събота, 19 септември 2015 г.

Шоколадово-морковена торта




Необходими продукти:

100 грама орехи
340 грама моркови
4 кръгчета ананас от консерва
4 яйца
100 грама захар
180 грама кафява захар
240 милилитра слънчогледово масло
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
200 грама сладкарско брашно
80 грама пълнозърнесто брашно
25 грама натурално какао
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка канела
¼ чаена лъжичка индийско орехче

Глазура:

270 грама черен шоколад Своге
170 грама свежо крема сирене, на стайна температура
85 грама масло, на стайна температура
200 грама пудра захар
4 супени лъжици какао на прах
1 щипка сол
160 грама заквасена сметана или кисело мляко

Приготвяне на блатовете:

Поставете ореховите ядки в тавичка постлана с хартия за печене и ги запечете във фурната за около 8 минути при 180 градуса.  Извадете ги и ги оставете да се охладят напълно.
Настържете морковите.
Нарежете ананаса на дребни парченца.
Нарежете изстиналите орехови ядки. Оставете настрани, докато ви потрябват.
Намажете с масло и поставете хартия за печене в две форми за печене с диаметър 18 сантиметра.
В средна купа, изсипете брашното, пресейте какаото и добавете содата, бакпулвера, солта, индийското орехче и канелата, разбъркайте, докато всички продукти се смесят равномерно.
Включете фурната да загрява на 180°С.
В друга купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа изсветлее и увеличи двойно обема си. След това добавете олиото и ваниловия екстракт,  разбийте за кратко с миксера, докато мазнината се разпредели добре.
Следва да добавите течните съставки към сухите. Разбъркайте, докато получите гладко тесто. След което добавете морковите, орехите и ананаса, разбъркайте, за да се разпределят в тестото.
Разпределете тестото в приготвените форми за печене и ги поставете в предварително загрятата фурна. Печете блатовете за около 50 минути и опитайте дали са готови, като ги прободете с дървен шиш и той излиза чист.

Приготвяне на глазурата:

Стопете шоколада на водна пара. Оставете го изстине до стайна температура.
В друга купа, разбъркайте  маслото, докато стане кремообразно и добавете крема сиренето. Разбъркайте, до пухкав крем. След това добавете постепенно пудрата захар с какаото прибавено в нея, разбъркайте отново, докато се получи гладък крем.
Добавете заквасената сметана или киселото мляко в разтопения шоколад и разбъркайте добре до гладка маса.
Добавете маслото и крема сиренето към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно, докато получите пухкав и гладък крем. Оставете настрани докато ви потрябва.
Извадете блатовете от фурната и оставете да се охладят напълно, преди да сглобите тортата. След като изстинат, разрежете всеки блат на две и поставете първия върху чинията, в която ще сервирате тортата.
Намокрете с четка много леко повърхността на блата със сока от анасовата консерва и намажете  с три-четири супени лъжици от крема. Подредете и останалите блатове по същия начин. Намажете тортата и отгоре. Поставете ацетатно фолио и стягащ ринг отвън, за да се оформи добре тортата. Приберете в хладилника за два часа.
След това намажете тортата от всички страни с останалия крем и декорирайте с шоколадови рози и нарязани на тънки ленти моркови, ако ви допада идеята.



Шоколад за моделиране

Необходими продукти:
225 г тъмен шоколад
90 грама глюкоза

Приготвяне:
Разтопете шоколада на водна пара, като поставите купата с шоколада над тенджерка с вряща вода на много ниска степен на котлона. Разбърквайте, докато се стопи.
Оставете шоколада да се охлади напълно на стайна температура.
Загрейте глюкозата в микровълнова фурна, докато се втечни и почти заври.
Добавете я към разтопения шоколад и разбъркайте енергично, докато двете съставки се смесят много добре до гладкост.
Готовия шоколад за моделиране завийте в найлоново фолио и го оставете да се охлади първо на стайна температура, а след това в хладилник за кратко, ако ще го използвате веднага. Ако ще ви трябва в близките няколко дни, съхранете шоколада в хладилника, добре опакован  в найлоново фолио или в друг найлонов плик, плътно прилепнал по него.
След като извадите шоколада от хладилника го омесете, докато омекне и стане еластичен
Ако усетите, че при работа с моделиращия шоколад започне да лепне, поръсете работната повърхност с натурално какао.

18 коментара:

  1. Таничка, дали съм първа... Бързам, за да кажа на Евчето, че има страхотен гост (не че не си знае тя :)), а на теб да кажа, че имаш златни ръце и сърце, които са напътствани от нестихващо вдъхновение! Прекрасна торта, прекрасна! Ама то всичко ти е такова!
    От вас двете само мога да се уча!
    Благодаря за удоволствието, прегръдки и хубави почивни дни. :)

    ОтговорИзтриване
  2. За всеки ще бъде огромно удоволствие да му гостуваш, Танче! Поздравления за прекрасната торта, поздравления за златните ти ръце и добрата ти душа!
    Тук искам да поздравя и Ева (незнам защо немога да коментирам в нейния блог) за невероятния и' избор за гостуване!
    Сърдечни прегръдки и на двете ви! Възхищавам ви се! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна торта, Танче! Ще ми изтекат очите да й се наслаждавам. И двете с Ева сте извор на вдъхновение и от всяка ваша публикация струи красота и елегантност! :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за невероятната рецепта и снимки, за приетата покана, за приятелството, за всичко, Таня! Чакам да се видим и да те прегърна! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Няма торта направена от вас двечките да не ми е харесала :) Това не са торти а шедьоври бе момичета!
    Таничка тортата ти е умопомрачителна! Поздравления! Беше само въпрос на време да видим нещо твое в блога на Ева :) и разбира се че торта ;)
    А чувствата и емоциите по едно такова гостуване са незабравими!

    ОтговорИзтриване
  6. Навсякъде може да отидеш на гости с такава красота, а при Ева е задължително! Остави ме без думи! Комплименти, Танче!
    Връщам се да гледам пак снимките!

    ОтговорИзтриване
  7. Две любими мои дами! Прекрасна торта, Танче! Отивам сега и при Ева.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички ви за хубавите думи :)
    За мен беше огоромно удоволствие и истинско предизвикателство гостуването в сайта на обичаната и уважавана от всички Ева!
    Много се радвам, че тортата се хареса на нея и на вас! Много исках да оправдая доверието и да се представя по един приличен начин, защото за мен тя е голям творец!
    Прегръдки от мен, скъпи дами!

    ОтговорИзтриване
  9. Ами,просто бих изказала благодарност за красотата,която достави неимоверно удоволствие....
    Благодаря,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Миленче :) Трогната съм от комплимента ти!

      Изтриване
  10. Прекрасна, съвършена, такава, каквато могат да сътворят само твоите ръце и въображение! Удоволствито да прескачам от едното красиво място до другото е несравнимо и е изцяло мое ! Браво, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Караш ме да се чувствам горда и да се усмихвам до ушите от удоволствие :) Знаеш, колко е важно твоето одобрение за мен, ти си моя Ангел!
      От сърце ти благодаря, Нели!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  11. Вече видях тази тортичка при Ева, какво да кажа - шедьоври твориш, Танче!

    ОтговорИзтриване
  12. Както винаги неустоима и перфектна! Поздравления от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Весе, Радост, благодаря ви много момичета :)

    ОтговорИзтриване
  14. Танче, позенемарих моето хоби аз, но сега се връщам с цел "наваксване" и няма как да не отбележа с голям знам "браво" това произведение на сладкарството! Златни ръце имаш, да знаеш! Прекрасна торта, изпълнение и ..домакин! Прекрасни сте и двете! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси :) От такъв майстор на торти като теб, това е голям комплимент!
      Чакам с нетърпение новите ти предложения :)
      Прегръдки мила!

      Изтриване
  15. Тортата е прекрасна - изключителен баланс на вкусове и аромати
    благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване