събота, 10 октомври 2015 г.

Пухкав бял хляб с бърз квас

Количеството на продуктите е за 2 хляба.

Необходими продукти:

3 чаени чаши бяло брашно тип 500 + достатъчно за доомесване
2 супени лъжици захар
1 и ½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици сухо мляко
1 супена лъжица суха мая + 5 супени лъжици топло прясно мляко
1 яйце и един жълтък, леко разбити
60 милилитра течна сметана
60 милилитра прясно мляко
1 чаша квас Tang-Zhong
2 супени лъжици масло, разтопено и охладено
1 супена лъжица масло за оформянето на хляба

За кваса Tang-Zhong

⅓ чаша брашно
1 чаша вода

Приготвяне:

Първо пригответе кваса "tang-zhong".
В подходящ съд за варене, изсипете 1 чаена чаша топла вода и оставете, докато се стопли на средна топлина. Добавете брашното във водата и разбъркайте с тел за разбиване, докато сместа стане гладка. Внимавайте да не загори и да не се образуват бучки, ако има такива минете сместа през цедка.
Препоръчвам ви, след като сместа започне да се сгъстява, да изключите котлона и да продължите да разбърквате върху горещия котлон, докато стане достатъчно гъста. Оставете кваса да се охлади напълно, преди да го използвате, на стайна температура.
 
След това поставете брашното, сухото мляко и солта в дълбока купа. Разбъркайте.
В малка купа затоплете прясното мляко и прибавете към него маята и захарта. Оставете, докато маята се активира.
Добавете активираната мая, маслото, леко разбитите яйца и кваса към сухите съставки и смесете всичко с дървена лъжица, докато започне да се оформя на топка. Тестото ще бъде лепкаво. Поставете шепа брашно на работна повърхност и изсипете тестото. Омесете го, докато се оформи на топка, но все още е много меко.
Сложете го обратно в купата намазана с мазнина и го покрийте с найлоново фолио.
Поставете купата на топло. И понеже вече не е много топло, можете да загреете фурната до 50-70°С и да я изключите, а след това да поставите купата с тестото в нея.
Нека тестото да втасва за около 45 минути.
След това го извадете от купата и върху набрашнена повърхност нарежете тестото на 8 еднакви парчета.
Разточете всяко парче на правоъгълник с размери 15x25 сантиметра.
Намажете с масло всяко парче и прегънете двата края от по късата страна навътре, така че да се срещнат, завийте на руло. Подредете по четири рула в две форми за печене на хляб, предварително намазани с масло.
Загрейте фурната на 180°С.
Оставете хляба да втаса, докато удвои обема си.
След това намажете с разбито яйце повърхността на хляба и го поставете във фурната.
Печете 35-40 минути или докато стане със златисто кафява коричка.
Извадете хляба от формите и го оставете да изстине напълно, върху решетка.

Страхотен хляб, прилича на козунак! Чак не мажах да повярвам, колко е пухкав и вкусен, а дори не съм го месила много!!!

31 коментара:

  1. Наистина прилича на козунак! Изглежда толкова пухкав и мекичък. Чуден е!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз го правих миналата година по това време и бях много щастлива, че се получи много добре и с плънка. Да Ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина ми през ума, че може и с плънка да се получи страхотно нещо от това невероятно пухкаво тесто.
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасен е, Танче!
    Бих опитала тази рецепта.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Цял козунак си е, Таничка! Прекрасен хляб! Ама то кое не ти е прекрасно на теб... Прегръдки сърдечни ти изпращам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си такъв сладур, само ме хвалиш :)
      Благодаря ти, Гери :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. А, не са хвалби това, да се разберем. ;) Съвсем осъзнати думи, съвсем за точния човек и съвсем заслужени. ;) Плюшковците вкъщи потвърждават!

      Изтриване
    3. За всички една голяма прегръдка :)

      Изтриване
  5. Чудесен е!
    Браво и за страхотните снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вики :) Много се радвам, че ти харесват снимките ми, защото аз напоследък все не мога да ги харесам :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Прекрасни са!
      И аз като теб съм доста самокритична ;)

      Изтриване
    3. Вики, поразгледах в блога ти и определено си заплюх някои вкусотии :), а снимките са много хубави, много!!!

      Изтриване
  6. Вълшебница, не съм ти писала отдавна, но следя и не изпускам. Това е великолепие, няма друга дума! Целувам те много и те прегръщам!
    Пс: ..., а и за наградата не съм ти честитила. На 1000% е заслужена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладката ми, Поли :) Толкова ме зарадва с думите си! От сърце ти благодаря!
      Голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване
  7. Като козуначе е, вярно! И толкова бял и мек! Иде ми да се пресегна и да си го открадна през монитора! Всички неща, които твориш са хубави, но тестените... Царица си на тестените изделия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Габи :), радвам се, че мислиш така!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Страхотен пухкавелко, Танче! :) Отново ухае при теб вълшебно на домашен хляб! Обичам всички тестени и хлебни нещица, които ни показваш, трупам много идеи, а списъкът ми стана много дълъг вече! :–)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И моя списък е невероятно дълъг, Светле и продължава да расте с всеки изминал дан :)
      Аз пожелавам на теб, на себе си и на всички други момичета, да имат време да приготвят всичко, което са планували и да продължаваме да търсим и да разнообразяваме ежедневието си с вкусотии!
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. От кога съм си записала този квас и така си остана записан!
    Танче, разкошен хляб! Чудесна коричка и мека вътрешност.
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, този квас, в каквото и тесто да го прибавиш, прави чудеса! Аз съм много впечатлена!! Мисля да продължа да го използвам.
      Благодаря ти!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Ще ме накараш май да запретна ръкави и аз квас да правя. Феноменално изглежда този хляб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гарантирам всеки път страхотен резултат, дори не е нужно човек да полага някакви специални усилия! Сигурна съм, че ще го оцениш :)
      Прегръдка, Йоли!

      Изтриване
  11. Оо, разкошество голямо е това хлебче! Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  12. Цялата ти серия нови рецепти са невероятни, Таня,
    изпълнени с много вдъхновение, фантазия и финес, а кулинарното майсторство е ясно!
    Такава японска варена закваска съм правила и зная за каква вкусотия иде реч,
    но и изпълнението ти е впечатляващо!
    Поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дианка :) Много ме зарадва!
      Желая и на теб, успешна нова седмица!

      Изтриване
  13. Прекрасен хляб, Таничка! Аз още не съм много сигурна с тестото, но пък често му се пробвам! И това ще се опита! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какви ги приказваш, Люси!? На това което виждам, че правиш, ако казваш, че не е сигурно..., аз бих казала, че много разни мислещи се за майстори има на какво да се научат от теб :)
      Благодаря ти, Люси и преградка!

      Изтриване
  14. Кваса,задължително ще го изпробвам във веган вариант. Хляба иглежда страхотно.
    Много се радвам, че се запознахме на Годишните награди.
    Поздрави от Emili-cooking is fun...

    ОтговорИзтриване