6 белтъка
½ чаена лъжичка оцет
150 грама захар
25 грама брашно
45 грама бадемово брашно
Начин на
приготвяне:
Включете
фурната да загрява на 180°С.
Подгответе
22 сантиметрова кръгла форма, като я намажете с масло и поръсите
старателно с брашно. Оставете я настрани, докато ви потрябва.
Разбийте белтъците, докато станат на пухкава пяна, добавете оцета и отново разбийте, докато започнат да се оформят меки върхове, когато извадите бъркалките на миксера. След това добавете захарта на 3-4 пъти и разбъркайте за около 5 минути, докато белтъците станат твърди и лъскави, а захарта се разтвори.
Добавете охладения шоколад към белтъците и разбъркайте внимателно, с помощта на силиконова шпатула. След това добавете брашното и бадемово брашно, разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси равномерно.
Изсипете тестото в подготвената тава и печете кейка в предварително загрятата фурна за около 40 минути, докато клечка за зъби забита в центъра излиза чиста.
Оставете кейка да се охлажда в полуотворена фурна, не се притеснявайте, ако спадне малко или леко се напука, това е нормално.
Гарнирайте с какао и шоколадови стърготини и сервирайте с леко подсладена заквасена сметана или хубав сметанов сладолед.
Страхотна! Изглежда толкова вкусна, шоколадова...
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки :-))
Поздрави ;-)
Благодаря, Светле :)
ИзтриванеМоже ли да заменим бадемовото с обикновено брашно, ако да с колко?
ОтговорИзтриванеМоже, но по добрия вариант според мен е да смелите в блендер белени бадеми или орехи или лешници и да се приготвите брашно от тях, защото структурата на тестото е различана, когато е приготвено с брашно от ядки и когато е фино бяло брашно. Ако ще добавяте брашно, нека поне да бъде пълнозърнесто или друго по едро смляно от цели зърна. Количеството трябва да е същото, колкото е и от бадемовото брашно.
ИзтриванеТаня, изглежда убийствено вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Натали :)
ИзтриванеТова пухче много го харесвам :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд, Таня!
Радвам се, че си го опитвала, Дани! Вкъщи също много го харесваме :)
ИзтриванеПрегръдка!
Пухкава свежест и съвършенство!
ОтговорИзтриванеИзкусително както винаги!
Благодаря ти, Габчо :)
ИзтриванеПоздрави!
Отдавна не бях влизала, Таничка! Вече ще го правя по-често, обещавам.
ОтговорИзтриванеСтрахотна обновена визия на блога! Забелязвам и че си започнала да пишеш рецептите в грамове. Този сладкиш изобщо не ми изглежда като компромисен вариант за белтъците, защото обикновено, нещото с жълтъците винаги е по-впечатляващо. Ще си го запиша и направя непременно! Прегръдки, ароматна ванилийке! :)
Радвам се, че ти харесва пухкавото кейкче, Зорничка!
ИзтриванеТи ме окуражи, когато блога ми беше млад и прохождащ, никога няма да забравя, човечното ти отношение!
Много се радвам за наградите ни в една категория, и честно да ти кажа, нямам търпение да те видя и прегърна наистина :)
Mного апетитен и шоколадов кейк, Танче! :-) Честита награда, повече от заслужена е както за вдъхновението, което даваш, така и за любовта и старанието, което влагаш в своите публикации. :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТанче, Танче, аз се изчерпах от към думи, с които да те похваля, но ти не се изчерпваш да твориш красоти!
ОтговорИзтриване