете. Поръсих с какао и премахнах лентите. След това ги поставих на другата страна(перпендикулярно) и поръсих отново с какао. Това е.
      Благодаря ти, Марте!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Танче, прекрасна е тортата, като кадифена...каквато е ласката на майката...много подходящ е подаръка ти.
    Ама ти верно ли изпече 18 платки...(тук припадам:))
    Обичам френска селска торта и ще ми допадне вкуса и на тази, макар и по-различна.
    Честит празник и на теб на патерица, нежна и талантлива, Танче!

    ОтговорИзтриване