вторник, 18 август 2015 г.

Киноа със сушени домати


Необходими продукти:

1 чаша киноа
3 супени лъжици зехтин за готвене
1 глава червен лук
3 скилидки чесън
4-5 малки моркова
1 чаша сушени домати
2 чаши домашен зеленчуков бульон
1 и ½ чаши вода
1 чаена лъжичка сушена мащерка
4-5 стръка магданоз
сол и черен пипер

3а гарнитура:

300 грама гъби кладница
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица хубав зехтин
1 чаена лъжичка мащека
сол и черен пипер

Приготвяне:

Нарежете лука и морковите на ситно.
Загрейте голям тиган с капак на среден огън и поставете в него зехтина.
Изсипете нарязания лук и морковите и ги задушете за няколко минути, докато омекнат, като от време на време прибавяте по една-две супени лъжици бульон към тях. Към края прибавете чесъна и запържете за кратко. След това прибавете киноата, мащерката и сушените домати, разбъркайте и изсипете бульона и част от водата. Намалете котлона на ниска степен и поставете капака на тигана.
Варете, докато течността се поеме. Опитайте и добавете от водата, ако е необходимо, за да уври добре киноата. Към края добавете нарязания на ситно магданоз и овкусете със сол и черен пипер.
Гъбите изпържете в маслото и зехтина, заедно с мащерката (ако е на стръкчета като моята, можете да я извадите, след като са готови гъбите) до златисто кафяво и ги овкусете със сол и черен пипер.
 
Сервирайте, докато е още топло.

10 коментара:

  1. Не съм готвила още от тази "пущина", ама съм опитвала и си е вкусно. Полезностите са само в плюс. Ама пък по твоя начин приготвена, е, сигурна съм, Танче, че направо е затанцувала от кеф киноата. :)
    Прегръдки и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз я приготвям по най-обикновения начин, така както всяка домакиня би задушила зеленчуци и после хоп при оризчето :) За мен така е най вкусна. Веднъж направих и сладка, но ще трябва да я приготвя и да я споделя тук в блога, беше вкусна и различна. Опитай, мисля че и на Митко ще му хареса, Алберт обича киноа, особено като му разказах колко е полезна и каква енергия му дава :)
      Благодаря ти, Гери!
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. А има ли начин тва чудо да се превари... на места съм я ял съвсем съвсем точна, а на места сякаш е била преварена?

      Изтриване
    3. Здравей, Стамен.
      Извинявай, но не съм видяла въпроса ти.
      Разбира се, че може да се развари и си прав, че става неприятна в такива случай. Аз честно казано опитвах в случайте, в които съм я приготвяла. В зависимост от продуктите които са добавени към нея, поема различно количество течност. Например със сушените домати, определено трябваше малко повече течност. Но мисля, че 2и1/2 чаши течност са достатъчни за 1 чаша киноа.

      Изтриване
  2. Никога не сме готвили киноа, Танечка. Ама твоята гозба изглежда толкова апетитна, че ще вземе и ние да опитаме!
    Слънчев ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ви хареса Вале :) Чудна е да се поразнообрази менюто вкъщи.
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Танче,
    ползвам само кълнове от киноа, доста е скъпичка за готвене.За приготвяне на ястия е необходимо по - голямо количество.Но идеята ти за киноа със сушени домати е чудесна.Прекрасно ястие се е получило.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да наистина не е евтина, но не готвя всеки ден, затова мисля, че може всеки да си позволи то време на време.
      Ние с колегите ми в работата си я поръчваме в по-големи количества от един доставчик, който зарежда и големи хранителни вериги. Много по-изгодно е и освен нея има и много други полезни продукти.
      Благодаря ти, Ели!

      Изтриване
  4. Танче, превъзходно вкусно е предложението ти! Сушените домати придават пикантен вкус, а гъбите перфектно допълват съчетанието. Много ми харесва и ще продължа да приготвям киноа по този начин!

    ОтговорИзтриване
  5. Много се радвам, че си опитала, Ети! Обожавам всичко, в което се добавят сушени домати, обогатяват вкуса на всяко ястие.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване