Необходими продукти за блата:
150 грама
масло
100 грама тъмен шоколад, нарязан
100 грама захар на пясък
100 грама кафява захар
50 грама натурално какао на прах, пресято
180 милилитра Бейлис
170 грама брашно
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка сол
3 яйца, със стайна температура
Необходими продукти за Шоколадовия Бейлис крем:
100 грама тъмен шоколад, нарязан
100 грама захар на пясък
100 грама кафява захар
50 грама натурално какао на прах, пресято
180 милилитра Бейлис
170 грама брашно
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка сол
3 яйца, със стайна температура
Необходими продукти за Шоколадовия Бейлис крем:
100 грама млечен шоколад, нарязан на ситно
100 милилитра течна сметана
50 милилитра Бейлис
щипка морска сол
1 супена лъжица масло, със стайна температура
Приготвяне:
Загрейте фурната до 160 ° C.
В удобна
тенджерка на слаб огън, добавете маслото, шоколада, захарта, какаото на прах и
Бейлиса. Когато шоколада и маслото се разтопят, разбъркайте докато всичко се
смеси добре. Уверете се, че захарта се е стопила и няма бучки от какаото. Свалете
сместа от огъня и я оставете да се охлади в продължение на 5 минути.
В това време, намажете форма за печене с диаметър 20-22 сантиметра.
Пресейте
заедно брашното, бакпулвера, содата и солта. В това време, намажете форма за печене с диаметър 20-22 сантиметра.
Добавете яйцата към леко охладения шоколад и разбъркайте добре.
Внимателно прибавете
брашнената смес, като я пресявате на няколко пъти върху шоколадовата.
Разбърквайте след всяко добавяне, като внимавате да не останат бучки.
Изсипете
тестото в подготвената форма.
Печете кейка за около 40-45 минути или докато дървен шиш ще излиза чист след като прободете кейка.
Печете кейка за около 40-45 минути или докато дървен шиш ще излиза чист след като прободете кейка.
Тортата ще
се надуе и напука при печене, но това е нормално за всеки кейк. Ще трябва
издутината да бъде изрязана, ако искате да гарнирате с шоколадов крем и да
имате една равна повърхност подходяща за украсяване.
Извадете кейка от фурната и го оставете да се охлади във формата за 10 минути. След това го преместете върху метална решетка, докато се охлади напълно.
Приготвяне на шоколадовия крем ганаш с Бейлис:
Извадете кейка от фурната и го оставете да се охлади във формата за 10 минути. След това го преместете върху метална решетка, докато се охлади напълно.
Приготвяне на шоколадовия крем ганаш с Бейлис:
Поставете
нарязания на ситно шоколад в купа и го оставете настрана.
Сложете сметаната,
Бейлиса и солта в малка тенджера. Загрейте сместа, до кипване и залейте шоколада
с нея. Оставете за една минута. След това внимателно разбъркайте, докато
получите гладък крем, накрая прибавете и маслото. Оставете крема на стайна температура, докато се охлади напълно.
Ако предпочитате,
може да използвате тъмен шоколад за ганаша, тогава след охлаждане крема ще бъде
с по-твърда консистенция и ще можете да го намажете с палетен нож върху кейка.
Аз използвах млечен шоколад, защото исках да получа крем с по-течна структура и
да залея с него повърхността и стените на кейка.
Съвършена почерпка.........
ОтговорИзтриванеРадвам се, че мислиш така :)
ИзтриванеФантастичен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габи :)
ИзтриванеМного, много ми харесва!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Светле!
ИзтриванеНевероятна торта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеЕхааа, много красиво предложение, Таничка :) Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ели :)
ИзтриванеПросто съвършен! Само както ти си можеш, Танче:)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесва, Радост!
ИзтриванеТаничка, не пропускам твоите вкусни предложения, макар и напоследък все по-трудно да намирам време за това вкусно хоби - мое и твое! Тортата е умопомрачителна! Просто грабвам чинията и бягам...:) Поздрави и усмивки от мен, мила!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, мила Люси :)
ИзтриванеЗа времето, ах времето, наистина никога няма да ни стигне за любимите и приятни занимания.
Поздрави и хубава нова седмица ти желая!
Остана ли, остана лиииииии?
ОтговорИзтриване:) Веси, голяма си скица :)
ИзтриванеБлагодаря ти, че намина мила!
Макар и с голямо закъснение - няма как да пропусна да похваля поредното съвършенство, което си показала, Танче! Искрено ти се възхищавам и онемявам всеки път пред десерти като този, които показваш. :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Много ти благодаря, Светле :) Искрено се радвам, че някой толкова харесва нещата които приготвям!
ИзтриванеГоляма прегръдка!