Нямаше
как да не ви покажа и на станичките на моя блог прекрасното ни списание J Нашето,
защото всъщност в него ще бъдат списвани наши рецепти, на блогърите, които
смело мога да твърдя сме едни достойни майстори кулинари J, влюбени в храната и в нейното стилно и
колоритно поднасяне! Със сигурност заслужаваме това списание и този начин,
храната която приготвяме да достига до аудиторията и чрез него и дано още много
жени, мъже, момичета и момчета се вдъхновяват от нас, както ние сме се
вдъхновявали и продължаваме да го правим и до днес! Смятам, че няма нищо по-хубаво от
домашно приготвената храна и споделянето и с любими хора!
Много
се радвам също така да ви споделя, че първия гост на списанието в рубриката „Отблизо“
съм аз J
Благодаря от
сърце на невероятните, Гери и Мария, които създадоха това прекрасно списание!
Не е достатъчно само едно благодаря, защото само който има малка представа от
това колко работа, старание и време се крие зад всичко това, може да го оцени
напълно!
Тук
можете да намерите Facebook станичката на SO into FOOD, а това е интернет адреса на списанието, където можете дори да
разпечатате рецептите, които харесвате най-много.
Ще
споделя и една от рецептите, с които гостувах на списанието.
Зелник с кайма и домашно точени кори
600 грама топла вода
1 чаена лъжичка оцет
3 супена лъжица олио
1 супена лъжица сол
натурално пшеничено или царевично нишесте за разточване
Около 1 килограм бяло брашно за баница.
3 супена лъжица олио
1 супена лъжица сол
натурално пшеничено или царевично нишесте за разточване
Около 1 килограм бяло брашно за баница.
За
плънката:
500 грама хубава кайма смес от свинско и телешко
1 чаена лъжичка червен пипер
½ чаена лъжичка кимион
1 супена лъжичка сушена чубрица
прясно смлян черен пипер
1,500 килограма сурово зеле
2 глави лук
1 стрък праз лук
5 лъжици слънчогледово олио
8 супени лъжици слънчогледово олио
Олио за намазване на тавата.
Мазнината може да бъде заменена със свинска мас, масло, маргарин, зехтин
зависи от вкуса и предпочитанията. ви.
Зелето и лука се нарязват на дребно и се поставят в голям тиган заедно със
слънчогледовото олио. Задушават се на среден огън, докато омекнат и водата
която съдържат се изпари максимално. В друг тиган се запържва каймата и към нея
се добавят подправките.
От продуктите посочени за тестото се омесва меко, еластично, нелепнещо
тесто.
Оформят се топчета от по 120 грама всяко. Подреждат се в тавичка поръсена с
брашно и се покриват с кърпа. Оставят се да почиват около 30-40 минути. Колкото
повече стои тестото на стайна температура около 22-24⁰С, толкова по-лесно се
разточва, защото омеква и става много еластично.
От всяко топче се разточва кора, с помощта на нишестето.
Корите трябва да бъдат много тънки, да прозира през тях, но не трябва да се
прекалява с разточването, за да не се късат.
След
разточването на всяка кора, с помощта на точилката се прехвърля върху голяма
кърпа. Разпределят се равномерно по две супени лъжици от олиото и се размазва с
четка по цялата повърхност на кората (около две супени лъжици са
достатъчни). Поставя се
от плънката, като отново се разпределя равномерно по повърхността на кората и
се завива на руло, с помощта на кърпата. Всяка кора се оформя в предварително
подготвена тава намазана с мазнина, като се започва от средата, докато се
изпълни целия съд и се получи един голям охлюв. Така оформената баница отново
се намазва с мазнина ( може да се поръси със сусам ) и се поставя във фурната на 210⁰С,
докато леко започне да се зачервява (около 15 минути), след това градусите се
намаляват на 190⁰С и се пече до
готовност. Печенето продължава около 45-50 минути. Видът на баницата подсказва
кога е готова, тенът и става златист и много апетитен.
Танче, аз ти казах, няма да се повтарям... Но ти си безкрайно права - нашето, на всички! Много те прегръщам, винаги бъди такова слънчице! :)
ОтговорИзтриванеРазгледах списанието с интерес Таня! Поздравления! Идеята е страхотна!
ОтговорИзтриванеИ ако знаеш как точно такава баница ми се е дояла ... ще взема точилката и ще се развихря май на масата в трапезарията, че в кухнята няма да ми се получи ;)
Стискам палци на Гери и Мария и ще чакам следващия брой!
Останах очарована от интервюто с теб, Таничка! Зарадвах се, когато видях, че ти си първия гост на списанието в рубриката "Отблизо".
ОтговорИзтриванеПожелавам на списанието много, много успехи, защото момичетата го заслужават!
Особено пък приготвен с домашно точени кори, този зелник е невероятно вкусен! Дояде ми се! :)
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица, Танче!
Благодаря ви, момичета! Сигурна съм, че нашите рецепти ще радват все повече хора, ако всеки от нас сподели за новото списание на своите приятели. Заслужава си да го популяризираме, нека всички да видят на какво са способни кулинарните блогъри :)
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви!
Голяма си майсторка, брей! Не съм яла точно такава баница и сега ще я мисля цяла нощ...
ОтговорИзтриванеВесе, и ти си майсторка :), ако се захванеш и по-добре ще я направиш!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!