Това е любимата ми рецепта
за джинджифилови къщички, защото от него стават по-твърди основи и
запазват формата си добре при печене.
Рецептите,
които съдържат яйца са по-добри за ядене, но понякога са прекалено меки за
сглобяване.
220 грама масло или една мерителна чаша¾ чаша кафява захар
¾ чаша меласа
5 чаши брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка смлян джинджифил
⅓ чаена лъжичка смлян карамфил
⅓ чаена лъжичка смлян анасон
1 чаена лъжичка сол
¾ чаша ледено студена вода
Начин на приготвяне:
Разбийте на крем с помощта на миксер маслото и кафявата захар, докато изсветлеят и станат пухкави, около 3-4 минути. Добавете меласата и разбийте на ниска скорост, докато се смесят добре продуктите..
Пресейте брашното, содата, всички подправки и солта заедно, и ги прибавете към маслената смес. Разбъркайте с ръце, докато получите дребни трохи. Сместа ще бъде суха и ронлива.
Добавете водата към сместа и омесете, докато всичко се смеси и се оформя на топка.
Покрийте тестото с найлоново фолио в дълбока купа и го приберете за през нощта в хладилника или най-малко за 3 часа.
Ако ви харесва моята къщичка, можете да използвате тези шаблони за изрязване на платки.
Здравейте, къщичката Ви е прекрасна! Тази година ще правя първата си джинджифилова къщичка, която ще се продава благотворително и искам да я направя по възможно най-добрият начин.
ОтговорИзтриванеИнтересува ме преди да се сглоби или след това се рисува по нея? Също така как я съхранявате и колко време преди Коледа може да се направи?
Ива
Здравей, Ива!
ИзтриванеПреди години съм рисувала къщичка след като я бях сглобила, но този път го направих предварително и резултата беше по-добър, по-прецизно нарисувах всичко и оставих да изсъхне напълно преди да я сглобя.
В този случай тестото ми беше без яйца и мляко, което предполага по-дълго съхранение. Но мисля, че повече от две седмици не е подходящо да се съхранява, ако ще се използва за ядене. Завивам я в найлонов плик и я държа в най-студения кът на домът ми.
Чудесно е че ще направиш къщичка и средствата ще бъдат дарени за благотворителни цели и аз с удоволствие се отзовавам на такива събития!
Поздрави, Ива!
Таничкааа, за пореден път ти казвам, че имаш златни ръце! Ако знаеш колко много искам тази година, най-накрая, и аз да приготвя такава къщичка. Хич не се и заблуждавам, че ще е толкова красива... Въпросът е, че си нямам вяра, че ще докарам въобще нещо. Браво, твоите къщички са коя от коя по-прекрасни!
ОтговорИзтриванеПрегръдкиии и браво! :)
Аз съм сигурна, че ще се справиш страхотно и не разбирам тази твоя плахост и несигурност?! Хайде скъпа, опитай!!!
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце за всичко и много те прегръщам!
Много красив къщичка, Танче! Още снощи и се възхитих много като я видях! Разкошна е:) не съм виждала другите ти къщички, но като знам каква си майсторка, сигурно са разкошни! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Габи :) Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеПрегръдки!
Прекрасна къщичка,толкова фина и нежна,като от приказка.Съвършена е Танче!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Мира :)
ИзтриванеПоздрави!
Танче, невероятна си!!! Страхоооотнооо!.
ОтговорИзтриванеИмам питане: нямам меласа и няма от къде да я изнамеря. Ще стане ли без нея?
Благодаря ти, Алечка :)
ИзтриванеМожеш да използваш захар мусковадо, като я разтвориш в половин чаша вряла вода и разбъркваш, докато се стопи и изстине. Ако използваш захар, то нека да е ситна кафява и отново я разтвори с малко вода и намали количеството на студената вода, която се прибавя накрая. Само да знаеш, че без меласа цвета няма да е същия на тестото.
Шаблоните можеш да си ги копи-пейстнеш на един WORD Document и да си ги разпечатиш в размер какъвто ти харесва.
Поздрави!
Уф...спа...какви са размерите на къщичката? На схемите не пише :)
ОтговорИзтриванеКато от приказките. Ей сега ще изкочат Хензел и Гретел. Страхотна къщичка, Танечка!
ОтговорИзтриване:) Благодаря ти, Йоли!
ИзтриванеНевероятна е! Такава красота!
ОтговорИзтриванеЗлатни ръце имаш Таня!
Инче, много ти благодаря мила :) Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеСтрахотна къщичка, Танче! Пак ни пренесе в приказките! :)
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря ви, Валя и Ирина!
ИзтриванеТанче, тук е като в приказка! толкова е уютно, че ми иде да се шмугна в тази къщичка и да затворя варатата. Вътре ще си почивам край камината, а около мен ще ухае на Коледа! Ех, размечтах се, но така е като създаваш мечти! Прегръдка силна!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, сладка Люси :) чак си представих картината от твоята фантазийка :)
ИзтриванеПрегръдки!
Приказна е, Танче! Приказна! Чакам едно еленче да се подаде зад елхичката :-) От няколко години имам желание да направя такава къщичка и все си мисля, че няма да се справя. Не зная дали тази или следващата ще се престраша да опитам, но искам да те питам две неща - меласата може ли да я заменя с маджун, или мед? И може ли да споделиш съотношението на сместа, с която рисуваш - предполагам, че са белтъци и пудра захар. По принцип ползвам на 1 белтък 100 гр. пудра захар за глазура, но последните пъти претърпявам провал с нея. Поздравявам те още един път за красотите, които създаваш. :-)
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че ще се справиш чудесно, Станислава :) Много харесвам всичко което правиш и щом не си опитвала още да направиш къщичка, сега е момента да го направиш :)
ИзтриванеГлазурата приготвям от:
1 и 1/2 супени лъжици белтъци със стайна температура
1/4 чаена лъжица пресен лимонов сок
1 чаена чаша пудра захар
Разбива се с миксер.
Може да се наложи да прибавиш още няколко капки лимонов сок или още малко пудра захар. Просто опитай, дали можеш да рисуваш с айсинга през тънък накрайник.
Ще чакам да видя къщичката ти с нетърпение :)
Поздрави!
Много благодаря за добрите думи и оценката. Също благодаря за рецептата за глазура. Ще опитам с нея. Започвам да събирам смелост :-) Хубава вечер и поздрави :-)
ИзтриванеЗдравейте! Как изпичате и кога изрязвате, преди или след печенето? Предварително благодаря!
ОтговорИзтриванеНа колко се пече това за Бога.
ОтговорИзтриване