4 сладки картофа
2 супени лъжици зехтин
1 чаена чаша киноа
2 чаени чаши хубав бульон
1 чаена лъжичка масло
1 супена лъжица зехтин
2 малки скилидки чесън
150 грама печурки
10 обезкостени маслини Каламата или други
10 сушени домата
1 чаена лъжичка мащерка
6-7 стръка магданоз
Сол и черен пипер
Приготвяне:
Картофите се
нарязват много леко по средата, където ще се постави плънката, за да може при
печенето да не се пукнат неконтролирано. Поставят се в тавичка постлана с
хартия за печене. Поливат се с две супени лъжици зехтин и се поставят във
фурната за 45 минути на 190⁰С.
През това
време се приготвя плънката. Бульона се поставя на котлона в подходящ съд с
капак, докато заври и към него се прибавят маслото и мащерката, а след това и
киноата. Температурата се намалява на много ниска степен ( в моя случай от 9 степени на 2 и
½), трябва само да къкри много слабо под капак, а не да ври интензивно. Киноата
е готова, когато течността се поеме напълно от семената.
В удобен
тиган се запържват гъбите със ситно нарязания чесън и когато са почти готови се
прибавят нарязаните сушени домати и маслини. Тигана се отстранява от котлона и
се добавя нарязания магданоз. Така приготвените продукти се смесват с готовата
киноа, като не се прекалява с разбъркването. Плънката се овкусява със сол и
черен пипер на вкус.
Готовите
картофи се разрязват дълбоко и се изважда по една супена лъжица от
вътрешността, така че да се отвори пространство за плънката. Напълват се хубаво
с киноа и се сервират още топли, гарнирани с тънка струйка зехтин.
Таничка, прекрасна идея и чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеВлюбих се в сладкия картоф от пръв поглед
и със сигурност ще опитам!
Прегръдки!
Като знам каква вкусотия е сладкият картоф сам по себе си, представям си колко още си добавила към разкоша му, Танче. :) Особено със сушените доматки, чудно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и лека вечер!
Феерия от цветове и аромати наднича от снимките и подканя да опитаме!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Танче,
ОтговорИзтриванесладкият картоф е чудесен и суров и печен, а с тази великолепна плънка може да служи и за предястие, и за основно ястие.Много лесно се отглеждат сладките картофи, но много ги обичат разни насекоми, много вкусни са.Прекрасни снимки и представяне на ястието.
Поздрави !
Радвам се, че ви допадна моята идея момичета :) Значи всички сме почитателки на тези сладки и вкусни съкровища, които са добри приятели на жените по отношение на своите хранителни съставки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Сърдечни поздрави!
Таня, тази презентация е наслада за сетивата, непременно ще я пробвам при наличие на сладки картофи у дома! Поздравления!
ОтговорИзтриване