1 и ½ чаши
брашно
1 и ½ чаени
лъжички бакпулвер
1 чаша ситна
кристална захар
1 чаша кокосови
стърготини
100 грама
разтопено масло
3 яйца, леко
разбити
½ чаша прясно мляко
1 чаена
лъжичка ванилия
200 грама
боровинки
½ чаша настърган
кокос
2 чаени
лъжички пудра захар за поръсване
Загрейте
фурната до 180°C. Намажете тавичка за печене на кейк леко с разтопено масло и
поръсете с брашно.
В средна по
големина купа смесете брашното, бакпулвера и кокоса. Разбъркайте, докато всичко
се смеси идеално.
В друга
малка купа разбъркайте с кухненска тел яйцата, захарта и ванилията. След като
захарта се постопи, прибавете млякото и разтопеното брашно. Разбъркайте за
кратко и добавете боровинките. Отново разбъркайте, само докато се разпределят
равномерно.
Изсипете
тестото в подготвената тавичка. Поръсете с настърган кокосов орех и поставете
във фурната.
Печете в
продължение на 60 минути, или докато при проба с дървен шиш той излезе чист.
Покрийте кейка с алуминиево фолио, ако кокоса започва да покафенява твърде
много.
Ох, колко е съвършен, Танче! Страхотен е ... и как обичам боровинки- Ммм!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Радвам се, че ти харесва, Габи :) и на мен боровинките са ми любими!
ИзтриванеПрегръдки!
Е, Таничка, нали знаеш как ми се подкосяват краката при такива гледки... Сладко, сладко съвършенство отново при теб! Пълниш ми очите всеки път!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и мнооого хубав уикенд ти желая!
П.П. Само да попитам какво е млякото в рецептата? Предполагам, че е прясно, но все пак...
Веднага поправям ;)
ИзтриванеМного ти благодаря, Гери :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
здравейте млякото кисело или прясно е .
ИзтриванеЖивеех с мисълта, че съм го добавила, но не..., извинявам се за пропуска.
ИзтриванеМлякото е прясно.
Вкусен кейк, прекрасни снимки! Както винаги, впрочем. Поздравления Танечка!
ОтговорИзтриванеПак ме похвали, Вале :) Много ти благодаря!
ИзтриванеПоздрави!
Хайде сега пък и кекс, след онази чудна торта...а аз още се помайвам с боровинките...
ОтговорИзтриванеВесе, не се помайвай :)
ИзтриванеАз замразих няколко пакетчета за зимата, за нещо свежо и с полъх на лято.
Благодаря ти!
Здравей! Кексът изглежда превъзходен и мисля съвсем скоро да пробвам да го направя :) Искам само да попитам, маслото би ли могло да се замести с нещо по-некалорично ?(другарчето, с което ще го правя е вманиачено по здравословна храна и така :D)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Mirelle!
ИзтриванеИзвинявай за закъснелият ми отговор :) Не знам, колко често приготвяш сладкиши, но според мен няма по добра и чиста мазнина от маслото. То е и най-вкусния вариант за приготвянето им. Аз мисля, че 100 грама масло в калории е равно на 100 грама от всеки друг продукт, (имам предвид друга мазнина), но маслото е най-добрия вариант и вкусът е най-добър. Ако решиш можеш винаги да размениш маслото с разтителна маснина или маргарин, който аз отричам напълно.
Поздрави!
Тъкмо го метнах към фурната да се пече и се надявам да го докарам също толкова прекрасен като твоя кейк, Таничка!
ИзтриванеЩе споделя после как е след изпичането! :)