вторник, 16 февруари 2016 г.

Тарт с гъби



За плънката:

3 супени лъжици зехтин
2 глави червен лук
400 грама печурки
2 супени лъжици балсамов оцет
2 супени лъжици заквасена сметана
1 чаена лъжичка сушена мащерка
сол и черен пипер
150 грама заквасена сметана
3-4 супени лъжици течна сметана
1 яйце
100 грама настъргано пушено сирене
100 грама пушен кашкавал

Приготвяне:
 
За да приготвите плънката, нарежете лука на дребно и го задушете в зехтина. Почистете и нарежете гъбите и ги добавете към лука. Когато гъбите се задушат, прибавете балсамовия оцет, мащерката, сол, черен пипер и две супени лъжици заквасена сметана. Разбъркайте още минутка на котлона и махнете от огъня. Оставете плънката да изстине.

Включете фурната да загрява на 180⁰С.

След това разбъркайте заквасената сметана, течната сметана и яйцето. Прибавете ги към гъбите и разбъркайте равномерно.

За основа можете да използвате всякакво тесто. Моето е домашно приготвено тесто за пица, което разточих и покрих с него формата за тарт.

Покрийте формата с тестото и веднага изсипете гъбения пълнеж.
Настържете сирената и ги поръсете върху плънката равномерно. Поставете формата във фурната и печете 40-45 минути.
 
 Това е пица от същото тесто, но след като тестото е втасвало два пъти и веднъж в тавата, преди да поставя плънката. Опитайте и вие с малко повече търпение, ще получите едно различно преживяване!
 




12 коментара:

  1. Спечели ме!Тарт-а изглежда невероятно, а аз съм голям любител на този тип вкусотии!Определено ще се възползвам от рецептата ти:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва предложението ми :)
      Благодаря!

      Изтриване
  2. Все любими продукти в един много апетитен тарт, Тане!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче,знаеш как да ме развълнуваш!Пицата е направо убийствена,а от тарта непременно ще си грабна парченце,че у дома за плънки с гъби няма да намеря съмишленици за жалост!

    ОтговорИзтриване
  4. О Танче, тарта е невероятен. Гъби и сирена отлична комбинация!
    Открадвам си едно парче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Таничка, нямаш сърце! :) Толкова апетитно да изглежда всичко! Мислех си дали тарта би могъл да се направи с пачи крак и дали ще върви :)
    Поздрави и топъл ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ели :) Радвам се, че ти харесва предложението ми!
      Според мен може да се направи с всякакви гъби, дори вкуса в твоя случай ще бъде още по-хубав с пачия крак :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ее, не...то не се издържа така!
    Такива вкустотий да гледам по обяд!
    Направо записвам продуктите за довечера :)
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен тарт, Танче, а за пицата думи нямам как изглежда!
    Приказка, приказка!
    Слънчеви поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марийче :) Радвам се, че ти допадат предложенията ми!
      Поздрави!

      Изтриване