Честит Трифон Зарезан!
Да е плодородна годината и богата реколтата!
150 милилитра прясно
мляко
20 грама свежа мая
1 и ½ супени лъжици
захар
300 грама кисело
мляко
70 милилитра топла
вода
70 милилитра олио
¾ супена лъжица сол
около 700 грама
брашно
един жълтък+1 чаена лъжичка прясно мляко за намазване преди печене
Приготвяне:
В голяма купа смесете 100 грама брашно,
маята и захарта. Разбъркайте добре. Добавете хладкото
мляко и разбъркайте, докато сместа стане гладка. Покрийте купата с кърпа и
оставете на топло място за 30 минути.
В малка купа смесете киселото мляко с топлата вода и олиото.
В голяма купа пресейте около 500 грама брашно и направете в него кладенче.
Изсипете в кладенчето втасалата мая и киселото мляко смесено с водата и олиото.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато получите гъсто тесто.
Поръсете обилно с брашно работния плот и изсипете тестото. Омесете го, докато получите меко и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа намазана с олио и го покрийте с найлон. Оставете тестото на топло за един час.
Намажете с масло тавичката, в която ще печете питката.
Оформете тестото по ваш вкус и го оставете да втасва за 40-45 минути.
Преди да изпечете питката я намажете с един жълтък, разбит с една чаена лъжичка прясно мляко.
Поставете питката в студена фурна и включете температурата на 190⁰С. Печете 40 минути или докато стане златисто-кафява коричката и.
Да ви е сладко!
Каква красива питка само! Нареждам се първа, за да си чупна едно крайче. :) Танче, златни ръце имаш, опияняваш само с вид!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Следващия път ще дойдете заедно да изядем една питка, крайно време е :)
ИзтриванеБлагодаря ти, скъпа моя!
Прегръдки!
Чудесна питка, Танче!
ОтговорИзтриванеИ плодородна година да е!
Прегръдка!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеДа бъде!
Прегръдка!
Танче, много е красива!
ОтговорИзтриванеЗа вкус не се и съмнявам. Страхотен майстор си! Браво!
Много ти благодаря, Аура :) Аз честно казано не се имам за майстор по отношение на приготвянето на питки, като имам предвид всички майсторки, които приготвят съвършени произведения на изкуството от тесто. Обичам тестото много и обичам да експериментирам с него, но за мен на първо място е вкуса, не вида :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Красота. прекрасна питка, Таничка! Кога ли ще се науча и аз такива да ги правя ;) Ще идвам на уроци! Усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеТи можеш, Люси, много добре можеш даже :)
ИзтриванеБлагодаря ти много, мила!
Честито Трифонке. Аз го празнувам на 14-и февруари. И за тогава ще ми направиш такава превъзходна погача, нали?
ОтговорИзтриванеТи само пожелай, няма значение празник ли е, делник ли е :)
ИзтриванеБлагодаря ти, скъпа Йоли!
Супер е, Танче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе :)
ОтговорИзтриванеЛеле какъв разкош! С ръка не докосната!
ОтговорИзтриване