петък, 8 януари 2016 г.

Печени пуешки бутчета с портокалов сок и гарнитура от печено червено цвекло и резене





Необходими продукти:

4 пуешки бутчета
2 супени лъжици горчица
3 супени лъжици доматено пюре
1 супена лъжица кетчуп
2 супени лъжици Балсамов оцет
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица смлян кориандър
сока от един портокал
2 стръка босилек
листата от един стрък розмарин
Сол и черен пипер
600 милилтра пилешки бульон
2 моркова
2 глави червен лук

За гарнитурата:

1 резене
2 глави червено цвекло
1 чаена лъжичка семена ким
½ чаена лъжичка млян кориандър
Зехтин
Сол черен пипер
1 глава чесън разрязана наполовина
½ чаена чаша вода

За пюрето:

300-350 грама тиква нарязана на кубчета
2 супени лъжици масло
4 -5 супени лъжици сметана
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус

За гарниране при сервиране:

1 портокал  нарязан на кръгчета и запечен на оребрен тиган

Приготвяне:

Всички продукти (без бульона) за мариноване на пуешките бутчета се смесват и се оставят настрани. Морковите и лука се нарязват на едро.
Пуешките бутчета се овкусяват със сол и черен пипер и се запържват от всички страни в добре загрят зехтин. Веднага се прехвърлят в съда, в който ще се пекат и се заливат с маринатата. Прибавят се нарязаните лук и моркови.  Съдът се покрива с капак и се поставя на хладно за няколко часа.

Преди да изпечем месото го оставяме на стайна температура за един час и прибавяме бульона.

Поставяме съда във фурната и печем на 200⁰С за 30 минути, след това намаляваме на 170⁰С и печем още един час.
След това време, объщаме бутчета и печем още 30 минути.
След като месото е готово, го изваждаме от съда, в който сме го пекли. Пасираме до кладък сос всички продукти и течности, в които сме пекли бутчетата. Това е нашета вкусно грейви.

За да приготвим зеленчуците, ги нарязваме на парчета, покриваме една тава с хартия за печене и ги подреждаме върху нея. Овкусяваме ги със семената ким, смления кориандър, зехтина, солта и черения пипер. Прибавяме водата и ги поставяме във фурната на 200⁰С.
Печем, докато зеленчуците омекнат и станат със златиста коричка.

За да приготвим пюрето от тиква, я нарязваме на кубчета и я поставяме в тенджера с малко вода и ½ чаена лъжичка сол. Сваряваме тиквата,  докато омекне много добре и я оцеждаме от водата. Прибавяме подправките, маслото и сметаната и с помоща на пасатор я пюрираме до гладкост.

Сервираме парче месо от пуешкото бутче върху пюре от тиква и запечен портокал. Гарнираме със запечените зеленчуци. Най-отгоре поливаме с вкусното грейви.

3 коментара:

  1. Честита Нова година, мила приятелко! Да не те напуска всичката тази красота в душата ти! великолепна както винаги! Прегръщам те и те целувам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Поли!
      Прегръщам те и аз приятелче :)

      Изтриване