Необходими продукти:
2 килограма свински врат без кост
6 -7 малки моркова
2 стръка тънък праз лук
2 червени печени и обелени чушки
150 грама домашно краве сирене или моцарела
2 чаени лъжички кимион
1 чаена лъжичка смлян кориандър
2 чаени лъжички пушен червен пипер
1 супена лъжица сушена мащерка
2 чаени лъжички смляна морска сол
прясно смлян черен пипер
листата от два стръка розмарин, ситно нарязани
памучен конец за пристягане на рулото
Добавят се преди печене:
3-4 моркова
1 глава
червен лук500 милилитра зеленчуков бульон
150 милилитра червено вино
10 малки гъби
10 зърна черен пипер
2-3 стръка розмарин
Приготвяне:
Месото се
разрязва внимателно, така че да се получи широко правоъгълно парче, подходящо
за завиване на руло. Месото се начуква леко с дървено чукче. Поръсва се с
всички изброени подправки и се натрива добре с ръце.
В единия
край на месото, се подреждат морковите, праз лука, чушките и сиренето или
моцарелата. Месото се завива на стегнато руло и се пристяга добре с конеца по този начин.Така оформеното руло се поставя в тавичка, покрива се с найлоново фолио и се прибира в хладилник за 6-8 часа.
След като месото е отлежало в хладилника, се изважда и се оставя на стайна температура за един час.
Загрява се
широк тиган на висока температура и месото се запечатва от всички страни,
докато добие хубав кафеникав загар.
Рулото се
поставя в удобен съд за печене и се залива с бульона и виното. Прибавят се
нарязания лук, гъби, моркови, няколко зърна черен пипер и цели стръкчета
розмарин. Съда с рулото се покрива с алуминиево фолио или се захлупва с капак, ако има такъв. Поставя се във фурна на 180⁰С. Пече се 3 часа, след което фолиото или капака се премахват и се допича за още 1 час, като на всеки 10-15 минути се облива с течността в тавата.
От сосът, в
който се е пекло месото се премахват зърната черен пипер и стъркчетата розмарин
и се пасира до гладкост. Ако е прекалено гъст се добавя малко вода и се поставя
на котлона да заври, ако е добре на гъстота не е нужно да се вари. Получава се чудесно
грейви с наситен аромат и пристрастяващ вкус, който е най-подходящата добавка
към парче от вкусното Коледно Руло.
Когато
рулото е готово, се оставя да почине поне 30-40 минути преди да бъде разрязано.
Няколко пъти вече правя, без пълнеж,само с подправки, а с пълнеж е много красиво и празнично. Може следващия път да го нашаря и аз. Много е красиво и апетитно, Таня :) И идеята за сосчето много ми хареса, ще се възползвам.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесва, Дари :) Наистина с пълнеж изглежда по-празнично!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубава нова седмица ти желая!
И тук те поздравявам, Танче, за чудесното руло, вкусната баничка и невероятната портокалова торта! Ти си истински художник в кухнята! Радвам се, че те познавам, макар и само виртуално!
ОтговорИзтриванеМеждудругото, направих тортата с маршмелоу за рождения ден на сина ми в началото на месеца. Нашата беше без маршмелоу, защото трябваше да бъде Миньон и то с едно око, но другите съставки не променихме - много вкусна!
Поздрави сърдечни и прекрасна вечер! :)
Много ти благодаря, Марийче! Удоволствието беше изцяло мое, да има мои рецепти в това страхотно първо издание на So Into Food!
ИзтриванеЖелая и на вас с Гери и на списанието много успехи!
Радвам се, че си ми се доверила за рецептата на тортата и че ви е харесала!
Голяма прегръдка, мила :)
Елегантно поднесена празнична вкусотия,Таня!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленче!
ИзтриванеМного апетитно основно, Танче! Много подходящо за празниците. Миналата година и аз приготвях цяло парче месо, а за тази не съм го измислила още! Благодаря за идеята, ще се възползвам. :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и за списанието! Много ми беше любопитно да го разлистя. Страхотно се е получило! :)
И аз го чаках с голям трепет това списание, беше като Коледна изненада :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Светле!
Сърдечен поздрав!
Как апетитно ухае! Изкушаващо поднесено!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица, Танче!
Благодаря ти, Инче :)
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Много апетитно!
ОтговорИзтриване