Необходими продукти:
За тестото:
20 грама прясна мая
2 чаени
лъжички захар150 милилитра хладка вода
200 милилитра пълномаслено прясно мляко
3 супени лъжици масло, разтопено и охладено
2 яйца, единия жълтък служи за намазване на питката
1 чаена лъжичка сол
700 грама брашно
За плънката:
4 стръка пресен босилек
4 стръка прясна маточина
2 супени лъжици сусам
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици зехтин
1 скилидка чесън, много ситно нарязана
1 щипка сол
Намажете
удобна тавичка за печене с масло и я оставете настрани, докато ви потрябва.
В малка купа, разтворете маята в хладката вода и добавете захарта. Разбъркайте
и оставете за около 10 минути маята, докато се активира.
В голяма
купа смесете брашното със солта и прибавете, млякото, яйцето и белтъка, маслото
и маята, разбъркайте, докато получите гладка консистенция. Прехвърлете тестото
на леко набрашнена повърхност. Замесете докато получите гладко и еластично
тесто, което се оформя добре на топка и не лепне по ръцете ви.
Поставете тестото в намазана с олио купа. Покрийте с кухненска кърпа и го оставете да втасва около един час.
Поставете тестото в намазана с олио купа. Покрийте с кухненска кърпа и го оставете да втасва около един час.
Направете
гладко песто от изброените продукти за плънката.
Втасалото
тесто поставете върху леко набрашнена повърхност и го разделете на две равни
части. Разточете всяка част на правоъгълник с размери 20X40 сантиметра. Разделете
приготвеното песто на две и намажете и двете части тесто равномерно. Навийте
правоъгълниците на руло и ги разрежете на половина по дължина. Оплетете по този
начин и поставете питката в предварително подготвената тавичка.
Включете фурната на 190°С. Намажете питката с яйчния жълтък разбит с една супена лъжица прясно мляко. Печете питката до златисто кафяво, около 40 минути.
Честит празник, Таничка!
ОтговорИзтриванеМного любов и разбирателство в дома ти.
Чудесно хлебче!
Прегръдка!
Много ти благодаря, Дани :)
ИзтриванеДано и твоят дом да е изпълнен с много обич и уют!
Прегръдка!
Танче, направо ми заплете ума с това хлебче, толкова красиво, вкусно и ароматно! :)
ОтговорИзтриванеВкусно, ароматно и обично да е винаги у дома, желая ти го от сърце!
Прегръдки и хубави почивни (ама да са почивни! :)) дни!
Много ти благодаря, скъпа Гери :)
ИзтриванеНека и твоя дом да бъде изпълнен с много топлина и благоденствие!
Прегръдки и сърдечни поздрави вкъщи!
Невероятна красота! Май така на хлебче със свежо зелено по него ми харесва много повече, отколкото на козунак. За плетката говоря де ... Прекрасно е Танче! Прекрасно!
ОтговорИзтриванеС канела и шоколад го приготвих в сладък вариант и да ти кажа, Йоли, никак не беше лошо, но ти нали си падаш повече по соленичкото, сигурно затова така реши :) или защото има определено по свеж вид! Не станаха хубави снимките на сладкото, но като приготвя пак ще го покажа.
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Изглежда умопомрачително вкусно! И както не съм хапвала един месец нищо тестено, сигурно ще го изям цялото без да ми мигне окото! И малко сиренце или кашкавал за между другото ще сложа! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че така съм те изкушила, Габи :) И хич не си мъчи душичката с такива ограничения, изобщо не разбирам защо го правиш!?
ИзтриванеБлагодаря ти! Прегръдка!
Страхотно хлебче, Танче! Ароматно, красиво, пухкаво! :) Дори и без сиренце мога да си го хапна за вечеря просто така. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
И аз като теб, Светле, има ли топло хлебче, друго не ми трябва :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и хубава вечер!
Танче, красота и вкус се лее от всяка снимка! Браво, мила! царица си на перфектно оформените тестени изделия! Възхищавам ти се най-искрено! Много усмихната седмица ти желая!
ОтговорИзтриванеМилата ми, Люси :) Искрено ти благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеГоляма прегръдка и ти пожелавам топла и уютна вечер!
Ех, Танче! Бива ли така да ме изкушаваш всеки път? Фантастично хлебче! Ухае през Околомръсното;)
ОтговорИзтриванеБосилек, маточина, мащерка...странна комбинация, любопитно ми е...иначе вида, разбира се е безупречен! Поздрави, Танче!
ОтговорИзтриване