Необходими продукти за тестото:
300 грама брашно + 50 грама за доомесване
1 пакет суха мая
120 милилитра топло мляко
1 щипка сол
1 яйце
5 супени лъжици захар
50 грама масло
Необходими продукти за варения крем:
500 милилитра пълномаслено мляко
1 шушулка ванилия
6 жълтъка
120 грама захар
65 грама царевично нишесте
50 грама масло
100 грама бял шоколад
200 милилитра сметана за
разбиване
Приготвяне:
Намажете тава подходяща за печене с масло и я оставете настрана, докато ви потрябва.
В малка купа смесете топлото мляко с 2 супени лъжици захар и 7 грама суха мая. Разбъркайте добре, докато маята се разтвори. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа на топло място в продължение на 20 минути.
Разтопете маслото, но без да става течно, само да
омекне добре.
Разбийте яйцата с вилица с останалата захар.
Пресейте брашното и прибавете към него солта,
разбъркайте и направете кладенче по средата. Изсипете в кладенчето активираната
мая и разбитите със захарта яйца.
Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато се смеси добре.
Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато се смеси добре.
Накрая прибавете и маслото. Разбъркайте отново с
дървената лъжица.
Поръсете плота с брашно и изсипете тестото. Омесете,
докато получите меко, еластично и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа и я покрийте с найлоново
фолио. Оставете тестото да втасва за един час в топло помещение.
След като
тестото е втасало, поръсете плота с малко брашно и го извадете. Омесете за
кратко и оформете малки топчета, по 40 грама всяко.
Поставете поничките в студена фурна и включете на 200⁰С. Печете на тази температура 10 минути, след което намалете температурата на 180⁰С.
За варения крем:
Оставете млякото на среден огън на котлона с шушулката ванилия в него, като предварително сте я разрязали наполовина и сте остъргали семената. Варете 10 минути и извадете ваниловата шушулка.
Междувременно, смесете жълтъците в купа със захарта и царевичното нишесте. Разбийте, като се уверите, че не са останали
бучки.
Премахнете тенджерата с млякото
от котлона и добавете няколко лъжици от топлото мляко към жълтъците,
разбъркайте. След това постепенно с непрекъснато бъркане прибавете жълтъците и
нишестето към млякото.
Варете на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато крема се сгъсти.
Варете на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато крема се сгъсти.
Веднага след като кремът се сгъсти отстранете от огъня, добавете маслото и
шоколада и разбърквайте, докато се стопят напълно.
Изсипете крема в тава на по-тънък слой и го покрийте с найлоново фолио, което да докосва повърхността му, за да не хване коричка, докато изстива.
Изсипете крема в тава на по-тънък слой и го покрийте с найлоново фолио, което да докосва повърхността му, за да не хване коричка, докато изстива.
Охладете крема в хладилника.
След като е напълно охладен,
разбийте студената сметана с миксер на средно твърд крем и го добавете към
варения крем на няколко части, като разбърквате внимателно със силиконова
шпатула.
Разрежете поничките на две и
шприцовайте от крема в тях.
Таня, за крема брашно или нишесте се използва? Рецептата много ми допада и с удоволствие бих ти откраднала една две понички :)
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Зори, поправих грешката.., не знам къде съм се отнесла, докато съм писала :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
Прегръдки!
Танче, много изкушаващо изглеждат! Кремът наистина е фантастичен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много ти благодаря, Инче :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват! Ти съм забелязала, че си почитател на по-здравословните варианти :)
Поздрави!
Изглеждат съвършени! Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе :)
ИзтриванеЧестит празник и на теб на патерица :) Аз не можах да смогна вчера с нищо, но ще наваксам !
Поздрави!