Тези вкусни понички наричани Bugnes, са типични за периода на френските карнавали.Има много рецепти, за които се твърди, че са оригинални. В някой от тях, към тестото се добавят ароматни лимонови или портокалови корички, други са с аромат на различни видове изтънчени ликьори или пък е различна формата на поничките от тази, която аз направих, но всички са много вкусни, хрупкави отвън и пухкави отвътре.
Просто перфектни, препоръчвам ви да опитате!
Необходими продукти:
Необходими продукти:
250 грама брашно
1 яйце
60 милилитра пълномаслено мляко
10 грама прясна мая
3 супени лъжици захар
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици ароматен ром
1 щипка сол
слънчогледово олио за пържене
пудра захар за поръсване
Смесете брашното със солта.
Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта, разбъркайте.
Разбийте яйцето за кратко и добавете рома и зехтина.
Изсипете всички съставки във брашното и замесете гладко и нелепнещо тесто.
Оформете тестото на топка и го поставете в купа намазана със зехтин.
Покрийте го с найлон и го оставете да втаса за 2 часа.
Размесете тестото и го разточете в правоъгълна форма.
Нарежете го на правоъгълници около 7x4 сантиметра всяко.
Разрежете всяко парче по средата и оформете поничките по този начин.
Така оформени, оставете поничките да починат за 15 минути, като ги покриете с найлоново фолио.
Изпържете ги в горещо олио, а готовите поставете върху хартиени кухненски кърпи, за да попият излишната мазнина.
Сервирайте поничките поръсени с пудра захар или с вкусен шоколадов сос.
Леле каква прелест! Благодаря за тази интересна идея, Танче! Много оригинални и различни на външен вид понички!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнато утре!
Благодаря, Светле :)
ИзтриванеИ за мен бяха нови и различни, радвам се, че ги открих, много ми харесаха!
И на теб желая усмихнат утрешен ден!
Ох, как обичам понички, Танче, а твоите са неустоими!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила за прекрасната рецепта! :)
Аз ти благодаря, Хриси, за хубавите думи :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Много интересно оформени понички, Таня :) Чудесна, различна идея от познатите ни и следващия път ще опитам да си изрежем като твоите :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и :) хубаво утре!
Радвам се, че ти харесват, Пепи :) Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
И мен ме впечатли как си оформила. :) Ама то кога ли не е било така! Чудни, Танче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки. :)
Знаеш как обичам различните неща, мнооого :) Даже следващия път ще изпробвам и другата форма, която срещах като още по популярна за Bugnes.
ИзтриванеМного ти благодаря, сладка Гери :)
Прегръдка!
Много са красиви, Танче! Взимам си веднага 2 - 3 за закуска, че съм многоо гладна, а от снимките още повече огладнях...
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат четвъртък!
Заповядай, Габи и да ти е сладко!!!
ИзтриванеБлагодаря ти :)
Прегръдки!
Царицата на поничките. Винаги изглеждат толкова примамливо, апетитно, бухнали, златисти ... Просто неустоими!
ОтговорИзтриванеСъщо като мен са бухнали, Йоли, само ми остава да се запека и да стана златиста като тях и съвсем ще си приличаме :D
ИзтриванеНе знам, но със сигурност преобладаващото ми привличане е много тестено. Може би, защото Алберт е голям почитател, а аз не мога да отказвам :)
Благодаря ти скъпа :)
Придържам се плътно към написаното от Йоли,толкова понички има тук и все са невероятно апетитни!А тези пък са и красиви, и с изумителни кадри!Танчеее,милост нямаш!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТолкова ги обичаме вкъщи поничките, че не мога да се сдържа да не приготвя всяка нова за мен рецепта :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
Прегръдки!
Леле, прелестни са, Таничка! ами ще си направим и ние, да знаеш:))) За пръв път ги виждам и чувам, а така ме впечатлиха. Много красиви и изкушаващи снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам да ги опиташ, Кате и със сигурност ще станат любими на децата. Синът ми установи, че като счупи поничката на две, му е по удобно да си топи в шоколадовия сос :) Голям кеф :)
ИзтриванеПрегръдки!
Таничка, как харесвам всичките ти тестени произведения. Жалко, че едно от нещата, което ограничавам най-много, но дойде ли време за похапване на тесто, веднага ще ги опитам! Прекрасни са! Сърдечни поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Люси :)
ИзтриванеАз пък харесвам абсолютно всичко, което приготвяш ти и мисля, че си страхотен кулинар и прекрасна млада дама! И да ти призная честно, доста от твоите рецепти съм опитала и всичките си заслужават!
Прегръдки, Люси!
Как ги пропуснах, Танче? Чудесни са!
ОтговорИзтриване