сряда, 9 декември 2015 г.

Джинджифилова къщичка 2015

Ще остана вярна на себе си и ще спазя обещанието, че за Коледа ще приготвям по една различна Джинджифилова къщичка всяка година. Обещах го пред себе си и сина ми, когато той беше доста по-малък и много се впечатляваше от строенето на бисквити и украсяването им.., е това вече съвсем не е така L, нещата доста се промениха, но аз ще продължавам да държа на обещанието си J

Това е любимата ми рецепта за джинджифилови къщички, защото от него стават по-твърди основи и запазват формата си добре при печене.
Рецептите, които съдържат яйца са по-добри за ядене, но понякога са прекалено меки за сглобяване.
Необходими продукти:
220 грама масло или една мерителна чаша
¾ чаша кафява захар
¾ чаша меласа
5 чаши брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб

1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка смлян джинджифил
⅓ чаена лъжичка смлян карамфил

⅓ чаена лъжичка смлян анасон
1 чаена лъжичка сол
¾ чаша ледено студена вода



Начин на приготвяне:


Разбийте на крем с помощта на миксер маслото и кафявата захар, докато изсветлеят и станат пухкави, около 3-4 минути.  Добавете меласата и разбийте на ниска скорост, докато се смесят добре продуктите..
Пресейте брашното, содата, всички подправки и солта заедно, и ги прибавете към маслената смес. Разбъркайте с ръце, докато получите дребни трохи. Сместа ще бъде суха и ронлива.
Добавете водата към сместа и омесете, докато всичко се смеси и се оформя на топка.
Покрийте тестото с найлоново фолио в дълбока купа и го приберете за през нощта в хладилника или най-малко за 3 часа.






Ако ви харесва моята къщичка, можете да използвате тези шаблони за изрязване на платки.

24 коментара:

  1. Здравейте, къщичката Ви е прекрасна! Тази година ще правя първата си джинджифилова къщичка, която ще се продава благотворително и искам да я направя по възможно най-добрият начин.
    Интересува ме преди да се сглоби или след това се рисува по нея? Също така как я съхранявате и колко време преди Коледа може да се направи?
    Ива

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ива!
      Преди години съм рисувала къщичка след като я бях сглобила, но този път го направих предварително и резултата беше по-добър, по-прецизно нарисувах всичко и оставих да изсъхне напълно преди да я сглобя.
      В този случай тестото ми беше без яйца и мляко, което предполага по-дълго съхранение. Но мисля, че повече от две седмици не е подходящо да се съхранява, ако ще се използва за ядене. Завивам я в найлонов плик и я държа в най-студения кът на домът ми.
      Чудесно е че ще направиш къщичка и средствата ще бъдат дарени за благотворителни цели и аз с удоволствие се отзовавам на такива събития!
      Поздрави, Ива!

      Изтриване
  2. Таничкааа, за пореден път ти казвам, че имаш златни ръце! Ако знаеш колко много искам тази година, най-накрая, и аз да приготвя такава къщичка. Хич не се и заблуждавам, че ще е толкова красива... Въпросът е, че си нямам вяра, че ще докарам въобще нещо. Браво, твоите къщички са коя от коя по-прекрасни!
    Прегръдкиии и браво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм сигурна, че ще се справиш страхотно и не разбирам тази твоя плахост и несигурност?! Хайде скъпа, опитай!!!
      Благодаря ти от сърце за всичко и много те прегръщам!

      Изтриване
  3. Много красив къщичка, Танче! Още снощи и се възхитих много като я видях! Разкошна е:) не съм виждала другите ти къщички, но като знам каква си майсторка, сигурно са разкошни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Габи :) Радвам се, че ти харесва!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Прекрасна къщичка,толкова фина и нежна,като от приказка.Съвършена е Танче!

    ОтговорИзтриване
  5. Танче, невероятна си!!! Страхоооотнооо!.
    Имам питане: нямам меласа и няма от къде да я изнамеря. Ще стане ли без нея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алечка :)
      Можеш да използваш захар мусковадо, като я разтвориш в половин чаша вряла вода и разбъркваш, докато се стопи и изстине. Ако използваш захар, то нека да е ситна кафява и отново я разтвори с малко вода и намали количеството на студената вода, която се прибавя накрая. Само да знаеш, че без меласа цвета няма да е същия на тестото.
      Шаблоните можеш да си ги копи-пейстнеш на един WORD Document и да си ги разпечатиш в размер какъвто ти харесва.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Уф...спа...какви са размерите на къщичката? На схемите не пише :)

    ОтговорИзтриване
  7. Като от приказките. Ей сега ще изкочат Хензел и Гретел. Страхотна къщичка, Танечка!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятна е! Такава красота!
    Златни ръце имаш Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, много ти благодаря мила :) Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  9. Страхотна къщичка, Танче! Пак ни пренесе в приказките! :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Танче, тук е като в приказка! толкова е уютно, че ми иде да се шмугна в тази къщичка и да затворя варатата. Вътре ще си почивам край камината, а около мен ще ухае на Коледа! Ех, размечтах се, но така е като създаваш мечти! Прегръдка силна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, сладка Люси :) чак си представих картината от твоята фантазийка :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Приказна е, Танче! Приказна! Чакам едно еленче да се подаде зад елхичката :-) От няколко години имам желание да направя такава къщичка и все си мисля, че няма да се справя. Не зная дали тази или следващата ще се престраша да опитам, но искам да те питам две неща - меласата може ли да я заменя с маджун, или мед? И може ли да споделиш съотношението на сместа, с която рисуваш - предполагам, че са белтъци и пудра захар. По принцип ползвам на 1 белтък 100 гр. пудра захар за глазура, но последните пъти претърпявам провал с нея. Поздравявам те още един път за красотите, които създаваш. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще се справиш чудесно, Станислава :) Много харесвам всичко което правиш и щом не си опитвала още да направиш къщичка, сега е момента да го направиш :)
      Глазурата приготвям от:
      1 и 1/2 супени лъжици белтъци със стайна температура
      1/4 чаена лъжица пресен лимонов сок
      1 чаена чаша пудра захар
      Разбива се с миксер.
      Може да се наложи да прибавиш още няколко капки лимонов сок или още малко пудра захар. Просто опитай, дали можеш да рисуваш с айсинга през тънък накрайник.
      Ще чакам да видя къщичката ти с нетърпение :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Много благодаря за добрите думи и оценката. Също благодаря за рецептата за глазура. Ще опитам с нея. Започвам да събирам смелост :-) Хубава вечер и поздрави :-)

      Изтриване
  12. Здравейте! Как изпичате и кога изрязвате, преди или след печенето? Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. На колко се пече това за Бога.

    ОтговорИзтриване