От
доста време ми се иска да приготвя торта с много ядки. Да ухае на печени ядки,
ванилия и шоколад още от пръв поглед J Сега бил момента,
само можеше и малко повече време да и отделя. Доста набързо я приготвих и дори не я изчаках да
стегне преди да я снимам, но си е моята торта и всеки който я опита остана
очарован! Ще се радвам да хареса и на вас!
Необходими
продукти:
165
грама захар на пясък
200 грама
предварително изпечени лешници4 белтъка
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 голяма щипка сол
Шоколадов
крем:
140 грама
сметана за разбиване
200 грама
черен шоколад4 жълтъка
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2 супени лъжици лешников ликьор Frangelico или друг
300 грама
сметана за разбиване
Включете
фурната на 160°C.
Очертайте четири кръга с диаметър 20 сантиметра върху два листа хартия за
печене. Обърнете листовете от обратната
на начертаната страна, така че блатовете
да не попият от графита на молива. Поставете всяко парче хартия за
печене в голяма тава, и много леко намажете всяко кръгче с олио или масло.
Поставете
лешниците, половината от захарта и солта в блендер и пасирайте докато всичко се
смели фино.
С електрически миксер разбийте белтъците в голяма и суха купа с
чисти бъркалки, докато при изваждане на бъркалките, белтъците имат меки
върхове. Добавете ваниловия екстракт и останалата захар. Разбийте докато
белтъците стегнат, но не бива да стават сухи.
Прибавете белтъка на три пъти по 1/3 към смлените ядки и
захарта, като междувременно разбърквайте внимателно.
Разстелете всяка 1/4 от лешниковото тесто равномерно в
рамките на всеки кръг, разпределете равномерно.
Печете
блатовете, докато станат сухи на допир - това отнема около 20 минути в моята фурна.
Оставете блатовете да се охладят напълно.
Направете
шоколадовия пълнеж:
Сложете
сметаната в подходяща тенджерка и я загрейте до кипване. В друга купа начупете
шоколада. Изсипете горещата сметана върху шоколада и оставете за 3-4 минути,
докато се разтопи. След това разбъркайте до гладък крем.
Разбъркайте
яйчните жълтъци със захарта и ванилията, докато сместа побелее и увеличи обема
си. Можете да го направите и с тел за разбиване. Прибавете ликьора и поставете
сместа на водна пара. Бъркайте непрекъснато, докато крема се сгъсти и можете да
видите следите от бъркалката в него. Оставете да се охлади ( можете да поставите купата в
друга със студена вода, за да изстине по-бързо). Прибавете яйчния крем към
шоколадовия ганаш. Разбъркайте нежно и го приберете в хладилника, докато
постегне.
Поставете
ринг са сглобяване на торти директно върху поднос за сервиране.
Разбийте
сметаната до пухкав, но не твърд крем.Поставете първия блат и го намажете с две-три супени лъжици от шоколадовия крем. Отгоре разпределете две-три супени лъжици от сметаната. Отгоре поставете следващия блат и притиснете леко. Намажете отново с шоколадов крем и сметана. Редувайте до последния блат по този ред. Намажете и последния блат с шоколадов крем и сметана, опаковайте с найлоново фолио и приберете тортата в хладилника за 6-8 часа или за цяла нощ.
След като
тортата е стегнала, премахнете внимателно тортения ринг и я шпакловайте отвън и
отгоре със сметана. Декорирайте отстрани с начупени лешници.
Аз изпекох
малки целувки от два белтъка за декорацията отгоре. С малка четка напудрих
целувките със златен сладкарски прах за повече разкош.Надявах се да остане парченце за снимка, е остана :) ето тортата и в разрез.
Таничка... Момиче, ти имаш златни ръце! С Люси и Йоли направо ме смайвате какви торти приготвяте. Един ден, ако имам възможност, ще се опитам и аз да последвам примера ви.
ОтговорИзтриванеЛешниковата ти прелест изглежда адски вкусно! И да не остане парченце, няма да се сърдим. ;)
Да е жив и здрав рожденикът (който и да е той)! Чудесно си подсладила празника му. :)
Прегръдкиии!
Охо, ама аз май съм доста назад с информацията... Добре че прочетох коментарите на Габи и Светлето. :)
ИзтриванеАми, мила ми Таничка, честит рожден ден! Ето кой бил рожденикът! :)
Пожелавам ти да си здрава, да си изпълнена с щастие и безмерна обич! Да не спираш да раздаваш от топлината на усмивката си и от позитивизма на душата си! Винаги бъди това нежно, вдъхновяващо и отдадено създание! Силно те прегръщам!
Извини ме, не знаех... :)
Обичам те, слънчево момиче и ти благодаря от сърце за хубавите думи!!!
ИзтриванеМного красива, Танче! Още веднъж - Честит празник! Бъди здраваа! Какво по - хубаво от това?!
ОтговорИзтриванеЩе чакам рецептата на тортата, че не само изглежда добре, а съвършена!!
Прегръдки!
Благодаря ти, Габчо :) Тортата е невероятна! Сигурна съм, че ще покрие и най-капризните прищевки, съвършена е!
ИзтриванеПрегръдки!
Честит празник, Танче! Бъди здрава, щастлива и заобиколена от любимите си хора, които няма как да остават равнодушни пред всички уникални прелести, които създаваш! :) Искрено ти се възхищавам на усета да украсяваш и снимаш, да знаеш.
ОтговорИзтриванеТортата е вълшебна. С нетърпение ще чакам и парченцето, и рецептата.
Хубав празник ти пожелавам!
Благодаря ти, Светле :) Много се радвам, че харесваш нещата които приготвям!
ИзтриванеА тортичката е направо страхотна, аз самата не можах да повярвам като я опитах, изненада ме приятно!
Прегръдки от мен, мила!
От сърце ти желая здраве и щастие, Таня! Великолепна торта!
ОтговорИзтриванеКазваш набързо направена, че аз и на бавно не мога да я докарам така красива!
Весел празник! :)
Ти ли не можеш, Иве?! :) Можеш и още как! Аз искрено ти се възхищавам и ме вдъхновяваш с всяка рецепта!
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!
Прегръдки!
Танче, честит празник! Ако и сърцето ти е така добро(не се и съмнявам), както са талантливи ръцете ти - цена няма да имаш!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и щастлива - това е!
Тортата ти веднага ми става любима - любимите ми ядки са лешниците, а щом и шоколад има - какво повече, а, да - напълно завършеност си и придала със златните целувки отгоре!
Много ти благодаря, Веси :)
ИзтриванеПрегръдки!
Танче,да си жива и здрава с много радост и щастие около теб!
ОтговорИзтриванеТортата е страхотия-направо ми идва да я забъркам....
Ще ми е приятно да се видим на среща в бизнес парка тези дни.
Благодаря ти, Живе :)
ИзтриванеАз съм в отпуск две седмици, но като тръгна на работа, задължително ще се организираме.
Поздрави!
Честита,щастлива и много обичана бъди,Танче!И крилете на кулинарното вдъхновение да те отвеждат винаги до такива недостижими върхове!Тази и предходната торта,както всяка твоя друга,са великолепни,нежни и направени с много желание,страст и любов!Много нежна е украсата с позлатените целувки,а сладоледената торта е още по-съблазнителна в тези летни дни!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря за хубавите думи, Роси :)
ИзтриванеГоляма прегръдка!