Необходими продукти:
4 пуешки
бутчета
2
супени лъжици горчица3 супени лъжици доматено пюре
1 супена лъжица кетчуп
2 супени лъжици Балсамов оцет
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица смлян кориандър
сока от един портокал
2 стръка босилек
листата от един стрък розмарин
Сол и черен пипер
600 милилтра пилешки бульон
2 моркова
2 глави червен лук
За гарнитурата:
1 резене
2 глави
червено цвекло1 чаена лъжичка семена ким
½ чаена лъжичка млян кориандър
Зехтин
Сол черен пипер
1 глава чесън разрязана наполовина
½ чаена чаша вода
За пюрето:
300-350
грама тиква нарязана на кубчета
2 супени
лъжици масло4 -5 супени лъжици сметана
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
За гарниране при сервиране:
1
портокал нарязан на кръгчета и запечен
на оребрен тиган
Приготвяне:
Всички
продукти (без бульона) за мариноване на пуешките бутчета
се смесват и се оставят настрани. Морковите и лука се нарязват на едро.
Пуешките
бутчета се овкусяват със сол и черен пипер и се запържват от всички страни в
добре загрят зехтин. Веднага се прехвърлят в съда, в който ще се пекат и се
заливат с маринатата. Прибавят се нарязаните лук и моркови. Съдът се покрива с капак и се поставя на хладно за няколко
часа. Преди да изпечем месото го оставяме на стайна температура за един час и прибавяме бульона.
Поставяме съда във фурната и печем на 200⁰С за 30 минути, след това намаляваме на 170⁰С и печем още един час.
След това време, объщаме бутчета и печем още 30 минути.
След като месото е готово, го изваждаме от съда, в който сме го пекли. Пасираме до кладък сос всички продукти и течности, в които сме пекли бутчетата. Това е нашета вкусно грейви.
За да приготвим зеленчуците, ги нарязваме на парчета, покриваме една тава с хартия за печене и ги подреждаме върху нея. Овкусяваме ги със семената ким, смления кориандър, зехтина, солта и черения пипер. Прибавяме водата и ги поставяме във фурната на 200⁰С.
Печем, докато зеленчуците омекнат и станат със златиста коричка.
За да
приготвим пюрето от тиква, я нарязваме на кубчета и я поставяме в тенджера с
малко вода и ½ чаена лъжичка сол. Сваряваме тиквата, докато омекне много добре и я оцеждаме от
водата. Прибавяме подправките, маслото и сметаната и с помоща на пасатор я
пюрираме до гладкост.
Сервираме
парче месо от пуешкото бутче върху пюре от тиква и запечен портокал. Гарнираме
със запечените зеленчуци. Най-отгоре поливаме с вкусното грейви.
Честита Нова година, мила приятелко! Да не те напуска всичката тази красота в душата ти! великолепна както винаги! Прегръщам те и те целувам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Поли!
ИзтриванеПрегръщам те и аз приятелче :)
Танче, чудесно ястие!
ОтговорИзтриване