петък, 14 август 2015 г.

Кейк с боровинки и кокос

Необходими продукти:

1 и ½ чаши брашно
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
1 чаша ситна кристална захар
1 чаша кокосови стърготини
100 грама разтопено масло
3 яйца, леко разбити
½ чаша  прясно мляко
1 чаена лъжичка ванилия
200 грама боровинки
½ чаша настърган кокос
2 чаени лъжички пудра захар за поръсване

Приготвяне:
 
Загрейте фурната до 180°C. Намажете тавичка за печене на кейк леко с разтопено масло и поръсете с брашно.
В средна по големина купа смесете брашното, бакпулвера и кокоса. Разбъркайте, докато всичко се смеси идеално.
В друга малка купа разбъркайте с кухненска тел яйцата, захарта и ванилията. След като захарта се постопи, прибавете млякото и разтопеното брашно. Разбъркайте за кратко и добавете боровинките. Отново разбъркайте, само докато се разпределят равномерно.
Изсипете тестото в подготвената тавичка. Поръсете с настърган кокосов орех и поставете във фурната.
Печете в продължение на 60 минути, или докато при проба с дървен шиш той излезе чист. Покрийте кейка с алуминиево фолио, ако кокоса започва да покафенява твърде много.
Преди да извадите кейка от формата, го оставете да изстине за 10–15 в нея. След това оставете кейка върху решетка, докато истине напълно.




14 коментара:

  1. Ох, колко е съвършен, Танче! Страхотен е ... и как обичам боровинки- Ммм!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Габи :) и на мен боровинките са ми любими!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Е, Таничка, нали знаеш как ми се подкосяват краката при такива гледки... Сладко, сладко съвършенство отново при теб! Пълниш ми очите всеки път!
    Прегръдки и мнооого хубав уикенд ти желая!

    П.П. Само да попитам какво е млякото в рецептата? Предполагам, че е прясно, но все пак...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Гери :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
    2. здравейте млякото кисело или прясно е .

      Изтриване
    3. Живеех с мисълта, че съм го добавила, но не..., извинявам се за пропуска.
      Млякото е прясно.

      Изтриване
  3. Вкусен кейк, прекрасни снимки! Както винаги, впрочем. Поздравления Танечка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак ме похвали, Вале :) Много ти благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Хайде сега пък и кекс, след онази чудна торта...а аз още се помайвам с боровинките...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, не се помайвай :)
      Аз замразих няколко пакетчета за зимата, за нещо свежо и с полъх на лято.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Здравей! Кексът изглежда превъзходен и мисля съвсем скоро да пробвам да го направя :) Искам само да попитам, маслото би ли могло да се замести с нещо по-некалорично ?(другарчето, с което ще го правя е вманиачено по здравословна храна и така :D)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Mirelle!
      Извинявай за закъснелият ми отговор :) Не знам, колко често приготвяш сладкиши, но според мен няма по добра и чиста мазнина от маслото. То е и най-вкусния вариант за приготвянето им. Аз мисля, че 100 грама масло в калории е равно на 100 грама от всеки друг продукт, (имам предвид друга мазнина), но маслото е най-добрия вариант и вкусът е най-добър. Ако решиш можеш винаги да размениш маслото с разтителна маснина или маргарин, който аз отричам напълно.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Тъкмо го метнах към фурната да се пече и се надявам да го докарам също толкова прекрасен като твоя кейк, Таничка!
      Ще споделя после как е след изпичането! :)

      Изтриване