За втори път приготвих този ориз и мисля, че вече е време да ви го покажа. Много ни се услажда, приготвя се лесно и много бързо, а месото може да бъде и друго, каквото на вас ви харесва. Да не казвам, че ако зависеше от мен, изобщо нямаше да е с месо, но мъжете в къщата не споделят моето мнение J
Видях този
начин за приготвяне на ориза по телевизия 24Кitchen от един турски готвач „ Максут Ашкар” и много ми хареса идеята, особено за пълна трапеза,
заобиколена от приятели, всеки може да си сипе от ястието, като го поставим по средата и е толкова вкусно, ммм...
Необходими продукти:
500 грама
пилешки гърди
2 глави лук3 скилидки чесън
2 малки моркова
3-4 големи моркова, настъргани
2 супени лъжици зехтин за готвене
2 супена лъжица масло
2 големи щипки кимион
5 стръка магданоз
Прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка сол
1 и ½ чаши ориз
Около 3 и ½ – 4 чаши вода или достатъчно, че ориза да се свари според вкуса ви.
За да
приготвите това ястие е добре да ползвате тавичка с незалепващо покритие, която
си има и капак, но дори и да няма, намерете друг подходящ за целта. Това е начина
да го обърнете ориза без да залепне след като го приготвите.
Пилешкия бульон загрях и в него разтворих ½ чаена лъжица сол, голяма щипка кимион, черен пипер и една лъжица зехтин. Много е важно течността, която ще използваме за ястието да е овкусена добре, за да не стане безвкусно.
Ако не използвате бульон, овкусете по същия начин гореща вода, която ще изсипете върху ориза.
Настържете морковите на ситно ренде и ги оставете настрани, докато ви потрябват.
Лука и чесъна нарежете на дребно и ги задушете в две лъжици зехтин, докато омекнат. Извадете от тавичката.
Гърдите измийте, подсушете и нарежете на малки парчета.
Двата малки моркова нарежете на кръгчета.
Изпържете пилето и морковите в същата тавичка на висока температура, докато на пилето му изври водата и се зачерви хубаво от всички страни, а морковите се карамелизират. По някое време, когато водата от пилето изври, прибавете маслото, а към края сол, черен пипер и голяма щипка кимион.
Изключете котлона и добавете задушения лук и чесън, разбъркайте.
Разпределете пилето по повърхността на тавичката, притиснете леко.
Изсипете настърганите моркови върху пилето и покрийте навсякъде, притиснете леко.
След това, смесете нарязания магданоз с ориза и го разпределете върху морковите. Отгоре изсипете леко, 3 и ½ чаени чаши от предварително овкусената течност и покрийте съда с капак.
Поставете тавичката на слаб огън и варете, докато ориза омекне и попие течността, около 20-25 минути.
След това, оставете ястието за 10-15 минути да почине.
Обърнете го внимателно, върху подходяща чиния за сервиране.
Да ви е
сладко!
арабите на всяко ястие, което се готви така, му казват маклюбе, т.е. обърнато - наистина е забавно. За вкусното да не говорим
ОтговорИзтриванеПоздравления
Задължително ще прочета затова, много ме вълнува тази кухня..., обожавам различните вкусове, аромати и странни за нашия вкус смесици от продукти.
ИзтриванеИ да, следващия път, ще приготвя нещо зеленчуково по този начин, мисля, че ще бъде страхотно!
Благодаря ти, Бате :)
Ехааа, значи сме заедно на турска вълна! Браво, Танче, хубав пилаф си спретнала!
ОтговорИзтриванеКолкото повече приготвям турски ястия, толкова повече се влюбвам в турската кухня!
Сигурно е и много вкусен, както всичко от турската кухня!
Поздрави!
Много е вкусно! Съчетанието на пилешкото и ориза с аромат на кимьон и сладката нодка от морковите и лука, направо да не повярваш, просто разкош! Течността и зехтина, които се отделха след като го обърнах са със страхотен цвят от морковите.
ИзтриванеПоздрави, Вале!
Ами нямам какво да кажа- фантастично е. И като знам честотата, с която приготвям пиле с ориз в някаква форма, направо ще си разнообразя живота;)
ОтговорИзтриванеТанче, голяма прегръдка!
Наистина е безценно да си разнообразим живота с нещо различно на трапезата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марте!
Прегръдка!
Сготвила Танчето пиле с ориз, една обикновена манджичка. И го превърнала в красива торта. Ха сега де!
ОтговорИзтриванеАми от едно известно време ми се върти в главата, онзи твоя обърнат сладкиш с ябълки и отгоре със заквасената сметана и цеденото кисело мляко, гледам предаванията по 24Kitchen и си мисля, че ако го приготвя целия ще го излапам и на никой и парченца няма да оставя, та затова по-добре ориза да обърна :)
ИзтриванеПрегръщам ти, Йоли!
Много интересно и различно поднесен, Танче, чудесна идея! Със сигурност ще ти я крадна :) и ще предложа следващия път така на моите хора пилето :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Много се радвам, че ти харесва, Пепи :) точно ти, дето си извор на идеи и безброй рецепти, чудесно е да го чуя от теб :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Йоли ми е взела думите от устата... Точно щях да кажа - и от ориз направи торта, Танче. :) Трябва да се пробва, обожавам пиле с ориз. Златни ръце имаш! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Всe на торти ми избива, права си, Гери :)
ИзтриванеАма много добре се получава това оризче, опитай го, ще ви хареса вкъщи със сигурност!
Благодаря ти, миличка!
Прегръдки!
Танче,
ОтговорИзтриванетурската кухня е много богата на различни вкусове, аромати, подправки.Големи майстори са както при приготвянето, така и при поднасянето на ястията.Никак не си сбъркала,че си избрала ястие от тяхната кухня.Получило се е прекрасно, много добре поднесено, интересно ястие.
Поздрави !