Необходими продукти:
1 чаша топло мляко + 1 супена лъжица захар
⅔ чаша захар
2 чаени лъжички суха мая
3 яйца + 1 яйце за намазване на колачите преди печене
½ чаена чаша заквасена сметана
½ чаша разтопено масло
¼ чаша олио
кората на един портокал
1 чаша стафиди
5 чаши брашно
щипка сол
макови, сусамени семена и захар с вкус на ванилия за поръсване (по желание)
Приготвяне:
В средно голяма купа се смесват топлото мляко с 1 супена лъжица захар и 2 чаени лъжички суха мая. Разбъркайте всичко, докато маята се разтвори и добавете една чаша от брашното. Разбъркайте на гладка каша. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа на топло място в продължение на 1 час.
Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Прибавете към него и олиото.
Разбийте
яйцата със захарта и прибавете заквасената сметана. В средно голяма купа се смесват топлото мляко с 1 супена лъжица захар и 2 чаени лъжички суха мая. Разбъркайте всичко, докато маята се разтвори и добавете една чаша от брашното. Разбъркайте на гладка каша. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа на топло място в продължение на 1 час.
Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Прибавете към него и олиото.
Пресейте останалото брашно и прибавете солта, разбъркайте.
Изсипете в кладенчето сместа от брашно и мая, след това маслото и накрая яйцата със захарта и заквасената сметана. Прибавете и настърганите на ситно кори от портокал.
Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато се смеси добре. Поръсете плота с брашно и изсипете тестото. Омесете, докато получите меко, еластично и нелепнещо тесто.
Прибавете на няколко пъти и стафидите, като поръсвате плота с малко брашно, но не прекалявайте, за да остане тестото меко.
Поставете тестото в купа намазана олио и я покрийте с найлоново фолио.
Оставете тестото да втасва за 1, 1 и половина часа в топло помещение.
След втасването на тестото го поставете върху поръсен с малко брашно плот и го разделете на 4 равни части, за да направите 4 колачета.
Разделете всяко парче на 3 части, 2 от които еднакви по големина, а третото малко по-малко.
Направете от по-големите парчета дълги фитили по 35 сантиметра всяко. Усучете ги по метода на оплитане на конец за мартеница и ги оформете в кръг.
Третото парче също направете на дълъг фитил, толкова колкото да обгради колачето от външната страна.
Оформените колачи, поставете върху голяма тава застлана с хартия за печене и ги оставете да втасват за 40 минути на топло.
Преди да изпечете колачите, ги намажете с разбито яйце и поръсете със сусам и маково семе.
Печете колачите 25-30 минути, докато станат със златисто-кафеникав загар.
Чудесни са Таничка!
ОтговорИзтриванеОбичам козунак през цялата година!
И снимките са прекрасни!
Прегръдки!
Много ти благодаря, Дани :)
ИзтриванеИ аз мога да си го хапвам по всяко време, а сина ми направо си умира за него!
Прегръдки!
Много, много са красиви, Таничка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват, Кате :)
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Танче, не те ли е срам...Ти знаеш ли, че правя козунак само за Великден...а той е далече:((, сега ще въздишам по твоите колачета:(
ОтговорИзтриванеЗапрятай ръкави, Весе, не е нужно да дойде Великден, че чак тогава да си доставим удоволствието от аромата и вкуса на прекрасния козунак!
ОтговорИзтриванеискам да съм ти дете и да закусвам всяка сутрин такива неща. и на обяд и вечеря няма да се дърпам. А на празницци, ще съм най-щастливото дете на света;)
ОтговорИзтриванекъсметлия е момчето ти, Танче!
Искам и аз, търколи ми няколко, ще си ги изям с удоволствие и само аз! Прегръщам те много!
ОтговорИзтриванеОтбелязала съм тези колачета и ето,че вече са на дневен ред.Репетиция за Великден.Само искам да уточним количеството на маята-2ч.л. в списъка с продукти,а по-долу при описанието-2 суп.л. Предполагам вярно е първото.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте решили да опитате рецептата :)
ИзтриванеМаята е 2 чаени лъжички, сега ще поправя в описанието.
Дано да ви харесат :)
Поздрави!