Необходими продукти:
20 млади листа от
червено цвекло4 малки круши
1 филия пълнозърнест хляб
5-6 чери домата
1/3 червен лук
3 стръка прясна мента
пармезан или друго зряло сирене
Песто:
1 връзка мента
5 стръка джоджен
5 супени лъжици зехтин
Кората от един лимон
Сока от половин лимон
2 супени лъжици сусамов тахан
5 супени лъжици сусам
2-3 супени лъжици настърган пармезан или друго зряло сирене
Сол и черен пипер
За дресинга:
3 супени
лъжици зехтин
2 супени
лъжици лимонов сок1 супена лъжица кленов сироп
1 голяма щипка сол
1 голяма щипка кардамон
Приготвяне:
Сложете в
блендер всички продукти предназначени за пестото и смелете до гладкост.
Разбъркайте
в малка купичка всички съставки предназначени за дресинга и разбъркайте много
добре.Нарежете хляба на едри кубчета, поръсете с една щипка сол и го запечете в плитка тавичка на грила във фурната.
Нарежете младите листа от червено цвекло, чери доматите, крушата и лука.
Смесете всички съставки и накъсайте на едро листата от мента. Тук-там поставете от ментовото песто и поръсете с препечения хляб. Полейте навсякъде с дресинга и разбъркайте леко. Накрая настържете няколко ленти пармезан.
Пестото което направих за тази салата, използвах за гарниране и на друга топла салата, която приготвих тези дни (ще ви я покажа скоро), количеството беше достатъчно.
Само каква салата! Само колко е чудесна! Наистина ми харесва страшно много, толкова богато си експериментирала, Танче. :) По-често да ни показваш и тези творения, заслужават внимание. ;) Прегръдки най-сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, миличка :), за теб бях сигурна, че ще я оцениш по достойнство, моята импровизация :)
ИзтриванеВсе си мисля, че са много измислени салати от този вид и разни други забъркани странно комбинирани гозби и не знам как ще го възприемат околните. Но когато нещо ми хареса съм решила, че ще го показвам :)
Прегръдки, Гери!
Чудесна е Танче! Тук около мен има ниви със захарно цвекло. Не стават за нищо, обаче аз си бера все пак листа и си ги готвя на супички и пълнежи за зелена баница. Екстра става. Няма да се получат обаче за тази салата, ами сега? Май ще замествам със спанак.
ОтговорИзтриванеДа, трябва да са много млади, иначе са доста жилави и не са хубави за сурова консумация. Но мисля, че с млад спанак, ще се получи чудна комбинация и аз ще си направя :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!