неделя, 30 август 2015 г.

Ябълкови Бисквити

Необходими продукти:

100 грама масло, със стайна температура
½ чаша кисело мляко
50 грама олио
1 и ¼ чаени чаши пудра захар
¾ чаша пшенично нишесте
1 голямо яйце и един жълтък
2 чаени лъжички бакпулвер
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
3 и ½ чаши брашно

За ябълковата плънка:

3 узрели  ябълки
5 супени лъжици захар
½ чаена лъжичка канела
¼ чаена лъжичка кардамон
1 щипка индийско орехче
1 чаша грубо натрошени орехи
 
Приготвяне:
 
Първо пригответе ябълките.
Измийте, обелете и ги нарежете на дребни парченца.
Поставете ги на котлона в подходяща тенджерка, добавете захарта  и ги варете, докато водата изври напълно. Накрая добавете канелата, индийското орехче и кардамона.
Запечете орехите предварително леко, за да станат по-ароматни. Оставете ги да изстинат и ги нарежете на дребни парченца. Добавете ги към ябълките и разбъркайте.
Оставете сместа да изстине напълно преди да я използвате.
За да приготвите тестото, поставете три чаши брашно в дълбока купа и прибавете към него нишестето и бакпулвера. Разбъркайте.
В друга купа разбъркайте мекото масло, олиото, пудрата захар, яйцето, жълтъка и киселото мляко.
Направете кладенче в брашното и изсипете мокрите съставки в него. Разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа стане на топка. Върху набрашнена повърхност изсипете тестото и го доомесете, докато спре да лепне.
Включете фурната да загрява на 180°С.
Откъсвайте от тестото топчета и ги разточвайте в кръг. Нарежете по начина на снимките, поставете плънката и ги сгънете.
Подредете готовите бисквити върху тава постлана с хартия за печене.
Печете 15-20 минути или докато крайчетата започнат леко да покафеняват.
Преди сервиране поръсете бисквитите с пудра захар.

27 коментара:

  1. Прекрасно оформени сладки! Много са красиви, Танче!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастични сладки, Танче!
    Моите поздравления и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, превъзходни са. Вземам си само едничка и бягам...

    ОтговорИзтриване
  4. Приличат на бижута. Ювелирна работа, Танче!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са, Таня! Грабват от пръв поглед, а аз дето не съм голяма почитателка на сладките, вече залепнах пред снимката. :) И въпреки пасивността си към този вид сладости, си ги заплювам за проба. Благодаря за насладата, която ми достави за очите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ти благодаря, Ирме :) Радвам се, че съм предизвикала интереса ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Когато влизам тук, трудно излизам! :) Поредното много красиво предложение, Танче! :) Записвам си идеята за оформянето, много ме впечатли то и благодаря за постъпковите снимки! :)
    Прекрасни летни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле :)
      Оформянето наистина може да се използва и за друг вид печива. Още когато правих тези сладки, си представих кифлички с козуначено тесто оформени по този начин.
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  8. Разкошни са! Слага ли се вода при ябълките?

    ОтговорИзтриване
  9. Ювелирни и толкова вдъхновяващи!

    ОтговорИзтриване
  10. Блог с чудесни рецепти и представяне! Но защо никога не споменавате блоговете, от които сте взаимствали идеи, както правят всички? Смятам, че така е коректно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря!
      Много често, честно да се призная, изобщо не си спомням къде съм видяла някоя идея. Този начин за оформяне на сладки например, съм си нарисувала на едно листче от тетрадката на сина ми и когато ми донесоха една пълна касетка с домашни ябълки, беше първата рецепта, за която се сетих, че мога да приготвя, така и направих. Тестото и плънката са си мои приумици.
      Също така нямам рецепта, която да съм изпълнила на 100%, както е била написана от някого. Всяка рецепта е приготвена по мой начин и мисля, че си личи моят почерк във всичко, което приготвям.
      Аз бих искала да попитам, какво значение има това? Аз не пиша под рецептите, че са авторски и никога не съм имала претенции, за гениалност. Всички които имаме блогове и приготвяме храна, си даваме сметка, че не откриваме тепърва топлата вода, дори не мисля, че е останало нещо още не приготвяно в световен мащаб, просто всеки пречупва през собствената си призма нещата, добавя щипка от друга подправка или лъжичка повече любов и нещата се променят, стават приготвената от мен рецепта. А вие от къде сте сигурни, че там откъдето съм взаимствала дадена идея, не е взаимствана от друго място?
      За мен това е абсолютно излишен дебат и всеки, който чете блога ми по-често е срещал изказванията ми от рода, че всичко вече е измислено и ние хората, които обичаме да готвим, просто пресъздаваме рецептите, записваме ги в нашите онлайн тефтери и ги споделяме с хората. Някой харесват едно, други-друго, аз ако не харесвам нещо просто го подминавам, не започвам да ровя. Никога не съм се държала некоректно с някой, напротив, винаги съм се отнасяла с дълбоко уважение към всички мой " колеги " ако мога да ги нарека така.
      И най-главното, винаги заставам с името си под всеки въпрос, похвала или укор, така съм възпитана и мога смело да стоя с високо вдигната глава :) Така заставам и зад всяка рецепта приготвена в този блог, всичко съм приготвила с двете си ръце в домашни условия с много търпение и истинска любов, всичко останало не мисля, че има значение!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Много са красиви и сигурно са много вкусни. Ще ги направя още утре, но би ли ми помогнала да се ориентирам за големината на топчетата. Колко броя топчета излизат от горните продукти? Благодаря предварително. Много подходящо заглавие на блога, защото наистина всичко е направено с много страст и любов. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Стела :)
      Радвам се, че харесваш блога ми и си решила да приготвиш сладките. Големината на топчетата които откъсваш от тестото, трябва да са, да кажем колкото малко яйце или малко по-големи от топче за тенис на маса. Надявам се, че съм успяла да те ориентирам :)
      Да ви е сладко вкъщи!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Не ми се получиха. А имах такова огромно желание. Къде се добавя нишестето? Тестото ми стана твърдо и ронливо. Къде сгреших

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистита не знам, какво се е объркало?! Нишестето се смесва с брашното. Да не би чашата, която ползвате да е с по-голям обем и брашното да е станало много за течността в рецептата. Можете да разбъркате течните продукти, и да добавяте брашното и нишестето постепенно, докато получите меко и удобно за работа тесто.

      Изтриване
    2. Благодаря за отзива и съвета. Пак ще опитам да ги направя. Плънката е разкошна.

      Изтриване