вторник, 25 август 2015 г.

Şekerpare


И докато съм на турска вълна, да ви покажа и тези изкушения, от най-любимите ми, не мога да им устоя…

Необходими продукти:

170 грама меко масло
70 грама пудра захар
10 грама ванилова захар
1 яйце и 1 жълтък
4 супени лъжици грис
2 и ½ чаши брашно
1 и ½ чаена лъжички бакпулвер
1 щипка сол
20 броя лешникови ядки
1 белтък за намазване

Захарен сироп:

4 чаши вода
3 чаши захар
2 чаени лъжички лимонов сок

Приготвяне:

Първо пригответе захарния сироп, като поставите на котлона в подходяща тенджера водата и захарта. Сварете, докато захарта се стопи и течността започне леко да се сгъстява, около 10 минути. Махнете от котлона и добавете лимоновия сок. Оставете настрани да се охлажда.
Смесете брашното с бакпулвера, пудрата захар и солта.
Разбийте леко яйцата.
По средата на брашното направете кладенче и изсипете всички останали продукти. Омесете меко тесто.
Пуснете фурната да загрява на 200°С.
Накъсайте тестото на двайсет парчета и от всяко оформете топче, което приплескайте леко с длани. За по голяма прецизност, можете да ги премерите с кухненска везна, за да станат абсолютно еднакви.
Подреждайте готовите сладки в голяма тава на разстояние едно от друго, защото леко ще увеличат обема си при печенето.
На всяка сладка по средата поставете по една лешникова ядка, като я притиснете добре навътре в тестото.
Намажете сладките с разбития белтък.
Сложете тавата във фурната и печете за около 20-25 минути или докато сладките станат с апетитен златисто-кафеникав загар.
Веднага след като ги извадите от фурната ги залейте с охладения захарен сироп.
Поставете найлон на повърхността на тавата и оставете сладките да се напоят за поне три часа.

3 коментара:

  1. Ох, и аз ги обожавам... Ама вече ще опитвам само домашно приготвени. Изкуших се веднъж и си взех от една сладкарничка. Е, не приличаха на нищо... Но твоите пак ме вкарват в едни мисли, Танче... Сладки, сладки, че и вкусни! :)
    Прегръдки и да си хапнеш и заради мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Танче, как си ги подредила само...
    Честно да призная, изобщо не съм фен на турската кухня, но към сиропираните им сладкиши просто няма как да остана равнодушна. Чудни са сладките!
    Сърдечен поздрав от мен и честит празник на патеричка! Още преди дни видях прекрасната ти торта, но нямах възможност да пиша... Бъди здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  3. Е от това искам! Даже при положение, че не обичам грис. Но от това искам! Просто изглежда адски вкусно!

    ОтговорИзтриване