Необходими продукти:
3 чаени чаши бяло брашно
тип 500 + достатъчно за доомесване
2 супени
лъжици захар1 и ½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици сухо мляко
1 супена лъжица суха мая + 5 супени лъжици топло прясно мляко
1 яйце и един жълтък, леко разбити
60 милилитра течна сметана
60 милилитра прясно мляко
1 чаша квас Tang-Zhong
2 супени лъжици масло, разтопено и охладено
1 супена лъжица масло за оформянето на хляба
За кваса Tang-Zhong
⅓ чаша
брашно
1 чаша вода
Първо
пригответе кваса "tang-zhong".
В подходящ съд за варене, изсипете 1
чаена чаша топла вода и оставете, докато се стопли на средна топлина. Добавете брашното
във водата и разбъркайте с тел за разбиване, докато сместа стане гладка. Внимавайте да не загори и
да не се образуват бучки, ако има такива минете сместа през цедка.
Препоръчвам
ви, след като сместа започне да се сгъстява, да изключите котлона и да продължите да разбърквате върху горещия котлон, докато стане
достатъчно гъста. Оставете кваса да се охлади напълно, преди да го
използвате, на стайна температура.
В малка купа затоплете прясното мляко и прибавете към него маята и захарта. Оставете, докато маята се активира.
Добавете активираната мая, маслото, леко разбитите яйца и кваса към сухите съставки и смесете всичко с дървена лъжица, докато започне да се оформя на топка. Тестото ще бъде лепкаво. Поставете шепа брашно на работна повърхност и изсипете тестото. Омесете го, докато се оформи на топка, но все още е много меко.
Сложете го обратно в купата намазана с мазнина и го покрийте с найлоново фолио.
Поставете купата на топло. И понеже вече не е много топло, можете да загреете фурната до 50-70°С и да я изключите, а след това да поставите купата с тестото в нея.
Нека тестото да втасва за около 45 минути.
След това го извадете от купата и върху набрашнена повърхност нарежете тестото на 8 еднакви парчета.
Разточете всяко парче на правоъгълник с размери 15x25 сантиметра.
Намажете с масло всяко парче и прегънете двата края от по късата страна навътре, така че да се срещнат, завийте на руло. Подредете по четири рула в две форми за печене на хляб, предварително намазани с масло.
Загрейте фурната на 180°С.
Оставете хляба да втаса, докато удвои обема си.
След това намажете с разбито яйце повърхността на хляба и го поставете във фурната.
Печете 35-40 минути или докато стане със златисто кафява коричка.
Извадете хляба от формите и го оставете да изстине напълно, върху решетка.
Наистина прилича на козунак! Изглежда толкова пухкав и мекичък. Чуден е!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Благодаря, Светле :)
ИзтриванеПоздрави!
Аз го правих миналата година по това време и бях много щастлива, че се получи много добре и с плънка. Да Ви е сладко!
ОтговорИзтриванеМина ми през ума, че може и с плънка да се получи страхотно нещо от това невероятно пухкаво тесто.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
Прекрасен е, Танче!
ОтговорИзтриванеБих опитала тази рецепта.
Благодаря ти!
Ще се радвам да опиташ, Илианка :)
ИзтриванеАз ти благодаря!
Цял козунак си е, Таничка! Прекрасен хляб! Ама то кое не ти е прекрасно на теб... Прегръдки сърдечни ти изпращам! :)
ОтговорИзтриванеТи си такъв сладур, само ме хвалиш :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Гери :)
Прегръдки!
А, не са хвалби това, да се разберем. ;) Съвсем осъзнати думи, съвсем за точния човек и съвсем заслужени. ;) Плюшковците вкъщи потвърждават!
ИзтриванеЗа всички една голяма прегръдка :)
ИзтриванеЧудесен е!
ОтговорИзтриванеБраво и за страхотните снимки :)
Благодаря ти, Вики :) Много се радвам, че ти харесват снимките ми, защото аз напоследък все не мога да ги харесам :)
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасни са!
ИзтриванеИ аз като теб съм доста самокритична ;)
Вики, поразгледах в блога ти и определено си заплюх някои вкусотии :), а снимките са много хубави, много!!!
ИзтриванеВълшебница, не съм ти писала отдавна, но следя и не изпускам. Това е великолепие, няма друга дума! Целувам те много и те прегръщам!
ОтговорИзтриванеПс: ..., а и за наградата не съм ти честитила. На 1000% е заслужена!
Сладката ми, Поли :) Толкова ме зарадва с думите си! От сърце ти благодаря!
ИзтриванеГоляма прегръдка и от мен!
Като козуначе е, вярно! И толкова бял и мек! Иде ми да се пресегна и да си го открадна през монитора! Всички неща, които твориш са хубави, но тестените... Царица си на тестените изделия!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много ти благодаря, Габи :), радвам се, че мислиш така!
ИзтриванеПрегръдки!
Страхотен пухкавелко, Танче! :) Отново ухае при теб вълшебно на домашен хляб! Обичам всички тестени и хлебни нещица, които ни показваш, трупам много идеи, а списъкът ми стана много дълъг вече! :–)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
И моя списък е невероятно дълъг, Светле и продължава да расте с всеки изминал дан :)
ИзтриванеАз пожелавам на теб, на себе си и на всички други момичета, да имат време да приготвят всичко, което са планували и да продължаваме да търсим и да разнообразяваме ежедневието си с вкусотии!
Благодаря ти!
Прегръдка!
От кога съм си записала този квас и така си остана записан!
ОтговорИзтриванеТанче, разкошен хляб! Чудесна коричка и мека вътрешност.
Хубава неделна вечер!
Инче, този квас, в каквото и тесто да го прибавиш, прави чудеса! Аз съм много впечатлена!! Мисля да продължа да го използвам.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубава нова седмица!
Ще ме накараш май да запретна ръкави и аз квас да правя. Феноменално изглежда този хляб!
ОтговорИзтриванеГарантирам всеки път страхотен резултат, дори не е нужно човек да полага някакви специални усилия! Сигурна съм, че ще го оцениш :)
ИзтриванеПрегръдка, Йоли!
Оо, разкошество голямо е това хлебче! Поздрави, Таничка!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Кате :)
ИзтриванеПоздрави!!
Цялата ти серия нови рецепти са невероятни, Таня,
ОтговорИзтриванеизпълнени с много вдъхновение, фантазия и финес, а кулинарното майсторство е ясно!
Такава японска варена закваска съм правила и зная за каква вкусотия иде реч,
но и изпълнението ти е впечатляващо!
Поздрави за теб и хубава нова седмица!
Много ти благодаря, Дианка :) Много ме зарадва!
ИзтриванеЖелая и на теб, успешна нова седмица!
Прекрасен хляб, Таничка! Аз още не съм много сигурна с тестото, но пък често му се пробвам! И това ще се опита! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеКакви ги приказваш, Люси!? На това което виждам, че правиш, ако казваш, че не е сигурно..., аз бих казала, че много разни мислещи се за майстори има на какво да се научат от теб :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Люси и преградка!
Кваса,задължително ще го изпробвам във веган вариант. Хляба иглежда страхотно.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че се запознахме на Годишните награди.
Поздрави от Emili-cooking is fun...