Необходими
продукти:
1 чаша
брашно от еднозърнест лимец
1 и ½ чаши
бяло брашно½ чаша овесени трици
2 супени лъжици захар
¾ чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка морска сол
3 супени лъжици студена масло, нарязано на малки парченца
1 и ½ чаши студено кисело мляко разбъркано до гладкост
1 голямо яйце
Загрейте фурната
до 180°С.
Постелете
тавичка за печене с пергаментова хартия.Поставете двата вида брашно, триците и солта в купа и разбъркайте, докато се смесят добре.
В друга малка купа разбъркайте яйцето със захарта.
Разбъркайте
содата в киселото мляко и го прибавете към яйцето.
Нарежете
маслото на малки парченца върху брашното и го разбъркайте, за да се разпредели
равномерно.Направете кладенче в брашното и изсипете мокрите съставки. Разбъркайте с вилица, докато започне да се оформя топка тесто.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете за кратко, само докато се оформи в едно цяло.
Поставете хляба върху тавичката постлана с хартия за печене и го разрежете на Х по средата. Поръсете малко овесени ядки на повърхността .
Печете хляба в продължение на 45 минути, или докато коричката издава кух шум при почукване.
Оставете хляба за кратко да се охлади и сервирайте с масло, мед или прясно приготвена домашна лютеница, ако си имате J
Нашата любима домашна лютеница се приготвя у дома от десетки години, винаги по един и същи начин. Предполагам, че всеки си има стара семейна рецепта на която се доверява, защото вкуса и е познат и любим.
От това количество се приготвят 50 бурканчета по 400 грама всяко.
20 килограма домати Рома
20 килограма червени чушки
2 килоглама патладжани
3 килограма моркови
1320 грама от най-хубавото доматено пюре, което можете да намерите
2 връзки магданоз много ситно нарязан
1 литър слънчогледово олио
около 250 грама бяла едра морска сол
1 супена лъжица ситно смлян кимион
1 супена лъжица прясно смлян черен пипер
Доматите се измиват и се заливат с вряла вода. Обелват се от люспите и се смилат в електрическа машина. Поставят се на силен огън в голяма и дълбока тава и се посоляват. Оставят се да врат, докато всичката течност се изпари и остане само гъсто доматено пюре.
През това време чушките се измиват и се отстраняват дръжките и семките им, колкото е възможно. Изпичат се и се поставят в дълбоки съдове с капаци.
Оставят се да се задушат, за да се обелят по-лесно кожите. Обелват се и се премахват и останалите семена.
Палтаджаните се измиват, поставят се в подходяща тава и се изпичат във фурната, кото кората се надупчва на няколко места, за да не се пръснат при печенето. След изпичането се оставят да се охладят за кратко, като тавата се накланя на една страна, за да изтече горчивата вода. Обелват се от кората.
Морковите се измиват и се сваряват с една супена лъжица сол, докато омекнат.
Магданоза се нарязва възможно най-ситно.
Следва да се смелят чушките, патладжаните и мороквите в електическата машинка.
След това всички продукти се прибавят към изварения доматен сок на котлона. Прибавя се и доматеното пюре, олиото и се овкусява с достатъчно сол.
Всичко се бърка непрекъснато, докато лютеницата се свари и чушките омекнат, около един час. Към края се прибавя черния пипер, кимиона и магданоза.
На два пъти прибавях по 200 милилитра вода по време на варенето, когато започваше да се сгъстява прекалено.
Приготвяла съм я и пасирана, но едро смляна си остава най-вкусна според мен.
Тези дни и ние ще "въртим"нашата лютеничка.....Вашата е чудесна.Таня,а от питката просто съм запленена!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да прочета рецептата и за вашата любима лютеничка, Миленче :) Въпреки, че все си мисля "е тази година ще опитам нещо различно", но не, все се връщам отоново и отново към старата, добре позната рецепта.
ИзтриванеБлагодаря ти, Миленче, хлябът наистина е страхотен!
Страхотни и хляба, и лютеницата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе!
ИзтриванеМного обичам такъв вид хлябове, Танче! Даже повече от богатите, пухкави питки! Благодаря за рецептата- вече знам какво ще направя с останалото ми брашно от лимец! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, мила Люси!
ИзтриванеПрегръдка!